Ισορροπία δυνάμεων προκύπτει για ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στους δήμους της Β’ Αθήνας, καθώς, σε σύνολο 34 «καλλικρατικών» δήμων, σε 12 διατηρεί το προβάδισμα το ΠΑΣΟΚ (σε τρεις εξ αυτών εκλέγει δήμαρχο από τον α’ γύρο) και σε 13 η ΝΔ (σε δύο εκλέγει δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή).
Οι δυνάμεις της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά) αλλά και οι Οικολόγοι καταγράφουν προβάδισμα σε δύο δήμους, ενώ σε έξι προηγούνται ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Σε έναν δήμο (Λυκόβρυσης-Πεύκης), ο υποψήφιος που εξελέγη από τον α’ γύρο είχε το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημ. Αριστεράς, αλλά υποστηρίχθηκε και από τη Ν.Δ.
Παρότι τα ποσοστά των υποψηφίων του ΚΚΕ είναι εξαιρετικά υψηλά σε αρκετές περιπτώσεις, μόνο στην Πετρούπολη κατορθώνει να διεκδικήσει ο υποψήφιός του την εκλογή του στο β’ γύρο.
Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι συγκρατεί με μικρές απώλειες τα ποσοστά του στη Β’ Αθήνας, ενώ στα ίδια επίπεδα παραμένει η Ν.Δ., αφού δεν υπάρχει δήμος που να αλλάζει χέρια (τουλάχιστον πριν το β’ γύρο).
Κερδισμένοι είναι σίγουρα το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημαντική παρουσία καταγράφει και η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία, ωστόσο, δεν έχει ουσιαστικά μέτρο σύγκρισης με εθνική εκλογική αναμέτρηση, αφού δεν έχει συμμετάσχει σε βουλευτικές εκλογές.
Οι νικητές, οι χαμένοι και τα θρίλερ
-Το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδισε ο Διονύσης Χατζηδάκης (Ν.Δ.) στο Παλαιό Φάληρο, καθώς επανεξελέγη με 61,55%.
-Διαφορά λίγων ψήφων χωρίζει τον Δημήτρη Καλογερόπουλο (Ν.Δ., νυν δήμαρχος) και τον Χρήστο Καρδαρά (ΠΑΣΟΚ) στο Αιγάλεω, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (Ν.Δ.) και τον Κώστα Κόκκορη (ΠΑΣΟΚ) στη Γλυφάδα, τον Νώντα Σπυρόπουλο (ΠΑΣΟΚ) και τον Παντελή Βλασσόπουλο (Δημ.Αριστερά-Οικολόγοι) στο Ηράκλειο, τον Γιάννη Αναγνώστου (Ν.Δ., νυν δήμαρχος) και τον Βασίλη Βαλασόπουλο (ΠΑΣΟΚ) στην Ηλιούπολη, τον Αντώνη Καμπάκα (ΠΑΣΟΚ) και τον Σπύρο Τζόκα (ΣΥΡΙΖΑ-Δημ.Αριστερά, νυν δήμαρχος) στην Καισαριανή, τον Μίλτο Καρπέτα (ΠΑΣΟΚ) και τον Δημήτρη Τζίτζιφα (Ν.Δ., νυν δήμαρχος) στη Μεταμόρφωση, τον Παντελή Χαροκόπο (ανεξάρτητο, προερχόμενο από τη Ν.Δ.) και τον Παντελή Ξυριδάκη (ΣΥΡΙΖΑ-Δημ.Αριστερά) σε Φιλοθέη και Ψυχικό, όπου ο πρώην δήμαρχος Φιλοθέης, Θεόφραστος Οικονομίδης κατετάγη τέταρτος με 12,72%.
-Μάχη «γαλάζιων» υποψηφίων στήθος με στήθος στο νέο ενιαίο δήμο Παπάγου-Χολαργού, καθώς λίγες ψήφοι χωρίζουν τον Δημήτρη Νικολάου (νυν δήμαρχος Χολαργού) από τον Βασίλη Ξύδη (νυν δήμαρχος Παπάγου).
