Η μαύρη επέτειος ενός χρόνου από την επέλαση του κορονοϊού στη χώρα μας σφραγίζεται από την παράταση του τρίτου lockdown στην Αττική, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ειδικά στο λεκανοπέδιο, η «έκρηξη» των μεταλλάξεων και η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ δεν δίνουν περιθώριο για άρση των περιοριστικών μέτρων.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας των τελευταίων ημερών προβληματίζει τους ειδικούς, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα, προκειμένου να εισηγηθούν στην κυβέρνηση τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αλλά και τον χρονικό ορίζοντά τους.
Ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας για την λήψη της απόφασής τους είναι και η αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων, ενώ όπως όλα δείχνουν η ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι υψηλή, ως απότοκο των περιοριστικών μέτρων και των συγκεντρώσεων στα σπίτια που επιτείνουν τη διασπορά σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τρόμος για τις μεταλλάξεις
Εν τω μεταξύ ανησυχία προκαλεί το βρετανικό στέλεχος με τη μεγάλη διασπορά που μεταφράζεται σε 990 κρούσματα σε 35 περιφερειακές ενότητες, κυρίως στην Αττική (563) και τη Θεσσαλονίκη (171).
Τα πρόσφατα εγχώρια κρούσματα μοιράζονται σε γειτονικές περιοχές: Αττική, Εύβοια, Λέσβο, Χαλκιδική, Λάρισα, Ιωάννινα, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Ημαθία. Παράλληλα, ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας, η μετάλλαξη της Ουγκάντας, καθώς εντοπίστηκε σε Ελληνίδα, η οποία είχε ταξιδέψει σε χώρα της Αφρικής. Το νέο αυτό μολυσματικό στέλεχος έχει μπει ήδη στο μικροσκόπιο των ειδικών, προκειμένου να ανιχνευτεί ο βαθμός της μεταδοτικότητάς του.
Αυξήθηκαν οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων σημειώνει αυξητική τάση φτάνοντας τους 367 από 357 χθες, ενώ αύξηση που παρατηρήθηκε και στους νέους θανάτους από COVID-19 (39 από 28).
Η πίεση στο σύστημα υγείας εντείνεται, καθώς οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 2.532 χθες, αριθμός που αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες εβδομάδες, με την πληρότητα τόσο των απλών κλινών, όσο και των κλινών ΜΕΘ για COVID-19 στην επικράτεια να έχουν χτυπήσει κόκκινο.
Προς Καθαρά Δευτέρα το λιανεμπόριο
Για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου – εκτός απροόπτου- δείχνει να μετατίθεται η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στην Αττική, καθώς η σημερινή επιδημιολογική εικόνα δεν επιτρέπει αύξηση της κινητικότητας. Έτσι, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται πιθανότερη η επανέναρξη στις 16 Μαρτίου (15 Μαρτίου είναι η Καθαρά Δευτέρα). Οι έμποροι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς ήδη τα καταστήματα παραμένουν κλειστά για 3 εβδομάδες και ενώ δόθηκε παράταση στις χειμερινές εκπτώσεις έως τις 31 Μαρτίου, δεν μπορούν να περιορίσουν ακόμα την μεγάλη ζημιά που υφίστανται.
Γρίφος το άνοιγμα των σχολείων
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων «σπρώχνει» προς τα πίσω και το άνοιγμα των σχολείων, ενώ οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι για το πότε πρέπει να επαναλειτουργήσουν. Ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης τάχθηκε κατά της επιστροφής των μαθητών στα θρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα είναι τρέλα να ανοίξουν η αγορά και τα σχολεία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα νοσοκομεία να αποτύχουν. Μπορεί να είμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο πριν την αυγή».
Πάντως, ο κυβερνητικός σχεδιασμός, περιλαμβάνει δια ζώσης εκπαίδευση πρώτα για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου, λόγω Πανελλαδικών και στη συνέχεια άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.