Απαντήσεις σε μια σειρά επίκαιρων ερωτήσεων των βουλευτών Αρσένη Κρίτωνα και Πέρκα Θεοπίστης έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας από το βήμα της Βουλής.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά και σε άλλα σημαντικά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του εν λόγω υπουργείου.
Ο κ. Σκρέκας έκανε αναφορά στη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας για την χώρα, «επιδιώκοντας την ενεργειακή δημοκρατία». Μίλησε επίσης για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας και επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης στην ανάπτυξη των ΑΠΕ «με κάθε δυνατό τρόπο».
Κος ΑΡΣΕΝΗΣ:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:
Επαναλαμβάνω ότι στηρίζουμε με κάθε τρόπο την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως βασική παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρησιμοποιούμε ως εθνική οικονομία και ως ελληνική κοινωνία.
Επιτρέψτε μου να πω ότι με την υπουργική απόφαση που ήδη έχει εκδοθεί η ταρίφα για τα φωτοβολταϊκά στέγης ανέρχεται στα 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν για παράδειγμα στους ιδιώτες τους υπόλοιπους που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά όχι στη στέγη τους, αυτή είναι 63 ευρώ και σε ότι αφορά ενεργειακές κοινότητες και αγρότες αυτή η τιμή είναι 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Άρα εδώ βλέπουμε μια αυξημένη ταρίφα για τα φωτοβολταϊκά στέγης η οποία ανέρχεται στα 22 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δηλαδή πάνω από 30%, 35% είναι η αυξημένη τιμή που θα απολαμβάνουν οι εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών στέγης σε σχέσης με τους υπόλοιπους παραγωγούς στην Ελλάδα.
Αναφέρατε επίσης ότι η υπάρχουσα υπουργική απόφαση αναφέρει ότι το όριο, η οροφή για εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού στέγης είναι τα 6 μεγαβάτ. Εδώ οφείλω να σας πω ότι μετά και από συνεργασία που έχουμε με τους θεσμικούς εκπροσώπους αυτών των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών στέγης εξετάζουμε τη δυνατότητα αυτό να ανέλθει στα 10 κιλοβάτ εγκατεστημένης ισχύος. Γιατί πράγματι βλέπουμε ότι οι ενεργειακές ανάγκες μπορεί να είναι αυξημένες και άρα να χρειάζεται να κατασκευάσουν, να εγκαταστήσουν ένα μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Να πούμε ότι σε ότι αφορά την αυτοπαραγωγή το net metering το λεγόμενο, δηλαδή τη δυνατότητα κάποιος να εγκαταστήσει και να κατασκευάσει ένα φωτοβολταϊκό για να αυτοκαταναλώνει, δηλαδή για να το χρησιμοποιεί για αξιοποίηση για τη δική του κατανάλωση, την προσωπική κατανάλωση του νοικοκυριού ή της οικίας του αυτά έχουν απόλυτη προτεραιότητα και θα συνεχίσουν να έχουν απόλυτη προτεραιότητα. Ακριβώς για να στηρίξουμε τις εγκαταστάσεις τέτοιων φωτοβολταϊκών, μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων.
Άρα δεν νομίζω ότι προκύπτουν από αυτά τα οποία έχετε αναφέρει ότι η κυβέρνησή μας δεν στηρίζει τα φωτοβολταϊκά στέγης. Αντίθετα η Κυβέρνησή μας είναι αυτή η οποία τα στηρίζει, τα στήριζε, τα στηρίζει και θα τα στηρίζει. Και αυτό βέβαια θα φανεί και το επόμενο διάστημα με τη νέα υπουργική απόφαση την οποία θα εκδώσουμε.
Σας ευχαριστώ.
Κος ΑΡΣΕΝΗΣ:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:
Χαίρομαι που μας εγκαλείτε για αυτά τα οποία ακριβώς δεν κάνουμε. Δηλαδή εμείς δεν θέλουμε την άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά θέλουμε την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Εμείς δεν θέλουμε, όπως πολύ σωστά είπατε, και εκφράσατε και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας, εμείς δεν θέλουμε να καταστρέψουμε όλες τις βουνοκορφές της χώρας αλλά θέλουμε να αναπτύξουμε αιολικά πάρκα που θα κλείσουν τα φουγάρα που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Και νομίζω ότι συμφωνείτε σε αυτό.
