Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊου, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταδοτικότητα, οδηγεί την κυβέρνηση σε επανακαθορισμό της στρατηγικής της για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για λήψη αυστηρότερων μέτρων.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Για το λόγο αυτό, συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να μελετήσει αναλυτικότερα την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δεδομένου μάλιστα ότι ο αντίκτυπος του ανοίγματος των Δημοτικών σχολείων και του λιανεμπορίου δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στα εβδομαδιαία κρούσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν η προβολή των κρουσμάτων δείξει «εκτόξευση», τότε είναι πιθανό οι ειδικοί να εισηγηθούν «πάγωμα» για το επικείμενο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου.
«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες, με τα νούμερα που βλέπω, να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια τουλάχιστον στην Αττική. Αλλά αν η Αττική μπει στο ”κόκκινο” δεν θα ανοίξουν, όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» επισήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, ωστόσο η οριστικοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου θα γίνει αύριο Παρασκευή μετά την εισήγηση των ειδικών.
Καταλύτης των εξελίξεων η Αττική
«Αγκάθι» συνεχίζει να αποτελεί η Αττική, αφού τον τελευταίο καιρό συγκεντρώνει τον υψηλότερο ποσοστό των ημερήσιων κρουσμάτων, ενώ στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται σχεδόν τα μισά από τα ενεργά κρούσματα ολόκληρης της χώρας.
Η δυσμενής αυτή εξέλιξη αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ που αναφέρει 858 νέα περιστατικά κορονοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 274, ενώ κατέληξαν 32 άνθρωποι. Τον προβληματισμό εντείνει και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, καθώς από τις 150 χθεσινές εισαγωγές με κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας, οι 77 έγιναν στην Αττική.
Παράλληλα, μέχρι χθες είχαν εντοπιστεί 62 μολύνσεις της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα, ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκονται άλλα 200 ύποπτα κρούσματα, εκ των οποίων τα 40 στην Κρήτη και τρία στη Βόρεια Ελλάδα.
Η κατανομή των κρουσμάτων
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 104
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 76
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 63
- Ανατολική Αττική 49
- Πειραιάς 48
- Νότιος Τομέας Αθηνών 38
- Δυτική Αττική 27
- νησιά του Αργοσαρωνικού 4
Ποιες άλλες περιοχές «κοκκινίζουν»
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές που προβληματίζουν. Μεταξύ αυτών των περιοχών είναι η Μαγνησία, η Εύβοια και η Αχαΐα που καταγράφουν αυξημένα ενεργά κρούσματα. Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία και για τις περιφερειακές ενότητες: Θήρας, Μυκόνου, Βοιωτίας, Ροδόπης, Δυτικής Αττικής και Λακωνίας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και στη Θεσσαλονίκη (74). Παράλληλα, ανακοινώθηκαν 54 κρούσματα στην Εύβοια, 23 κρούσματα στην Κοζάνη και από 22 στη Λακωνία και τη Χαλκιδική.
Σκέψεις για επαναφορά του click away
Οι λοιμωξιολόγοι δεν αποκλείουν την επιστροφή του click away στο λιανεμπόριο αλλά και το «λουκέτο» καταστημάτων σε επιβαρυμένες περιοχές και αυτό γιατί αν η Αττική μπει σε «κόκκινο» συναγερμό θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Οι επόμενες ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και δεν αποκλείεται τα όποια περιοριστικά μέτρα αποφασιστούν να μην είναι οριζόντια, αλλά να αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, με βάση το επιδημιολογικό φορτίο.
Τι δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα
Ανήσυχος για περαιτέρω επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου, ενόψει και του ανοίγματος της Δευτεροβάθμιας εμφανίστηκε και ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που ακολουθεί, ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι στο τέλος του ερχόμενου μήνα τα κρούσματα θα κυμαίνονται στα 950-1.000 την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο, ενώ ακόμα πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση τον Μάρτιο, αφού στο τέλος του συγκεκριμένου μήνα τα κρούσματα αναμένεται να κινούνται στα 1.650-1.700 την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο.