Σταθερά προς τη σύσταση προανακριτικής επιτροπή βαδίζει η υπόθεση Siemens, όπως τουλάχιστον με σαφήνεια υπαινίσσεται ο Σήφης Βαλυράκης.
Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής γνωστοποίησε παράλληλα ότι η επιτροπή ενδεχομένως να κινήσει διαδικασίες επιβολής προστίμου στη μητρική εταιρεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, απαιτείται απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης και το πρόστιμο θα κυμαίνεται από 50.000 ευρώ ως 5 εκατ. ευρώ για κάθε σύμβαση.
Την ίδια ώρα, ο κ. Βαλυράκης προανήγγειλε ότι θα διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα κατάχρησης εξουσίας εκ μέρους δικαστικών λειτουργών κατά την ανακριτική διαδικασία της υπόθεσης.
Επί της ουσίας, ο κ. Βαλυράκης άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ευθύνες όχι μόνο στον ανακριτή που ήδη διώκεται, αλλά και στην τότε εισαγγελική ιεραρχία.
Στόχος τώρα η άσκηση πίεσης στη Siemens
Η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη δεν έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια πίεσης προς τη Siemens, τόνισε ο Σήφης Βαλυράκης με αφορμή την αποτίμηση εκ μέρους της εξεταστικής, του πρώτου ταξιδιού στο Μόναχο.
Χαρακτήρισε πάντως σημαντικό το ταξίδι, ιδίως επειδή «έβγαλε πλήρη επιβεβαίωση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος, κυρίως δια της κατάθεσης του Σίκατσεκ».
Όπως όμως μετέφερε, αίσθηση προκάλεσε στους βουλευτές του κλιμακίου ότι τόσο η εισαγγελέας κ. Μπόισλερ όσο και ο ίδιος ο Σίκατσεκ, δηλώνουν ότι το 2008 οι ανακριτές διαβεβαίωσαν το διαχειριστή των μαύρων ταμείων πως δεν θα διωχθεί στην Ελλάδα κι ότι «το θέμα έχει κλείσει».
«Μπαίνει λοιπόν ένα ζήτημα, ότι ουδέποτε η ελληνική δικαιοσύνη στράφηκε κατά της Siemens και των υπαλλήλων της», σχολίασε ο κ. Βαλυράκης.
Στο μεταξύ, ήδη προετοιμάζεται το δεύτερο ταξίδι των βουλευτών στο Μόναχο για την κατάθεση του προέδρου της μητρικής εταιρείας την ερχόμενη Δευτέρα.
Όσο για την κατάθεση Κουτσενρόιτερ, φαίνεται ότι θα χρειαστεί και τρίτο ταξίδι, στις 11 ή 12 Νοεμβρίου.
Νέα Δημοκρατία: «Μας προσέβαλαν»
«Περιμέναμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τους χειρισμούς της εισαγγελέως, τουλάχιστον στην ανάδειξη των αντιφάσεων που εμφανίζει η κατάθεση των μαρτύρων σε εμάς και στην εισαγγελία του Μονάχου στο παρελθόν», σχολίασε ο Κ. Τζαβάρας της ΝΔ και συνέχισε: «Αντιφάσεις τόσο σπουδαίες που ενώ είχαμε δεδομένα στοιχεία, με τις καταθέσεις τους μας τα αναίρεσαν».
Ο βουλευτής της ΝΔ έκανε μάλιστα λόγο για προσβλητική συμπεριφορά εναντίον των βουλευτών της εξεταστικής, η οποία κορυφώθηκε κατά την εξέταση του Μιχάλη Χριστοφοράκου.
Στα θετικά πάντως του ταξιδιού σημείωσε ότι «ήρθαμε σε επαφή με πρόσωπα πολύ σημαντικά στην υπόθεση. Από την εξέτασή τους έχουμε προσλάβει την πεποίθηση ότι υπάρχει προσυνεννοημένη γραμμή άμυνας Siemens και αυτών των μαρτύρων, με στόχο να ανακληθούν όλες οι καταθέσεις και ομολογίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αναφορικά με χορηγίες, προκειμένου να εμπεδωθεί πλέον και να οικοδομηθεί το πρόσωπο διαφάνειας της νέας Siemens».
Ο Δ. Παπαδημούλης από την πλευρά του σχολίασε ότι «ο κ. Χριστοφοράκος είπε προκλητικά ψέματα σε πλήρη συνεννόηση με την ηγεσία της Siemens αναιρώντας τόσο τις δικές του προηγούμενες καταθέσεις όσο και τα συμπεράσματα του ειρηνοδικείου του Μονάχου που μιλά καθαρά για χρηματοδότηση των κομματικών ταμείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Η Siemens και η γερμανική πλευρά έχουν κλείσει το κεφάλαιο Ελλάδα και ο λόγος είναι απλός: η κυβέρνηση δεν πιέζει καθώς δεν έχει ζητήσει ακόμα ούτε ένα ευρώ αποζημίωση και συνεχίζει να βραδυπορεί. Όλα δείχνουν ότι η ηγεσία της Siemens και οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βολεύονται με τη συγκάλυψη».