Σε μια δεύτερη ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ελλάδα προχωρούν σήμερα οι γερμανοί σχολιαστές.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί την κυβέρνηση», είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, που προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα της κάλπης στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος «είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που η αριστερά γίνεται η ισχυρότερη πολιτική δύναμη. Αυτό αρκεί για τον Τσίπρα για να ζητήσει πρόωρες εκλογές. (…) Πρεμιέρα επίσης το γεγονός ότι η αριστερά κερδίζει το τόσο σημαντικό αυτό πόστο της περιφέρειας Αττικής, της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, όπου ζει το ένα τρίτο των Ελλήνων».
Η εφημερίδα αναφέρεται στη συνέχεια στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά που είπε ότι απετράπη η «ανατροπή» και πως η κυβέρνηση άντεξε στις «ακραίες επιθέσεις». «Η αισιοδοξία αυτή του Σαμαρά στηρίζεται προφανώς στο εκλογικό αποτέλεσμα του μικρότερου κυβερνητικού του εταίρου, του ΠΑΣΟΚ. Με 8%, οι άλλοτε συνηθισμένοι σε απόλυτες πλειοψηφίες Σοσιαλιστές μπορεί να είναι πλέον μόνον η σκιά του εαυτού τους. Ωστόσο υπήρχαν φόβοι ότι τα ποσοστά τους θα υποχωρούσαν ακόμη και κάτω του 5 %. (…) Η ανασφάλεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο όμως είναι μεγαλύτερη από όσο παραδέχονται Σαμαράς και Βενιζέλος.
Σε αυτό δεν συμβάλει μόνον η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το αποτέλεσμα του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγή που με 9,4 % κατάφερε να αναδειχθεί τρίτη δύναμη, μολονότι τα ηγετικά της στελέχη είναι προφυλακισμένα με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Το εκλογικό αποτέλεσμα όμως δείχνει, όπως έγραψαν και τα ΝΕΑ, ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,6 % αλλά ούτε και η ΝΔ με 22,7 % μπορούν να υπολογίζουν προσεχώς με την απόλυτη πλειοψηφία. Απαιτούνται συνεργασίες και συμβιβασμοί. Προφανώς αυτό το αντελήφθη και ο Τσίπρας». Η εφημερίδα αναφέρεται, τέλος, και στα ποσοστά που απέσπασε το Ποτάμι, σχολιάζοντας ότι «μετά από πέντε χρόνια κρίσης η ανάγκη για νέα πρόσωπα στην πολιτική φαίνεται πως είναι μεγάλη στην Ελλάδα».
Στις εκλογές στην Ελλάδα αναφέρεται σήμερα και η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνοντας ότι «οι ευρωεκλογές έδωσαν στους Έλληνες την ευκαιρία, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση, να τιμωρήσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, χωρίς να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την παραμονή της χώρας τους στην ευρωζώνη. Υπό αυτή την έννοια ο συνασπισμός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα πήγε εντυπωσιακά καλά. Μπορεί το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του λαϊκιστή ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία του ισχυρότερη δύναμη, την ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχασαν περισσότερες από 10 μονάδες σε σχέση με το 2012, παρόλα αυτά όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν καταστροφή για τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στα όριά του. Το κόμμα εξασφάλισε το 26,6 % των ψήφων και έτσι εξήντλησε το εκλογικό του δυναμικό. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα και τώρα μένει στάσιμο στα ίδια επίπεδα. Είναι ισχυρός, δεν μπορεί όμως να κυβερνήσει μόνος του, ελλείψει κυβερνητικών εταίρων. Εάν πραγματοποιούνταν αύριο κοινοβουλευτικές εκλογές, η Ελλάδα δεν θα απειλούνταν από μια κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά από την ακυβερνησία, λόγω της απουσίας πλειοψηφιών».
Η εφημερίδα αναφέρεται και στα ποσοστά που συγκέντρωσε το Ποτάμι, σχολιάζοντας: «Το ότι το νέο κόμμα διεξήγε έναν γενικότερα ουσιαστικό προεκλογικό αγώνα, καθιστά την επιτυχία του ακόμη πιο αξιοσημείωτη. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατάφερε να προφυλάξει το ΠΑΣΟΚ από τον αφανισμό».
Για το ίδιο θέμα το εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας DIE ZEIT που σημειώνει ότι «στο Βορρά ψηφίζουν δεξιά, στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία αριστερά: ο ευρωπαϊκός νότος ποντάρει στον Τσίπρα και αυτός θα μπορούσε να φέρει τα πάνω κάτω στην πολιτική των περικοπών».
Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στα εκλογικά αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη χθεσινή συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η εφημερίδα εστιάζει στη συνέχεια στα υψηλά ποσοστά της ΧΑ. «Το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή είχε τόση επιτυχία στην Ελλάδα, δεν οφείλεται στον μεγάλο ευρωσκεπτικισμό στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο ζήτημα των προσφύγων. Κάθε εβδομάδα η ελληνική ακτοφυλακή περισυλλέγει στο Αιγαίο ανθρώπους από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το νότιο Σουδάν. Μπορεί πολλοί από αυτούς να θέλουν να συνεχίσουν για τη βόρεια Ευρώπη, ωστόσο δεν καταφέρνουν να φύγουν από την Ελλάδα που ούτως ή άλλως δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες. Οι άνθρωποι ψήφισαν τη ΧΑ όχι λόγω της απογοήτευσής τους έναντι των Βρυξελλών, αλλά εξαιτίας του φόβου να τους πάρουν οι ξένοι τις δουλειές».