Καραμανλή ενισχύθηκε και από τη διφορούμενη στάση του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίον το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί για «διγλωσσία».

Και αυτό, διότι από τη μία πλευρά στις περιοδείες του ανά την επικράτεια έχει υψωμένη την αντιμνημονιακή σημαία και από την άλλη πλευρά στις επαφές του με ευρωπαίους παράγοντες και στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εμφανίζεται πιο μετριοπαθής.

Αυτή η στάση του κ. Σαμαρά ενοχλεί ορισμένα κορυφαία «γαλάζια» στελέχη που μιλάνε για «Ν.Δ. εσωτερικού» και «Ν.Δ. εξωτερικού». Ο κ. Σαμαράς επικρίνεται στο παρασκήνιο από ομάδα βουλευτών της Ν.Δ. ότι εμφανίζεται με δύο πρόσωπα και προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της αντιμνημονιακής στρατηγικής του εντός ελληνικής επικράτειας και της μετριοπαθούς στάσης του στο εξωτερικό και όταν τοποθετείται ενώπιον ευρωπαίων παραγόντων και στελεχών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

«Μαύρη λίστα» για βουλευτές καταρτίζουν επιτελείς της Ρηγίλλης για όσους απέχουν, αδιαφορούν και δεν βοηθούν τους «γαλάζιους» υποψηφίους. Τα μηνύματα που φθάνουν από πολλούς νομούς είναι απογοητευτικά για τη συμμετοχή πολλών βουλευτών που έχουν κυριολεκτικά κηρύξει «λευκή απεργία».

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με το Βήμα, ότι στην ομιλία του κ. Β. Κικίλια προχθές στο γήπεδο του Σπόρτιγνκ έδωσαν το «παρών» μόλις πέντε βουλευτές, ενώ στο Αγρίνιο όπου είχε συγκέντρωση ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος κ. Γ. Παπαναστασίου , παρουσία του αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Στ. Δήμα, απουσίαζαν οι τοπικοί βουλευτές.

Σε αρκετούς νομούς μαίνονται εμφύλιοι πόλεμοι, αφού υπονομεύονται επίσημοι υποψήφιοι της Ν.Δ. και υποστηρίζονται αντάρτες. Επίσης, παρά την αισιοδοξία της Ρηγίλλης για ορισμένες περιφέρειες και για τον κ. Κικίλια που προβλέπουν ότι θα περάσει στον β’ γύρο, σε μερικές περιοχές έχουν ρίξει «λευκή πετσέτα». Π.χ. δεν έχει γίνει κινητοποίηση ετεροδημοτών για τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος και Νοτίου Αιγαίου.