Οξύτατη κόντρα ξέσπασε στη Βουλή με αφορμή την υποστήριξη δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του αιτήματος του Σάββα Ξηρού για κατ’ οίκον νοσηλεία λόγω προβλημάτων υγείας, αλλά και για το κλείσιμο της Ολομέλειας, κατά την έναρξης της νομοθετικής εργασίας του Α΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκα και το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης για την αναγκαστική εξαφάνιση προσώπων, τροπολογία για την παράταση της προθεσμίας στην υποχρέωση υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι πολιτικά έκθετος επειδή δεν καταδίκασε ρητά και κατηγορηματικά το γεγονός ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονται έναν τρομοκράτη. Έχουμε πλέον δικαίωμα να λέμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν βουλευτές συμπαθούντες την τρομοκρατία», συνέχισε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι «ο Σάββας Ξηρός δεν διώκεται για τις ιδέες του αλλά για πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου».
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης που προστατεύει τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων ανεξάρτητα από το αδίκημα που έχουν διαπράξει. Η βουλευτής κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης να ξεχάσει ότι μπορεί να επαναφέρει τη θανατική ποινή και μίλησε για εξουθενωτικές ποινές που ισοδυναμούν με θανατική ποινή. Είπε ακόμη ότι υπάρχει καταδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναφέρει ότι η χώρα έχει παραβιάσει ανθρώπινα δικαιώματα στην περίπτωση του συγκεκριμένου κρατουμένου. «Τι εισηγείστε δηλαδή; Να αγνοήσουμε την απόφαση που λέει ότι ένας άνθρωπος με 93% αναπηρία πρέπει να έχει νοσοκομειακή περίθαλψη και νοσηλεία;» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και κάλεσε την κυβέρνηση και τη ΝΔ να σταματήσει τον εκτροχιασμό, κατονομάζοντας τρομοκράτη τον πολιτικό της αντίπαλο, διότι, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυστάλλινη θέση.
Ως προς την τροπολογία, η διάταξη έχει κατατεθεί από τους συναρμόδιους υπουργούς στις 13 Ιουνίου, στο σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται διεθνής σύμβαση για την προστασία όλων των προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση. Η τροπολογία ορίζει ότι η δήλωση περιουσιακής κατάστασης υποβάλλεται από τους υπόχρεους έως και 3 μήνες το αργότερο μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη νομοθετική ρύθμιση αναγκαία και κατάλληλη ώστε να υπάρχει ένα εύλογο διάστημα μεταξύ της υποβολής της φορολογικής δήλωσης και της δήλωσης πόθεν έσχες.