Άρα η απάντηση, θα έλεγα σύντομη απάντηση στο ερώτημά σας, είναι ότι συμφωνούμε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και αυτό θα κάνουμε.
Ήδη εκπονείται, όπως γνωρίζετε, ένα ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπου θα ενσωματώσει ακριβώς όλες τις κατευθυντήριες που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και όλα όσα εμείς θέλουμε που πολλές φορές αυτά που εμείς θέλουμε ως Κυβέρνηση και ως πολιτεία, η ελληνική Κυβέρνηση και η ελληνική πολιτεία μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που τα οποία ζητούν ίσως και ορίζονται από τις ευρωπαϊκές επιταγές.
Εμείς, λοιπόν, κύριε συνάδελφε, θα σας το πω για άλλη μία φορά, εμείς θέλουμε να αλλάξουμε το γρηγορότερο δυνατό το ενεργειακό μίγμα της χώρας. Θέλουμε να απαγκιστρώσουμε τη χώρα από τη χρήση ορυκτών καυσίμων που η καύση τους ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Και θέλουμε να εισάγουμε πολύ γρηγορότερα, με ένα βιώσιμο, όμως, και ένα οικονομικό για τους πολίτες της χώρας τρόπο στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας,. Και αυτό θα το καταφέρουμε.
Και εκεί μέσα φυσικά εμείς επιδιώκουμε και την ενεργειακή δημοκρατία. Εμείς είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει αυτό το όφελος τελικά να διαχυθεί στην βάση της ελληνικής κοινωνίας. Για αυτό και θα στηρίξουμε και τα φωτοβολταϊκά στέγης, θα στηρίξουμε και τις ενεργειακές κοινότητες, όχι εκείνες που καταστρατηγούν το πνεύμα του νομοθέτη, όχι εκείνους που προσπαθούν μέσα από ένα πονηρό τρόπο να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που δίνουμε εμείς για να πετύχουμε την ενεργειακή δημοκρατία για προσωπικό όφελος πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα έπρεπε να είχαν, παραβιάζοντας, επαναλαμβάνω, τις συνθήκες με τις οποίες εμείς έχουμε νομοθετήσει αυτές τις πρόνοιες ως Βουλή των Ελλήνων και δεν αναφέρομαι μόνο στην δική μας Κυβέρνηση αλλά αναφέρομαι και στις προηγούμενες κυβερνήσεις που με το ίδιο πνεύμα και την ίδια φιλοσοφία είχαν εισαγάγει αυτούς τους θεσμούς και αυτές τις οργανώσεις για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Για αυτό και προωθούμε το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε το σύστημα και να μπορεί πραγματικά το ελληνικό ενεργειακό σύστημα να είναι βιώσιμο, να είναι σταθερό, να είναι ασφαλές με τη χρήση πολύ περισσότερων ΑΠΕ.
Για αυτό και προωθούμε ένα θεσμικό πλαίσιο και εξετάζουμε, για την ανάπτυξη offshore,υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θα μπορούν να συμβάλουν και αυτά στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της χώρα μας.
Σας ευχαριστώ.
Κος ΑΡΣΕΝΗΣ:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:
Θα μπορούσα να κάθομαι και να απαντώ τις ερωτήσεις των συναδέλφων επί ώρες γιατί είναι κατ’ αρχήν πολύ χρήσιμο και νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο δίνουμε και τις πληροφορίες που χρειάζεται στους Έλληνες πολίτες και σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Κύριε συνάδελφε, την υπουργική απόφαση για τη δυνατότητα και τον ορισμό ταρίφας για την ανάπτυξη μικρών ανεμογεννητριών την έχει εκδώσει ο προκάτοχός μου, ο Κωστής ο Χατζηδάκης με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.Άρα για να ξέρουμε τι λέμε, κάθε φορά που θα συναντιόμαστε σας λέω ότι δεν μπορείτε να πλειοδοτήσετε σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος γιατί απλά κάνουμε πολύ περισσότερα από αυτά εσείς ίσως ζητάτε ή ίσως σκέφτεστε.
