Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και πρόβαλλε την «κοινωνική οικονομία της αγοράς» ή «κοινωνικό φιλελευθερισμό» ως την ιδεολογική βάση της δικής του οικονομικής πρότασης.

«Σήμερα, στην Ελλάδα, παραλύουν τα πάντα, το φοροεισπρακτικό κράτος συνθλίβει τα πάντα, χωρίς αποτέλεσμα και η οικονομική δραστηριότητα παραλύει, δεν είναι οικονομία, είναι “ερημοποίηση”» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε «είμαστε υποχρεωμένοι, λοιπόν, να διαφωνήσουμε και να δείξουμε τον άλλο δρόμο».

Εξηγώντας την κοινωνική οικονομία της αγοράς είπε: «Η κοινωνική οικονομία της αγοράς δεν θέλει το “κράτος -νυχτοφύλακα”, όπως ο ακραίος νεοφιλελεύθερισμός, δεν θέλει ούτε το κράτος -“παραγωγό”, όπως ο κρατικιστικός σοσιαλισμός, θέλει το κράτος-“ρυθμιστή”, θεματοφύλακα τόσο της ελεύθερης οικονομικής δράσης όσο και της κοινωνικής συνοχής. Ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός ή κοινωνική οικονομία της αγοράς, δέχονται την παρέμβαση του κράτους, για να αποκαθιστούν και να περιφρουρούν την ελεύθερη οικονομία από την ασυδοσία της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που βρίσκεται σε κρίση συνεπάγεται δημοσιονομική Εξυγίανση και Τόνωση της Οικονομίας. «Αν κάνεις μόνο “δημοσιονομική εξυγίανση”, τότε κινδυνεύει να διαλυθεί η Οικονομία και θα αποσταθεροποιηθεί η κοινωνία συνολικά. Αν, από την άλλη πλευρά, κάνεις μόνο τόνωση της αγοράς, χωρίς σοβαρές δημοσιονομικές περικοπές, τότε θα επιτύχεις μια βραχυχρόνια άνοδο των εσόδων. Αλλά στην πρώτη δυσκολία, τα ελλείμματα θα ξεφύγουν και πάλι» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί «όταν ανέλαβε αρνήθηκε να κάνει το πρώτο και στην συνέχεια, όταν βρέθηκε σε πανικό, αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία κατά 180ο μοίρες και έκανε μόνο το δεύτερο: Περικοπές παντού – χωρίς, ωστόσο, να χτυπήσει τις πολλές σπατάλες που υπάρχουν στο Ελληνικό κράτος».

Υποστήριξε ο κ. Σαμαράς ότι «η κυβέρνηση επιχείρησε αύξηση εσόδων με φορο-επιδρομές – χωρίς να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή με αποτέλεσμα να παραλύσει η Οικονομία, να βουλιάξει η αγορά, να πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα και η ανεργία και να πατώσουν τα έσοδα».

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι «για να αποδώσουν τα μέτρα πρέπει να τονωθεί η αγορά, με μέτρα μηδενικού ή χαμηλού δημοσιονομικού κόστους, ώστε να πάρει μπρος η Οικονομία, να αρχίζει να παράγει εισόδημα για τους εργαζόμενους, κέρδη για τους επιχειρηματίες, τζίρους για τις επιχειρήσει και να βρει το κράτος κάτι να φορολογήσει».

Συμπυκνώνοντας επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «υποβάλλει το λαό σε τεράστιες θυσίες, αλλά δεν μηδενίζει το έλλειμμα, εξαγγέλλει πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια τετραετία με μιάμιση φορά μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ελλείμματος απ’ ό, τι πριν μπει στο πρόγραμμα».

Κατέληξε λέγοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να απορρίψουμε αυτό το πρόγραμμα, όχι, βέβαια, για να γυρίσουμε στην εποχή που το κράτος αναδιένειμε δανεικά και ψευδαισθήσεις κοινωνικής πολιτικής και ευημερίας. Κάθε άλλο! Αλλά για να εξυγιάνουμε αληθινά τη χώρα. Με Ανάπτυξη, όχι με ασφυξία. Με αλλαγή Οικονομικού μοντέλου, ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις και εξωστρέφεια, όχι με καταναλωτικές δαπάνες».