Ο συντονισμός των δράσεων των υπουργείων Τουρισμού και Παιδείας σε θέματα τουριστικής εκπαίδευσης ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί, Όλγα Κεφαλογιάννη και Ανδρέας Λοβέρδος.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι υφυπουργοί Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και Κωνσταντίνος Κουκοδήμος.
Συγκεκριμένα, εξετάσθηκε η υφιστάμενη δομή της τουριστικής εκπαίδευσης σε λυκειακό και μεταλυκειακό επίπεδο, και η δυνατότητα διασύνδεσης των επιπέδων αυτών. Επίσης, διερευνήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των αναγκών και σχετικών αιτημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Αποφασίστηκε η συνέχιση της επαφής των δύο υπουργείων με σκοπό να ξεπεραστούν τα σχετικά τεχνικά εμπόδια και να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις στη σύνοδο των πρυτάνεων των ΑΕΙ και των προέδρων των ΤΕΙ.
Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, προέβησαν σε δηλώσεις.
Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε:
«Είχαμε μια πάρα πολύ παραγωγική συνεργασία με την κ. Κεφαλογιάννη, την υπουργό Τουρισμού και τους δύο υφυπουργούς Παιδείας. Αποφασίσαμε ότι πρέπει αμέσως να δραστηριοποιηθούμε σε θέματα τουριστικής εκπαίδευσης.
Έχουμε τρία επίπεδα, όπου να κάνουμε άμεσες δράσεις:
Το πρώτο είναι η διαμόρφωση σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της τουριστικής εκπαίδευσης. Το δεύτερο η δυνατότητα σε όσους σπουδάζουν, σε όσους φοιτούν στις σχολές τουρισμού μετά από την τριετή τους εκεί φοίτηση και υπό προϋποθέσεις να έχουν μια διέξοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το τρίτο η δημιουργία ξενόγλωσσων πανεπιστημιακών τμημάτων σχετικών με τη διοίκηση του τουρισμού που με δίδακτρα θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς.
Έχουμε κοινή βούληση, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στις συνόδους των πρυτάνεων των ΑΕΙ και των προέδρων των ΤΕΙ».
Από τη δική της μεριά, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, σημείωσε:
«Ένας από τους βασικούς άξονες της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό είναι και αυτός της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό. Στο πλαίσιο αυτό η εκπαίδευση και η κατάρτιση για τον τουρισμό είναι για εμάς υψίστης σημασίας, γι’αυτό και η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας από την αρχή που αναλάβαμε το Υπουργείο Τουρισμού είναι πολύ κρίσιμη και πολύ ουσιαστική.
Σήμερα είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με τον υπουργό, κ. Λοβέρδο και τους δυο υφυπουργούς, για να κοιτάξουμε όλα τα θέματα που αφορούν την τουριστική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, από το προλυκειακό μέχρι και το ανώτερο επίπεδο, αλλά βεβαίως και για το τι γίνεται στις Ανώτατες Σχολές Τουρισμού και πώς αυτές θα μπορέσουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια.
Πρέπει να σας πω ότι σε πολλά ταξίδια που έχω κάνει στο εξωτερικό υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους να έρθουν στην Ελλάδα για να σπουδάσουν σε τουριστικές σχολές.
Επομένως, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα σε αυτή τη συγκυρία να προσφέρει υψηλού επίπεδο εκπαίδευση στον τουρισμό, εκμεταλλευόμενη και την πολύ μεγάλη εμπειρία που έχει ως μια χώρα που είναι στις κορυφαίες επιλογές για τον τουρισμό παγκοσμίως.
Για μας έχει πολύ σημασία το να μπορέσουμε, επίσης, να δώσουμε δυνατότητα κατάρτισης στον τουρισμό και γι’ αυτό θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και να απορροφήσουμε κοινοτικά κονδύλια, γιατί μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός είναι μια δραστηριότητα η οποία χρειάζεται να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, επομένως όλοι εκείνοι οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τουρισμό πρέπει να μπορούν να έχουν όλα τα σύγχρονα εργαλεία και τις γνώσεις.
Όσον αφορά τις σπουδές των παιδιών από το εξωτερικό, θα κάνουμε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις σε επόμενο χρόνο, αλλά η σκέψη είναι ακριβώς αυτή, το να προσελκύσουμε ξένους, αλλοδαπούς φοιτητές στην Ελλάδα προκειμένου να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια ελληνικά, σε ξένη γλώσσα βέβαια, γιατί με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα όχι μόνο αναβαθμίζει τις σχολές της στον τουρισμό για τους Έλληνες αλλά βρίσκεται και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από το εξωτερικό.
Τέλος, αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι οι δύο σχολές οι οποίες λειτουργούν αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Τουρισμού, οι Ανώτατες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, στη Ρόδο και στην Κρήτη, να αναβαθμιστούν πρώτα από όλα με το πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θα καταρτίσουμε μαζί με το υπουργείο Παιδείας, αλλά εξετάζουμε και τη δυνατότητα να μπορούν οι απόφοιτοι των σχολών αυτών, να συνεχίσουν τις σπουδές τους και σε ανώτατο επίπεδο, σε πανεπιστήμιο ή σε ΤΕΙ».