Πρέπει να μας πείτε, θέλετε αιολικά πάρκα ή δεν θέλετε; Θέλετε αιολικά πάρκα με σχέδιο, με μέτρο, με συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, με πρόγραμμα με χάρτη το πού θα κατασκευαστούνε; Ναι.Άμα θέλετε, λοιπόν, αφήστε μας να το ολοκληρώσουνε και ελάτε μαζί μας να κάτσουμε και να ορίσουμε τις αρχές που θα διέπουν πραγματικά το νέο ειδικό χωροταξικό για τις ΕΠΕ το οποίο καταστρώνουμε τώρα
Και θα χαρούμε πάρα πολύ να συμμετέχετε σε αυτό και εγώ θα σας καλέσω να κάτσουμε να συζητήσουμε το προσχέδιο και αυτό που τελικά θα καταλήξουμε και θα φέρουμε κάποια στιγμή να το συζητήσουμε και με τους υπόλοιπους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου.Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά στέγης, αλήθεια είναι αυτό που λέτε. Στην Ελλάδα περίπου αποτελούν το 1%, συνεισφέρουν στην παραγωγή περίπου του 1% της ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ.
Στη Γερμανία μπορεί αυτό να είναι 1,2%. Η Ελλάδα φυσικά έχει δυνατότητα για πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη αυτού του τύπου των μικρών φωτοβολταϊκών και αυτό θα κάνουμε. Και σας είπα πολύ καλά ότι σκεφτόμαστε και συζητάμε, δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ακόμα και την αύξηση από τα 6 κιλοβάτ που δίνουμε σήμερα, τη δυνατότητα κάποιος το όριο των 6 κιλοβάτ εγκατεστημένης ισχύος που έχει δυνατότητα κάποιος να κατασκευάσει ώστε αυτό να πάει 7, 8, 9 έως και 10 κιλοβάτ ίσως. Γιατί βλέπουμε ότι αυτές είναι οι ανάγκες.
Μικρές ανεμογεννήτριες. Υπάρχει υπουργική απόφαση, υπάρχει η ταρίφα, αν θυμάμαι καλά ξεπερνάει τα 160 ευρώ ανά παραγόμενη μεγαβατώρα σε σχέση όπως ξέρετε με τα 50, τα 60 ευρώ της ταρίφας που απολαμβάνουν οι υπόλοιπες μεγάλες ανεμογεννήτριες που προκύπτουν μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες βέβαια.
Γιατί δίνουμε 160 και όχι 60; Μα για να κατασκευαστούν. Αυτό όμως χρειάζεται ακόμα μια εκπαίδευση στους ενδιαφερόμενους, χρειάζεται παρακίνηση, επαναλαμβάνω, έχετε δίκιο, και από την πολιτεία αλλά και από όλους εσάς, από όλους εμάς που μας κοιτούν οι πολίτες και περιμένουν να δώσουμε το παράδειγμα.
Και φυσικά όλα αυτά είστε στον αγροτικό τομέα, θυμάστε ότι αυτή η Κυβέρνηση πριν 15 μήνες έδωσε τη δυνατότητα στους αγρότες να κατασκευάζουν αγροτικά φωτοβολταϊκά για αυτοπαραγωγή και να μπορούν να τα κάνουν 4 φορές μεγαλύτερα από αυτά που έχουν ανάγκη ώστε το 75% της παραγόμενης ενέργειας να το πουλάνε στο σύστημα και να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα ώστε και να μπορέσουν να κάνουν την επένδυση αλλά και να παραμείνουν στην καλλιέργειά τους.
Βλέπουμε ότι αυτό μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κοινό κτήμα και δεν έχουμε πολλούς που έχουν έρθει να κατασκευάσουν, πρέπει να τους βοηθήσουμε. Και ναι, μέσα από τη δυνατότητα που μας δίνουν τα ευρωπαϊκά εργαλεία, τα ευρωπαϊκά ταμεία θα στηρίξουμε ακόμα και τους πρώτους για να υπάρξουν τα απαραίτητα κίνητρα και να προχωρήσει. Γιατί αν το κάνει ο πρώτος μετά ακολουθούν και οι υπόλοιποι.
Ελάτε μαζί πέρα από μια θα έλεγα μη εποικοδομητική κριτική, ελάτε μαζί να κάτσουμε και να σχεδιάσουμε το πώς πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία στη χώρα και από τους πολίτες και να μπορέσουν και αυτοί να γίνουν κοινωνοί αυτού του οποίου θέλουμε να κάνουμε.
Μια ενεργειακή δημοκρατία που θέλουμε να αναπτύξουμε στηριζόμενη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη δυνατότητα που έχει ο καθένας από τους Έλληνες πολίτες να συμμετέχουν σε αυτό το όραμα.
Σας ευχαριστώ πολύ»
Πηγή: worldenergynews.gr