Βαρύ κλίμα, αλλά χωρίς εντάσεις λόγω του αποτελέσματος, παραίτηση του Φώτη Κουβέλη στη διάθεση των οργάνων του κόμματος, απαίτηση να ξεκαθαρίσει η στάση της ΔΗΜΑΡ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αγωνία για το μέλλον του κόμματος, κριτική και καταλογισμό ευθυνών για την οδυνηρή ήττα, κυρίως στην ηγετική ομάδα, συζήτηση για συνέδριο ή όχι και αγεφύρωτες διαφωνίες για την συμμετοχή στην υπό συγκρότηση Κεντροαριστερά ή στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προσδιόρισαν τη πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.
Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Γρηγόρη Ψαριανού, που δέχθηκε κριτική για τις προσωπικές επιθέσεις στον Φώτη Κουβέλη, και του Ανδρέα Παπαδόπουλου , απουσίες που ερμηνεύτηκαν ως προανάκρουσμα αποχωρήσεων.
Η αποδοχή ή όχι της παραίτησης του Φώτη Κουβέλη θα αποφασισθεί στην αυριανή συνεδρίαση όπου ή ίδιος θα συμμεριστεί την έκκληση της μεγάλης πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής να την αποσύρει ή θα ζητήσει τη σύγκληση συνεδρίου για να ληφθεί οριστική απόφαση. Άφησε αιχμές για ελλιπή στήριξη από στελέχη του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο ενώ ζήτησε ενωτική και συντεταγμένη πορεία της ΔΗΜΑΡ.
Την ίδια ώρα η ηγετική ομάδα που καθοδήγησε το κόμμα δέχθηκε πυρά για την πολιτική γραμμή που χάραξε και αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές και ορισμένα μέλη της ( Σάκης Παπαθανασίου, Μιχάλης Σαμπατακάκης κ.α) προχώρησαν σε αυτοκριτική δηλώνοντας παραίτηση αναλαμβάνοντας έτσι τις ευθύνες τους. Αντιθέτως στελέχη της πλειοψηφίας της Κ.Ε κατηγόρησαν την μειοψηφία για τη στάση της που συνέβαλε στην εκλογική ήττα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά στελέχη ζήτησαν από τον Φώτη Κουβέλη να ξεκαθαρίσει οριστικά ότι δεν τον αφορά πιθανή υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας ενώ βουλευτές όπως η Μίνα Ξηροτύρη τόνισαν ότι δεν θα ψηφίσουν, αν δεν αλλάξουν οι συντηρητικές πολιτικές που εφαρμόζονται. Να σημειωθεί ότι, βάσει του καταστατικού της ΔΗΜΑΡ, τέτοιου είδους απόφαση μπορεί να λάβει μόνο το συνέδριο του κόμματος.
Σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΔΗΜΑΡ ο κ. Κουβέλης πρότεινε να συμμετάσχει στις διαδικασίες συγκρότησης της Κεντροαριστεράς με όλες τις δυνάμεις του χώρου για να διατυπωθεί μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, αλλά τάχθηκε εναντίον της κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ .
Από την πλευρά του ο Σπύρος Λυκούδης επανέλαβε ότι η συνεπής πολιτική για την ανανεωτική αριστερά είναι να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ χωρίς προαπαιτούμενα στην συζήτηση για την Κεντροαριστερά διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο.
Στο περιθώριο της συνεδρίασης στελέχη των δύο πλευρών ξεκίνησαν συζητήσεις για να βρεθούν, αν είναι δυνατόν σημεία σύγκλισης των δύο απόψεων που κατά την άποψη ορισμένων ομιλητών δεν έχουν ουσιαστικές και αγεφύρωτες διαφορές.
Έκδηλη ήταν η αγωνία στελεχών από την βάση του κόμματος για την μελλοντική πορεία της ΔΗΜΑΡ.