Επικαιροποιημένους πίνακες με τα αναλυτικά στοιχεία ανά Περιφερειακή Ενότητα για τα ποσά που έχουν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών στην πραγματική οικονομία μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και μέσω του τραπεζικού συστήματος κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.
«Αθροιστικά στην πραγματική οικονομία μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και μέσω του τραπεζικού συστήματος έχουν δοθεί μέχρι τώρα 7 δισ. ευρώ και προσδοκούμε ότι θα φτάσουν τα 11 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι 529.889 ΑΦΜ έχουν λάβει περίπου 3 δισ. ευρώ από την αποζημίωση ειδικού σκοπού και από τους τρεις κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται η τελευταία πίστωση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που δόθηκε σε 13.156 επιχειρήσεις και αντιστοιχεί σε ποσό περίπου 254 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Σταϊκούρας, επίσης, ανέφερε ότι «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από ΤΕΠΙΧ2, σε 12.445 επιχειρήσεις έχουν εκταμιευτεί σε αυτές 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρόσφατα ξεκίνησε το ΤΕΠΙΧ2plus που είναι σε 435 επιχειρήσεις το ποσό των 26 εκατομμύρια, και από τον εγγυοδοτικό μηχανισμό σε 5.418 επιχειρήσεις έχει δοθεί ένα ποσό περίπου 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ».
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε όλους τους επικαιροποιημένους πίνακες με αυτές τις πιστώσεις ανά περιφερειακή ενότητα ώστε όπως είπε «ο κάθε βουλευτής να γνωρίζει τα ποσά που έχουν πάει στην πραγματική αγορά στην περιφέρειά του».
Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι του έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση πως οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν είναι στην Αθήνα αλλά στο Ηράκλειο κάτι που επιβεβαιώνει την επιτυχία του προγράμματος αλλά και την στόχευσή του».
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως στο Ηράκλειο έχουν λάβει 3.163 επιχειρήσεις το ποσό των 38 εκατ. ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα, από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και την αποζημίωση ειδικού σκοπού που λαμβάνει όχι ο εργαζόμενος καθώς αυτός την λαμβάνει από το υπουργείο Εργασίας, αλλά οι επιχειρήσεις που έχουν έως 20 εργαζομένους στο δυναμικό τους.
Βεσυρόπουλος: Το νομοσχέδιο παρέχει δεύτερη ευκαιρία σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη
«Νομοσχέδιο τομή στην προσπάθεια διαχείρισης και επίλυσης ενός εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος που είναι οι οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, το νομοσχέδιο για τις «Ρυθμίσεις οφειλών, πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας».
Ο υφυπουργός, μιλώντας στην Ολομέλεια, απάντησε στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «η ελληνική κοινωνία, έχει απορρίψει οριστικά τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ». Υπενθύμισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σήμερα υποστηρίζει το νόμο Κατσέλη ήταν εκείνο που δεν τον ψήφισε όταν είχε έρθει στην Βουλή.
Σχολίασε την χθεσινή αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως όταν θα ξανάρθει στην εξουσία «θα καταργήσει αυτόν τον νόμο» λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας, νομίζει ότι βρισκόμαστε στο 2012 ή στο 2014, που μπορούσε να λέει ό,τι θέλει και κάποιοι να τον πιστεύουν, με τη διαφορά ότι κανείς σήμερα πια δεν σας πιστεύει. Όσο καταργήσατε και το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο, άλλο τόσο θα καταργήσετε και αυτό το σχέδιο νόμου».
Ο υφυπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων, τόνισε πως αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους όχι με αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα, αλλά με ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο πλαίσιο.
Στόχος, είπε, είναι η διευκόλυνση επιχειρήσεων και πολιτών να αποπληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, έχοντας πλήρη γνώση των δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων τους και κυρίως να αποφύγουν τον εγκλωβισμό σε ένα καθεστώς αφερεγγυότητας.
Υπογράμμισε πως εφεξής, τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν όλες τις οφειλές τους ή να εντάσσονται σε ένα καθεστώς δεύτερης ευκαιρίας, μέσω της απαλλαγής από τα χρέη τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η δεύτερη ευκαιρία, σημείωσε ο κ. Απ. Βεσυρόπουλος «δίνει τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης οφειλών, αλλά και κουρέματος αυτών των οφειλών, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ειδική προς τούτο, ηλεκτρονική πλατφόρμα».
Τόνισε ότι η δυνατότητα εξόφλησης δεν αφορά μόνο τράπεζες αλλά και οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία και παρατήρησε πως το νομοσχέδιο αυτό «παρέχει δεύτερη ευκαιρία σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη, αποκλείοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».
Ο υφυπουργός Οικονομικών, παράλληλα, ανέλυσε στην Ολομέλεια και την τροπολογία που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο από το υπουργείο σχετικά με τις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξ αιτίας της πανδημίας, λέγοντας πως θα αναμένω «να τύχει ευρείας και διαπαραταξιακής συναίνεσης».