«Δεν υπάρχουν πλέον στη χώρα παράνομες συντάξεις», τονίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στην εξιχνίαση από την Οικονομική Αστυνομία δεκάδων περιπτώσεων συνταξιούχων που είχαν πεθάνει, στους οποίους συνεχιζόταν η καταβολή των συντάξεων μετά θάνατον.
Ο κ. Βρούτσης σημειώνει, ότι πρόκειται για παλαιότερες υποθέσεις που εντοπίσθηκαν κατά τις διαδικασίες της απογραφής των συνταξιούχων και επισημαίνει ότι, σήμερα η χώρα, μετά την εφαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων «Αριάδνη» και «Ήλιος» του υπουργείου Εργασίας, διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.
«Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια, που αμφισβητήθηκε από πολλούς, όμως έφερε αποτελέσματα. Σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα είναι πλήρως θωρακισμένο από την παραβατικότητα που κόστισε 5 δισ. ευρώ μόνο τα τελευταία 15 χρόνια. Το απόστημα που δηλητηρίαζε για δεκαετίες το ασφαλιστικό σύστημα, επιτέλους, έχει σπάσει» τονίζει ο υπουργός Εργασίας.
«Το πρώτο βήμα έγινε με την απογραφή των συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που ολοκληρώθηκε έως τα τέλη του 2012 και αποκάλυψε την ύπαρξη 40.000 παράνομων συντάξεων η χορήγηση των οποίων διακόπηκε. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η ταυτοποίηση των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των συνταξιούχων, όπου διαπιστώθηκαν 1,5 εκατομμύρια αποκλίσεις. Με την εφαρμογή, τέλος, του πληροφοριακού συστήματος “Ήλιος” από την 1η Ιουνίου του 2013, χαρτογραφήσαμε για πρώτη φορά όλες τις σκιώδεις πλευρές του συστήματος, ενώ μέσα από το σύστημα “Αριάδνη” φωτίσαμε τις αθέατες πλευρές του συστήματος, όπως εκείνη των προνοιακών επιδομάτων» πρόσθεσε.
«Οι υποθέσεις που έρχονται σήμερα στο φως αφορούν παλαιότερες υποθέσεις παραβατικότητας που εντοπίσθηκαν από τις διασταυρώσεις και πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Μας ενθαρρύνει το γεγονός, ότι τελικά τα καταφέραμε» συνεχίζει ο Γιάννης Βρούτσης.
«Σήμερα η χώρα έχει ένα από τα πιο σύγχρονα και ολοκληρωμένα συστήματα στην Ευρώπη, που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια κάθε σύνταξη και κάθε δικαιούχο σύνταξης. Η εξέλιξη αυτή έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Εξοικονομεί πόρους από την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και τη μείωση της γραφειοκρατίας και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Από φέτος, για πρώτη φορά επίσης, 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι δεν θα χρειαστεί να στηθούν στις ουρές των ταμείων, για να πάρουν τις βεβαιώσεις για την εφορία, εφόσον τα ποσά των συντάξεων θα βρίσκονται προτυπωμένα στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης» καταλήγει ο υπουργός Εργασίας.
Στο σύστημα «Αριάδνη», καταχωρούνται από τον Απρίλιο του 2013, οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου και γάμου και οι μεταβολές τους, καθώς και το σύμφωνο συμβίωσης. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του προσώπου που «υφίσταται» τη ληξιαρχική μεταβολή και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο, που συμβάλει στους ελέγχους διασταύρωσης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μέσω του συστήματος «Ήλιος» που ξεκίνησε από την 1η Ιουνίου του 2013, ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι μεταξύ των 93 ταμείων και κλάδων σύνταξης (κύριας και επικουρικής) και δημιουργήθηκε μία εγγραφή με το σύνολο των συντάξεων που ο καθένας λαμβάνει.
Το σύστημα περιλαμβάνει επίσης στοιχεία, για τον αριθμό των συνταξιούχων, το ύψος και τις κατηγορίες των συντάξεων, καθώς και τη συνολική δαπάνη για τον προϋπολογισμό.