Την εκτίμηση, ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές πολιτικές εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές, ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλό για τη ΝΔ και πως θα είναι ίδια η σύνθεση του κοινοβουλίου την 26η Μαΐου, διατύπωσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα εξέφρασε τη διαφωνία του με το δίλημμα που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «ίδιος αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει στις 26 Μαΐου». Καταλαβαίνω, είπε, την ανάγκη των κομμάτων να συσπειρώσουν τα εκλογικά τους ακροατήρια», προσθέτοντας ότι «η συζήτηση αυτή υπονομεύει τη σταθερότητα και ιδιαίτερα την οικονομία που κάνει βήματα ανάπτυξης».
Μάλιστα, έσπευσε να υπογραμμίσει, ότι «στη Μεγάλη Βρετανία το κυβερνών κόμμα κατά πάσα πιθανότητα θα είναι τρίτο στις ευρωεκλογές και το έτερο κόμμα που στηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία πιθανώς θα καταποντιστεί και πως ουδείς εγείρει θέμα κυβερνητικής σταθερότητας στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ διερωτήθηκε: «Γιατί μονίμως στην Ελλάδα πρέπει, κάθε φορά που με μεγάλο κόπο επιτυγχάνεται σταθερότητα, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να την υπονομεύουμε με οποιονδήποτε τρόπο;».
Επανέλαβε την εκτίμησή του, ότι «σε κάθε περίπτωση δεν θα προκύψει δυσαρμονία μέσα από τις κάλπες των ευρωεκλογών» και σημείωσε, ότι «η βασική σταθερά του πολιτικού συστήματος θα είναι πάντα η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη».
Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό, τόνισε, ότι «έχει πολλά προβλήματα» και κάλεσε το αρμόδιο υπουργείο να «λάβει υπόψη του τα σχόλια της διαβούλευσης και να φέρει ένα νομοσχέδιο τροποποιημένο», λέγοντας ότι «αυτή είναι και η ουσία της διαβούλευσης, για την οποία πάντα αγωνιζόμουν».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, ότι «χρειαζόμαστε, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, καινούργιο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης που λαμβάνουν», ενώ για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200 επισήμανε ότι δεν συμφωνούν όλοι με τη μείωση του αριθμού και συμπλήρωσε ότι «για να μπορέσει ο εκλογικός νόμος να αλλάξει και να ισχύσει η αλλαγή από τις επόμενες εθνικές εκλογές, απαιτείται η συμφωνία των 2/3 της Βουλής.