Για τα 19,7 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα έρθουν στη χώρα μας από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που διαπραγματεύτηκε ο πρωθυπουργός για την επταετία μέχρι το 2027 μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός τόνισε ότι στόχος είναι να επιδοτηθεί ο αγροτικός τομέας και οι καλλιέργειες, να αυξηθεί η παραγωγή και οι εξαγωγές μας αλλά και να επενδυθούν χρήματα σε υποδομές.
Όπως σημείωσε, ο κ. Λιβανός «η Ελλάδα έχει το προνόμιο να βγάζει στο εξωτερικό τα προϊόντα της, αλλά επιθυμεί αυτά να αποκτήσουν ταυτότητα και να εξάγονται σε μεγάλες ποσότητες ως τμήμα της υγιεινής διατροφής και ως ένα κομμάτι της παράδοσης και της ιστορίας μας».
Παράλληλα ο υπουργός επεσήμανε ότι το 97% των αγροτών στην χώρα μας είναι χωρίς εκπαίδευση και κατάρτιση. Ανέφερε ότι το υπουργείο είναι σε επαφή και με την υπουργό Παιδείας και έχει προτείνει να γίνουν μονοετή η διετή προγράμματα εκπαίδευσης για αγρότες.
Ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι πρέπει να μπει μάθημα για την αγροτική παραγωγή και στα λύκεια, ειδικά στις περιφέρειες που θα ασχολούνται με την αγροτική οικονομία.
Ακόμη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη επεσήμανε την απουσία πολιτικής στο λάδι και τη συνέκρινε με την επιτυχημένη πολιτική στο κρασί. Εξέφρασε την αισιοδοξία του, ωστόσο, ότι μέσα στο επόμενο έτος θα υπάρχει πολιτική για το εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό λάδι, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να συνδέσουμε το brand του ελληνικού λαδιού με το brand της νέας Ελλάδας που χτίζεται».
Όπως συμπλήρωσε, πρέπει να βρούμε τους πρωταθλητές στα ελληνικά προϊόντα και να επενδύσουμε πάνω σε αυτά.
Αναφερόμενος στην περιοδεία στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, όπου συνόδευσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Λιβανός είπε ότι διαπίστωσε πως έχουν γίνει πράξη όσα είχε δεσμευθεί το κυβερνητικό κλιμάκιο που είχε επισκεφθεί την περιοχή μετά την καταστροφή και αυτό ενισχύει την αξιοπιστία του κράτους.
«Η ελπίδα, παρά τις καταστροφές, ζωγραφίζεται στα πρόσωπα όλων όσοι υπέστησαν αυτήν την ταλαιπωρία. Φυσικές καταστροφές θα έχουμε κι άλλες. Το θέμα είναι πώς θα μπορέσει να ανταπεξέλθει το κράτος. Σε επίπεδο αποκατάστασης υποδομών και έργων έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες. Η στήριξη και η επιχορήγηση των πληγέντων ήταν άμεση. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Μέσω του ΕΛΓΑ, υπήρξε μία πρωτοφανής, γρήγορη διαδικασία. Οι πληγέντες πήραν το 100% της αποζημίωσης για τις καταστροφές που υπέστησαν σε λίγες εβδομάδες αφότου έγιναν, ενώ στο παρελθόν η αποκατάσταση ζημιών απαιτούσε τουλάχιστον 3-4 χρόνια. Αυτό δίνει την αίσθηση στους κατοίκους ότι το κράτος ήταν εκεί και τους έχει αγκαλιάσει», τόνισε ο υπουργός.