Σε καταμέτρηση δυνάμεων ενόψει της προεδρικής εκλογής εξελίχθηκε η συζήτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα της μικρής ΔΕΗ, ενώ τα κομματικά επιτελεία μετρούν θετικά και αρνητικά που αποκόμισαν σε πολιτικό επίπεδο από την όλη διαδικασία.
Οι 139 ψήφοι για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μεταφράζονται από την Κουμουνδούρου ως 139 ψήφοι κατά της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός που έχει φέρει χαμόγελα στις τάξεις του κόμματος της της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζεται ικανοποίηση για την επίτευξη του στόχου του προαπαιτούμενου της μικρής ΔΕΗ.
Ουσιαστικά το σκληρό πόκερ στα θερινά τμήματα του Κοινοβουλίου για το κατά πόσο θα έρθει το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της μικρής ΔΕΗ έχει προεξοφληθεί ότι θα βγάλει κερδισμένο τον κυβερνητικό συνασπισμό. Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ έχουν προαναγγείλει ότι θα απέχουν καταγγέλλοντας ως αντισυνταγματική τη διαδικασία που αποφάσισε να ακολουθηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων.
Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας της Διάσκεψης των Προέδρων, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση οι βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν εάν τα επτά διαφορετικά αιτήματα για δημοψήφισμα με τις 139 υπογραφές μπορούν να συναθροιστούν.
Μέλη της κυβέρνησης από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν προσχηματικές τις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ενώ σημειώνουν με νόημα ότι ουδείς έχει ξεκαθαρίσει αν επιθυμεί να συναθροιστούν οι ψήφοι του με αυτές της Χρυσής Αυγής.