-Στην Αγία Παρασκευή, όπου προηγείται ο Βασίλης Γιαννακόπουλος (ΠΑΣΟΚ), ο Βασίλης Ζορμπάς (Ν.Δ.) πέρασε στο νήμα στο β’ γύρο έναντι του Γιάννη Σταθόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ-Δημ.Αριστερά-Οικολόγοι).
Συντριβή στο Περιστέρι για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλένη, ο οποίος κατετάγη τέταρτος με μόλις 12,62%, ενώ ο νυν δήμαρχος, Ανδρέας Παχατουρίδης (Ν.Δ.) δεν κατάφερε να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή για λίγες ψήφους.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο νέος δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης. Η μαζική αποδοχή του νυν δημάρχου Ελληνικού, Χρήστου Κορτζίδη (ΣΥΡΙΖΑ-Δημ.Αριστερά-Οικολόγοι) με τους αγώνες του για το παραλιακό μέτωπο τού δίνει το προβάδισμα, ενώ κυριολεκτικά στο νήμα ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κωνσταντάτος κατάφερε να περάσει στο β’ γύρο, εκτοπίζοντας τον πρώην αντινομάρχη Αθηνών και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Πασβαντίδη και τον υποψήφιο της Ν.Δ., Γιάννη Τσαρπαλή.
Οι «σίγουροι»
Βέβαιη πρέπει να θεωρούν -εκτός απροόπτου- την εκλογή τους στο β’ γύρο ο Θάνος Ορφανός (ΠΑΣΟΚ, νυν δήμαρχος) στον Άλιμο, ο Κώστας Ιωαννίδης (ΝΔ, νυν δήμαρχος) στα Βριλήσσια, ο Νίκος Χαρδαλιάς (ΝΔ, νυν δήμαρχος) στο Βύρωνα, ο Κώστας Ασκούνης (ΠΑΣΟΚ, νυν δήμαρχος) στην Καλλιθέα -όπου η αποχή άγγιξε το 50% – ο Νίκος Χιωτάκης (Ν.Δ., νυν δήμαρχος) στην Κηφισιά, ο Σταύρος Τζουλάκης (ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και νυν δήμαρχος) στη Νέα Σμύρνη.
Αναλυτικά αποτελέσματα ανά δήμο
Αγία Βαρβάρα: Γιώργος Καπλάνης (ΠΑΣΟΚ-Δημ.Αριστερά) 51,68%
Αγία Παρασκευή: Βασίλης Γιαννακόπουλος (ΠΑΣΟΚ) 33,13% – Βασίλης Ζορμπάς (ΝΔ) 25,9%
Άγιος Δημήτριος: Μαρία Ανδρούτσου (Δημ.Αριστερά-Οικολόγοι) 19,12% – Νίκος Λαζαρόπουλος (ΝΔ) 17,38%
Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό: Νίκος Σαράντης (ΠΑΣΟΚ-Δημ.Αριστερά-Οικολόγοι) 53,45%
Αιγάλεω: Δημήτρης Καλογερόπουλος (ΝΔ) 35,74% – Χρήστος Καρδαράς (ΠΑΣΟΚ) 35,19%
Άλιμος: Θάνος Ορφανός (ΠΑΣΟΚ) 46,13% – Νίκος Τσαμπαρλής (ΝΔ) 29,45%
Μαρούσι: Γιώργος Πατούλης (ΝΔ) 56,44%
Βριλήσσια: Κώστας Ιωαννίδης (ΝΔ) 40,73% – Ξένος Μανιατογιάννης (ΠΑΣΟΚ) 28,71%
Βύρωνας: Νίκος Χαρδαλιάς (ΝΔ) 47,08% – Παναγιώτης Κόνσουλας (ΠΑΣΟΚ) 23,83%
Γαλάτσι: Κυριάκος Τσίρος (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ) 36,92% – Θόδωρος Τούντας (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΠΑΣΟΚ) 27,35%
