Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα συνοδεύτηκαν και από σύσταση νέων υφυπουργείων που οδήγησαν σε είσοδο πέντε φρέσκων προσώπων στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός με τη νέα αυτή υπουργική δομή, επιχειρεί να σηματοδοτήσει το ειδικό βάρος που θέλει να ρίξει η κυβέρνηση σε τομείς όπως: δημογραφικό πρόβλημα, ανθρώπινα δικαιώματα, ναυτιλία, ψηφιοποίηση του κτηματολογίου και σύγχρονος πολιτισμός.
Για το λόγο αυτό αναλαμβάνουν καθήκοντα και ορκίζονται αύριο τα εξής νέα πρόσωπα:
Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός εργασίας, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια
Η Μαρία Συρεγγέλα είναι αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPPWomen). Απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management).
Έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), από το 2001 έως το 2005 και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum, την ίδια περίοδο. Υπήρξε μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001-2004 και στην Κ.Ε. από το 1998-2005. Yποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές του 2004. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας) από το 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015.
Νικόλαος Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός πολιτισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού
Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Harvard έλαβε υποτροφίες από το κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το Πρόγραμμα Κόκκαλη και το Harvard Hellenic Foundation. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών στο Πάντειο έλαβε υποτροφία επίδοσης από το ΙΚΥ. To 2013 επελέγη ως Marshall Memorial Fellow.
Από το 2017 κατέχει τη θέση του Διευθυντή Marketing & Επικοινωνίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η Microsoft, η V+O Communication, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, σε επιστημονικούς και ακαδημαϊκους φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Harvard και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), καθώς και ως ανεξάρτητος σύμβουλος στρατηγικής, εταιρικών υποθέσεων και επικοινωνίας.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ποταμιού, ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος για τις Ευρωεκλογές το 2014, ενώ στις βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 κατετάγη δεύτερος σε σταυρούς στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών. Διετέλεσε υπεύθυνος των τομέων Ναυτιλίας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, καθώς και μέλος της ομάδας Πολιτικού Σχεδιασμού, ενώ εξελέγη μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής του κόμματος (2014-15). Αποχώρησε από το κόμμα το 2016. Παράλληλα, έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ ατόμων. Έχει συνεργαστεί με οργανισμούς που προάγουν την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, όπως η ΕΛΕΠΑΠ και το Περιβολάκι. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε κοινωνικές επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες όπως το Refergon και το Social Fashion Factory. Το 2019 εξελέγη Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Harvard Club of Greece.
Γιώργος Κώτσηρας, υφυπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ο νέος υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Κώτσηρας, εκλέχθηκε βουλευτής Β’ Δυτικής Αττικής στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Ο κ. Κώτσηρας, σε ηλικία 36 ετών, καταλαμβάνει τη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης η οποία είχε κενωθεί μετά την παραίτηση του Δημήτρη Κράνη.
Αποφοίτησε το 2006 από τη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι αριστούχος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο (2007) στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille III-Paul Cezanne και στο Διοικητικό Δίκαιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (2008). Ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εξελέγη κατά την τετραετία 2010-2014 πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων. Ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές του 2014 και επιλαχών βουλευτής περιφέρειας Αττικής στις εθνικές εκλογές του 2015. Ακόμη, διετέλεσε αναπληρωτής γραμματέας επιστημονικών φορέων της ΝΔ κατά την τριετία 2016-2019, ενώ το 2016 διετέλεσε μέλος τομέων εσωτερικών και Δικαιοσύνης ΝΔ.
Γιώργος Στύλιος, υφυπουργός αρμόδιος για ειδικά ψηφιακά έργα και το κτηματολόγιο
Ο Γιώργος Στύλιος του Δημοσθένη γεννήθηκε στην Άρτα το 1971. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Το 1989 εισήχθη στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Απέκτησε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο City University του Λονδίνου (M.Sc.) και το διδακτορικό του στο τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών (PhD).
Αρχικά, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Δίδαξε στο Τμήμα Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου και εργάστηκε ως στέλεχος του ΤΕΙ Ηπείρου σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Έγινε Καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα όπου και υπηρέτησε ως Προϊστάμενος του Τμήματος. Διετέλεσε Πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γραμματέας πόλης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. Το 2012 εκλέχθηκε Βουλευτής του Νομού Άρτας Νέας Δημοκρατίας.
Ορίστηκε από το 2012 μέλος της διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και Πρόεδρος αυτής στο Τμήμα διακοπής Εργασιών της Βουλής του θέρους 2014. Επιπλέον, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής καθώς και μέλος της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών. Από το Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο του 2014 διετέλεσε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Κώστας Κατσαφάδος, υφυπουργός Ναυτιλίας, αρμόδιος για θέματα κλάδου πλοίων
Ο Πειραιώτης βουλευτής Κώστας Κατσαφάδος αναλαμβάνει τη νεοσύστατη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας αρμοδίου για θέματα πλοίων. Αν και χρόνια στη Βουλή, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα. Ο Κώστας Κατσαφάδος γεννήθηκε το 1979 στον Πειραιά. Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη.
Σπουδές και επαγγελματική πορεία
Αποφοίτησε από το τμήμα «Οικονομικής Επιστήμης» του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Το 2006 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο «MBA – Tourism Management» του τμήματος «Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων» του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιά με Θέμα: «Οικονομία & Εθνικό Συμφέρον: Ανάλυση των Πολιτικών & Οικονομικών Σχέσεων Ελλάδος – Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας 1995-2008». Από το Μάρτιο του 2006 έως το Σεπτέμβρη του 2007 εργάστηκε στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως ως επιστημονικός Συνεργάτης και Σύμβουλος του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως. Στη συνέχεια το Σεπτέμβρη του 2007 έως τον Οκτώβρη του 2009 εργάστηκε στην Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας ως Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος του Ειδικού γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων. Και τέλος από το Μάρτιο του 2007 έως και σήμερα είναι Ιδιοκτήτης Λογιστικού Γραφείου στον Πειραιά.
Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες
Εξελέγη Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων με τη ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ενώ επανεκλέχθηκε τον Ιανουάριο, τον Σεπτέμβριο του 2015 και τον Ιούλιο του 2019. Το 2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον όρισε αναπληρωτή Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας.