Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως, αύριο Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου στις 11:00.
Σε αυτήν σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει συμμετοχή και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να παρουσιαστούν τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των εορτών.
Πέτσας: Αύριο οι ανακοινώσεις για λιανεμπόριο, κομμωτήρια και εκκλησίες
«Είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε ένα άνοιγμα όπως ενδεχομένως να το είχαν φανταστεί πολλοί» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο «Alpha 9,89».
«Η αλήθεια είναι μπροστά στα μάτια μας. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει πολύ υψηλό, δεν πέφτουν τα κρούσματα με το ρυθμό που θα θέλαμε, ούτε αποσυμφορίζεται το Σύστημα Υγείας με το ρυθμό που θα θέλαμε μετά από πέντε εβδομάδες lockdown. Επομένως η απάντηση είναι εύκολη και έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι επιστήμονές μας είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί για οποιαδήποτε περαιτέρω άνοιγμα», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Αύριο οι ανακοινώσεις για λιανεμπόριο, κομμωτήρια και εκκλησίες
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει διχογνωμία στις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για το άνοιγμα της αγοράς επεσήμανε πως εξετάζονται τα στοιχεία και αύριο αναμένονται ανακοινώσεις για το θέμα και «θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε στο χρονικό διάστημα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου».
Υπενθύμισε πως τα πεδία που έχουν μείνει προς εξέταση είναι το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών τις μέρες των γιορτών και γι αυτά θα γίνουν αύριο ανακοινώσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι επαναξιολογείται το θέμα της δεκαήμερης καραντίνας όσων έρχονται από το εξωτερικό πέραν φυσικά των υποχρεωτικών τεστ που προβλέπονται.
Εξήγησε πως «οι εικόνες Harrods στην Αγγλία ή οι εικόνες που είδαμε στη Γαλλία είναι ‘καμπανάκια’ για όλες τις χώρες της Ευρώπης» κι έκανε επίσης αναφορά στο παράδειγμα της Γερμανίας όπου «η καγκελάριος με ένα δραματικό διάγγελμα ανακοίνωσε το κλείσιμο των καταστημάτων του λιανεμπορίου λίγο πριν τις γιορτές». Γιατί όπως είπε «όλοι φοβούνται στην Ευρώπη ότι οι εικόνες αυτές μπορεί να μεταφραστούν μέσα σε μια βδομάδα δέκα μέρες σε ένα τρίτο κύμα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό να συμβεί στην Ελλάδα. Άρα καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν», τόνισε.
Για τις μετακινήσεις τις μέρες των γιορτών
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «όλοι πρέπει να δείξουμε αυτοσυγκράτηση, να προσέξουμε τις επαφές μας, αυτό το χρονικό διάστημα. Είναι κάποιες εβδομάδες κρίσιμες ακόμη μπροστά μας. Η σύσταση που έχουμε κάνει είναι να μείνουμε με την οικογένεια μας, το πολύ με μία ακόμη οικογένεια φίλων, γνωστών μας, κοντά στον κύκλο μας τέλος πάντων, ανθρώπων που το τελευταίο διάστημα συναναστρεφόμαστε. Κι έχουμε βάλει τον ορισμό των 9 ατόμων όχι για άλλο λόγο αλλά για ό,τι έχει να κάνει με τη διασπορά».
Πρόσθεσε ότι αρκετές εβδομάδες μείναμε σε καθεστώς lockdown θα παραμείνουμε έως τις 7 του μήνα στις βασικές μας δραστηριότητες. Εξέφρασε την ελπίδα αυτό το χρονικό διάστημα να το εκμεταλλευθούμε με σωστό τρόπο ώστε να μη θέσουμε σε κίνδυνο τις εβδομάδες από το Γενάρη και μετά. Γιατί, όπως είπε έχουμε μπροστά μας για πρώτη φορά μία αχτίδα αισιοδοξίας. «Ο εμβολιασμός φαίνεται ότι θα ξεκινήσει κανονικά, είναι η βασική μας ασπίδα απέναντι στον ιό. Ας φροντίσουμε να γίνει γρήγορα και ομαλά χωρίς προβλήματα, από το επιδημιολογικό φορτίο που μπορεί να υπάρχει» σημείωσε ο κ. Πέτσας.
Υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία είναι να τηρήσουμε τη βασική προϋπόθεση που είναι η αποφυγή συνωστισμού. Επεσήμανε πως λόγω της κόπωσης ξέρουμε ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν τηρούν τα μέτρα όπως θα ‘πρεπε. Το μήνυμα όμως που αξίζει να περάσουμε μέσω της πειθούς πάντα είναι «ας προστατεύσουμε την κοινότητα και τους ανθρώπους που αγαπάμε από τη διασπορά κι ας αποφύγουμε για λίγο την τάση που έχουμε να καταστρατηγήσουμε λίγο τα μέτρα μετά από δέκα μήνες μάχης. Μπροστά μας έρχονται τα καλύτερα». Συνέστησε υπομονή και αναφέρθηκε στο σχέδιο του εμβολιασμού, που είναι προ των πυλών.
Για τα εθνικά θέματα και τις προσδοκίες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Σε ό,τι αφορά το τι θα επιδιώξουμε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι ο πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο αν δεν πάρει κάτι. Αυτό είναι ξεκάθαρο».
Όπως φαίνεται από το προσχέδιο των συμπερασμάτων και σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, είναι καθαρό ότι υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα: το πρώτο αφορά την επέκταση των κυρώσεων που είχαν τεθεί στο τραπέζι ήδη από τον Οκτώβριο του ’19 για πρόσωπα, εταιρείες και όποιον συμβάλλει στις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο είναι αν θα έχουμε επέκταση του εύρους των κυρώσεων πέραν της εξορυκτικής δραστηριότητας αν θα δοθεί κάποια σαφής εντολή στον κ. Μπορέλ τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις, να βάλει στο χαρτί αυτές τις κυρώσεις αλλά και τι θα γίνει με το εμπάργκο όπλων.
Τόνισε ότι το τελευταίο είναι ένα θέμα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός και δεν είναι ίσως ένα θέμα που πρέπει κατ’ ανάγκη να αποφασιστεί σε ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρόσθεσε ότι εκτός από τις κατευθυντήριες γραμμές που υπάρχουν από το 2008 «αυτό που έχει μεγάλη σημασία σε διμερές επίπεδο, οι χώρες οι οποίες προμηθεύουν την Τουρκία με οπλικά συστήματα να το ξανασκεφτούν και να μην το κάνουν γιατί δεν επιτρέπουμε ευρωπαϊκές σφαίρες να στρέφονται εναντίον μας».
Για την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση
Όσον αφορά «την πολιτική αντιπαράθεση για τις βίλες, τα τσουρέκια και τις ποδηλατάδες» για την οποία κλήθηκε να απαντήσει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι «αυτή είναι μία συζήτηση βγαλμένη από πολύ σκοτεινά σημεία της πολιτικής». Όπως είπε δείχνει μια «απελπισμένη αντιπολίτευση» που για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες δεν έχει κάτι να προτείνει.
Αναφορικά δε με τον τόπο διαμονής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως «ζήτημα για πολιτική αντιπαράθεση όμως γίνεται όταν κάποιος θέλει συνεχώς να εργαλειοποιεί το πού μένει για πολιτικούς σκοπούς».
Κλείνοντας ο Στέλιος Πέτσας κληθείς να σχολιάσει τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί από το νομοσχέδιο για τα οπτικοακουστικά μέσα, είπε «πως πάει ένα βήμα παραπέρα το θεσμικό πλαίσιο» ενσωματώνοντας μια κοινοτική οδηγία. Εξήγησε ότι η αντιπαράθεση αφορά την παρ. 5 του άρθρου 41 του νομοσχεδίου, που αφορά τον αριθμό των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και μίλησε αναλυτικά για τις αλλαγές που προβλέπονται σε όσα ρύθμιζε ο νόμος Παππά. Πρόσθεσε ότι έγιναν κινήσεις καλής θέλησης από το υπουργείο, τις ανέπτυξε επισημαίνοντας ότι με βάση αυτές εξασφαλίζεται μια ευελιξία, χωρίς σε καμία περίπτωση να επιτρέπονται απολύσεις και εξέφρασε την ελπίδα με «την καλή διάθεση να βρεθεί μία λύση».