Γλυφάδα: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (ΝΔ) 29,8% – Κώστας Κόκκορης (ΠΑΣΟΚ) 26,83%
Δάφνη-Υμηττός: Μιχάλης Σταυριανουδάκης (ΝΔ) 37,27% – Μανώλης Σταυρακάκης (ΠΑΣΟΚ) 21,6%
Ελληνικό-Αργυρούπολη: Χρήστος Κορτζίδης (ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγοι) 29,58% – Γιάννης Κωνσταντάτος (ΠΑΣΟΚ) 21,29%
Ζωγράφου: Γιάννης Καζάκος (ΝΔ) 32,26% – Κώστας Καλλίρης (ΠΑΣΟΚ) 24,09%
Ηλιούπολη: Γιάννης Αναγνώστου (ΝΔ) 26,17% – Βασίλης Βαλασόπουλος (ΠΑΣΟΚ) 25,97%
Ηράκλειο: Νώντας Σπυρόπουλος (ΠΑΣΟΚ) 22,86% – Παντελής Βλασσόπουλος (Δημ.Αριστερά-Οικολόγοι) 22,32%
Ίλιον: Νίκος Ζενέτος (ΠΑΣΟΚ-Δημ.Αριστερά) 52,08%
Καισαριανή: Αντώνης Καμπάκας (ΠΑΣΟΚ) 29,98% – Σπύρος Τζόκας (ΣΥΡΙΖΑ-Δημ.Αριστερά) 26,89%
Καλλιθέα: Κώστας Ασκούνης (ΠΑΣΟΚ) 47,23% – Δημήτρης Κάρναβος (ΝΔ) 25,84%
Κηφισιά-Νέα Ερυθραία: Νίκος Χιωτάκης (ΝΔ) 39,66% – Βασίλης Βάρσος (ανεξάρτητος) 18,12%
Λυκόβρυση-Πεύκη: Δημήτρης Φωκιανός (ΣΥΡΙΖΑ-Δημ.Αριστερά, υποστηριζόμενος και από ΝΔ) 52,47%
Μεταμόρφωση: Μίλτος Καρπέτας (ΠΑΣΟΚ) 39,24% – Δημήτρης Τζίτζιφας (ΝΔ) 37,86%
Μοσχάτο-Ταύρος: Ανδρέας Ευθυμίου (ΠΑΣΟΚ-Δημ.Αριστερά) 28,52% – Άρης Κρεμμύδας (ανεξάρτητος) 20,83%
Νέα Ιωνία: Γιάννης Χαραλάμπους (ΠΑΣΟΚ) 35,79% – Ηρακλής Γκάτσης (ΣΥΡΙΖΑ-Δημ.Αριστερά) 18,84%
Νέα Σμύρνη: Σταύρος Τζουλάκης (ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από ΠΑΣΟΚ) 43,52% – Στάθης Κούπας (ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από ΝΔ) 14,17%
Παλαιό Φάληρο: Διονύσης Χατζηδάκης (ΝΔ) 61,55%
Παπάγου-Χολαργός: Δημήτρης Νικολάου (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ) 26,11% – Βασίλης Ξύδης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ) 25,79%
Πεντέλη-Μελίσσια: Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης (ανεξάρτητος) 31,34% – Μανώλης Γραφάκος (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ) 27,31%
Περιστέρι: Ανδρέας Παχατουρίδης (ΝΔ) 49,77% – Δημήτρης Κελάφας (Δημ.Αριστερά) 14,53%
Πετρούπολη: Στέφανος Βλάχος (ΠΑΣΟΚ) 30,23% – Θωμάς Κοτσαμπάς (ΚΚΕ) 21,59%
Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα: Γιώργος Αποστολάκης (ανεξάρτητος) 33,5% – Σταύρος Κοντός (ΠΑΣΟΚ-Δημ.Αριστερά) 24%
Φιλοθέη-Ψυχικό: Παντελής Χαροκόπος (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ) 23,95% – Παντελής Ξυριδάκης (ΣΥΡΙΖΑ-Δημ.Αριστερά) 21,62%
Χαϊδάρι: Δημήτρης Μαραβέλιας (ΝΔ) 37,33% – Δημήτρης Τσατσαμπάς (ΠΑΣΟΚ) 29,12%
Χαλάνδρι: Γιώργος Κουράσης (ΝΔ) 35,71% – Στάθης Ανδρεόπουλος (ΠΑΣΟΚ) 23,35%