Η διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το project του εθνικού εμβολιασμού και η ανάταξη της εθνικής οικονομίας που δέχεται απανωτά χτυπήματα λόγω των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης αποτελούν τους κύριους άξονες της πολιτικής του πρωθυπουργού, ο οποίος επέστρεψε από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής με τη θετική εξέλιξη του «ξεκλειδώματος» των 72 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Στόχος είναι πλέον να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες, προκειμένου μέσα στο 2021 να εκταμιευτούν πόροι που θα επουλώσουν τα βαθιά τραύματα της οικονομίας.
Προϋπολογισμός με αστάθμητους παράγοντες
Ήδη ξεκίνησε από χθες στη βουλή η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του νέου έτους, ο οποίος εκ των πραγμάτων έχει πολλούς αστάθμητους παράγοντες και οικονομικές μεταβλητές. «Ο προϋπολογισμός έχει σημαντικές εφεδρείες, ταμειακές εφεδρείες για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και για το πρώτο διάστημα του 2021, όπου γνωρίζουμε ότι τα πράγματα αυτά θα είναι ακόμα δύσκολα» σημείωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κ.Ο της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει στρώσει το χαλί με σημαντικές μεταρρυθμίσεις υποδομής για να μπορεί να δρομολογήσει μία γρήγορη ανάκαμψη.
Ο ρυθμός αποσυμπίεσης «φρενάρει» το άνοιγμα της αγοράς
Την ίδια ώρα, η διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη, προκαλώντας «πονοκέφαλο διαρκείας» στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ της υγειονομικής θωράκισης του πληθυσμού, της κόπωσης της κοινωνίας και του στραγγαλισμού της αγοράς. Μετά από πέντε εβδομάδες γενικού lockdown και έξι εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη, το ιικό φορτίο έχει μεν μειωθεί, αλλά όχι στον βαθμό που ανέμεναν οι ειδικοί και οι αρχές.
Ο ρυθμός αποσυμπίεσης παραμένει εξαιρετικά αργός, γεγονός που δημιουργεί συνεχή πίεση στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και διατήρηση του αριθμού των ημερήσιων θανάτων σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τα στατιστικά στοιχεία του Δεκεμβρίου είναι χαρακτηριστικά. Μέσα στο πρώτο 10ημερο ο απολογισμός των θανάτων από Covid-19 ανέρχεται σε 1.066. Συνεπώς, το πλαίσιο αυτό δεν επιτρέπει ουδεμία λάθος κίνηση και απαιτεί αυτοσυγκράτηση και απόλυτη συνεργασία πολιτείας και κοινωνίας. «Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν μας επέτρεψε να ανοίξουμε πλήρως τη λιανική για τα Χριστούγεννα. Δεν έχω καμία αμφιβολία όμως ότι κάναμε το σωστό και το επιβεβλημένο. Έστω και αν αυτό αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι θα έχει ένα σημαντικό κόστος στην πραγματική οικονομία» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «είναι απολύτως επιβεβλημένο αυτές τις ημέρες να προσέξουμε διπλά, να προσέξουμε κυρίως τις μετακινήσεις μας, να προσέξουμε τις συναθροίσεις στα σπίτια, να προσέξουμε τις επαφές μας με πιο ηλικιωμένους συμπολίτες, έτσι ώστε το 2021 να μας βρει όσο το δυνατόν πιο υγιείς και έτοιμους να ξεκινήσουμε πια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τον μαζικό εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού».
Ο Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά για τον εμβολιασμό
Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο επικεντρώνεται στην έγκαιρη και σωστά οργανωμένη επιχείρηση της προετοιμασίας του εθνικού εμβολιασμού. Ο πρωθυπουργός προεδρεύει σήμερα στις 12 το μεσημέρι σε ευρεία τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού κατά του κορονοϊού, την πιο δύσκολη – όπως είπε-υγειονομική άσκηση της χώρας. Η κυβέρνηση προετοιμάζει τα εμβολιαστικά κέντρα και τις κινητές μονάδες, εν αναμονή του εμβολίου στη χώρα, ενώ παράλληλα στην τελική ευθεία βρίσκεται η επικοινωνιακή εκστρατεία για τον εμβολιασμό σε μία προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες για την αναγκαιότητά του. Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη: «Πρόκειται για ένα εγχείρημα πρωτόγνωρης έκτασης και αυξημένης δυσκολίας, το οποίο πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό, για να επέλθει ανοσία στον πληθυσμό και οριστική απαλλαγή από τον ύπουλο κοινό εχθρό».