Τη σημειολογία της επίσκεψης του μελλοντικού προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα και τα μηνύματα που κομίζει προς όλες τις κατευθύνσεις αναλύει σήμερα ο γερμανικός Τύπος.

Η επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα, η πρώτη που κάνει εν όψει της οριστικοποίησης της σύνθεσης της Κομισιόν και ενώ δεν έχουν ακόμη ορισθεί όλες οι υποψηφιότητες των μελλοντικών Επιτρόπων, εκπέμπει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα πιο σημαντικά, σύμφωνα με τους αναλυτές του γερμανικού Τύπου, είναι ότι αφενός η δημοσιονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά αφετέρου η διαχείρισή της θα γίνει με πιο χαμηλούς τόνους από ό,τι μέχρι τώρα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Ο αρθογράφος της εφημερίδας Neue Osnabrücker επισημαίνει το διαφορετικό στιλ του Γιούνκερ σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, στο οποίο και αποδίδει τη μεγάλη δημοτικότητά του στην Ελλάδα. «Σε αντίθεση με άλλους ο Γιούνκερ ποτέ δεν συμπεριφέρθηκε αφ’ υψηλού στους Έλληνες, ακόμη και όταν ως πρόεδρος του Eurogroup είπε αυτό το περίφημο ‘το παιγνίδι τελείωσε’ προς την Αθήνα, όταν αποκαλύφθηκαν τα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία για να εισέλθει στη ζώνη του ευρώ. Η προειδοποίηση ήταν σαφής, αλλά όχι προσβλητική», επισημαίνει ο αρθρογράφος της, που παρατηρεί ότι στις προσδοκίες της Ελλάδας για νέα βοήθεια του Γιούνκερ στην πολυπόθητη μείωση των επιτοκίων δανεισμού δεν δεσμεύτηκε.

Ο πρωταγωνιστής Γιούνκερ, που ως πρόεδρος του Eurogroup κατάφερε να διασώσει την Ελλάδα από τη στάση πληρωμών, τουλάχιστον προσωρινά, όπως επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, κόμισε στις αποσκευές αυτό που κομίζουν όλοι οι ξένοι πολιτικοί που επισκέπτονται την Ελλάδα: επαίνους για τις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις αλλά και προειδοποιήσεις ότι η εποχή των στερήσεων δεν τελείωσε. «Η κυβέρνηση Σαμαρά ελπίζει να πάρει από τους δανειστές της ένα τρίτο πακέτο βοήθειας αλλά το οποίο θα έχει άλλο όνομα. Η βοήθεια θα κρύβεται πίσω από ευφημισμούς, του τύπου ‘παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δισεκατομμυρίων που έλαβε από τις χώρες της ευρωζώνης και μείωση των επιτοκίων’. Η πλειονότητα των οικονομολόγων συμφωνεί ότι η Ελλάδα χωρίς τρίτο πακέτο, με όποιο όνομα κι αν πάρει, δεν θα μπορέσει να ισοσκελίσει μακροχρόνια τον προϋπολογισμό της» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα Volksstimme παρομοιάζει τη δημοσιονομική κρίση σαν ένα πλυντήριο ρούχων, που ναι μεν με τα εντατικά προγράμματα στύψης εμποδίστηκε η χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά η ελληνική κοινωνία ‘στέγνωσε’. «Οι Έλληνες περιμένουν τώρα από τον μελλοντικό πρόεδρο της Κομισιόν, γνωστό φιλέλληνα, μια δόση ‘μαλακτικού’ υπό μορφή παράτασης του χρόνου επιστροφής των δανείων και μείωση των επιτοκίων. Όμως ακριβώς αυτό δεν υποσχέθηκε ο Γιούνκερ, παρά την προσεκτική συμπεριφορά του, υπενθύμισε ότι συνεχίζεται η πολιτική λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Όλα τα υπόλοιπα και μάλιστα πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, θα του προκαλούσαν πονοκέφαλο (…). Ο πρόεδρος της Κομισιόν μόνο σταδιακά μπορεί να κατεβάσει το κουμπί του εντατικού προγράμματος για την Ελλάδα σε μια κανονική διαχείριση της οικονομίας της».