«Η κυβέρνηση θα είναι δίπλα και θα στηρίξει όλους όσους έχουν ανάγκη», επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής , κατά την κατ’ άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών και της πανδημίας του κορονοϊού. Μια διαδικασία που έγινε με τους τόνους να ανεβαίνουν.
Ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως οι «έκτακτες συνθήκες απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις. Ο δεδομένος στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει, όσο είναι δυνατόν, την ύφεση, να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις, να διασφαλίσει τις θέσεις απασχόλησης και να στηρίξει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη όσο διάστημα απαιτηθεί».
Μια στήριξη, όπως σημείωσε, που έχει μέσα της και την διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Εκτίμησε πως «το 2021 και με την αξιοποίηση του πρώτου κύματος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η χώρα θα επιστρέψει σε βιώσιμους και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Βεσυρόπουλος είπε ότι ματαιοπονούν «όσοι ονειρεύονται πλατείες αγανακτισμένων και αναβίωση του κλίματος που καθορίστηκε από την κυριαρχία του λαϊκισμού και των υποσχέσεων» καθώς οι πολίτες εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση».
Αναλύοντας τις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, ανέφερε πως μέσα σε μια μόλις εβδομάδα μετά τον «Ιανό» κυβέρνηση υλοποιεί άμεσα μέτρα στήριξης, με τη χορήγηση επιδόματος 5.000 ευρώ για τους πολίτες και 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. «Τα μέτρα στήριξης επεκτείνονται και στον τομέα της ενίσχυσης της απασχόλησης και της διατήρησης των θέσεων εργασίας, καθώς δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχει προκληθεί και για το χρονικό διάστημα που δεν θα επεκτείνεται πέρα από τους τρεις μήνες», σημείωσε.
Και συμλπήρωσε ασύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Οι εργαζόμενοι που θα ανασταλούν οι συμβάσεις τους θα εισπράττουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού που έχουμε θεσπίσει. Επίσης αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί, αλλά και κάθε μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης για φυσικά και νομικά πρόσωπα σε αυτές τις περιοχές έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Υπάρχουν επίσης μέτρα φορολογικής διευκόλυνσης».
Εξηγώντας τη διάταξη που αφορά την διαφήμιση, ο υφυπουργός τόνισε πως «η αναθέρμανση της διαφημιστικής αγοράς με τη χορήγηση ουσιαστικών κινήτρων αποτελεί μέτρο που, κατά κύριο λόγο, στοχεύει να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων σε αυτό τον κλάδο» και σημείωσε πως είναι «ένα μέτρο για να στηριχθούν όχι μόνο οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ και οι εργαζόμενοι σε αυτούς αλλά παρέχει ακόμη και στις μικρές επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν διαφημιστικές δαπάνες».
Οι αντιδράσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι «πολιτική απρέπεια» πίσω από αναγκαίες διατάξεις να κρύψουν άλλες πονηρές και φωτογραφικές διατάξεις για άλλου είδους συμφέροντα. Αναρωτήθηκε τι έκανε η κυβέρνηση ένα χρόνο για τους καλλιτέχνες για να μην είναι, όπως λέει, «στο μαύρο».
Αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα φέρει διάταξη να είναι ακατάσχετα τα αναδρομικά των συνταξιούχων όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού. Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι καλά κάνει η κυβέρνηση για τους πληγέντες που πηγαίνει πίσω τις 6 δόσεις αλλά γιατί όταν πέρυσι το καλοκαίρι δώσατε απαλλαγές 25 εκατομμύρια στους έχοντες και κατέχοντες περιουσία με ένα εκατομμύριο ευρώ ατομική περιουσία, για αυτές τις πληγείσες περιοχές το φετινό ΕΝΦΙΑ να μην διαγραφεί σε όσους έχουν οικογενειακή περιουσία π.χ. κάτω από 100.000 ευρώ.
Χαρακτήρισε «πολιτικά πονηρές» τις διατάξεις για την αναστολή επιβολής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλά και ότι θεσπίζεται να είναι δυνατή η ανάθεση υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών λέγοντας πως «εκεί κρύβεται η νέα λίστα και τα φίλτρα ενημέρωσης της νέας λίστας Πέτσα».
Οι θέσεις των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης
Ο αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, ανέφερε πως και τον καλύτερο νόμο να ψηφίσουμε, δεν πρόκειται να έχουμε άμεσο αποτέλεσμα σε σχέση με τις ανάγκες των ανθρώπων που επλήγησαν, αν όλοι οι φορείς και όλες οι υπηρεσίες δεν πράξουν το καθήκον τους. Χρειάζεται είπε άμεση απόδοση και εξατομίκευση των ζημιών.
Για όσους τεθούν σε αναστολή εργασίας είπε ότι αυτοί θα πρέπει να λαμβάνουν όλο τον μισθό τους και όχι μέρος. Θα πρέπει να υπάρξει διάταξη που να ακυρώνει τις απολύσεις που γίνανε από την ημέρα που προκλήθηκαν ζημιές μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού. Ενώ για τη διαφήμιση και τις καμπάνιες ενημέρωσης για την πανδημία, ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει συγκεκριμένους κανόνες και έκανε γνωστό ότι το Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσει τροπολογία σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να γίνονται οι κατανομές της διαφήμισης.
Αποσπασματικά και ανεπαρκή χαρακτήρισε τα μέτρα του νομοσχεδίου για τους πλημμυροπαθείς, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι και οι καταγραφές των ζημιών πάντα γίνονται με καθυστερήσεις. Τα αίτια είπε για τις καταστροφές δεν οι θεομηνίες από μόνες του αλλά το ότι τα έργα υποδομών και οι σχεδιασμοί έχουν γίνει πάντα με γνώμονα την ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων.
Επισήμανε την αναποτελεσματικότητα αλλά και την αδυναμία του δημόσιου να ανταποκριθεί σε τέτοιες καταστάσεις. Μεταξύ άλλων ζήτησε άμεση αποκατάσταση των υποδομών, να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Άμεση απογραφή και αποζημιώσεις στο 100%. Όχι απλά αναστολή χρεών αλλά διαγραφή τους για τους πληγέντες. Να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ.
Μέτρα για τους εργαζόμενους σε Κεφαλονιά και Ιθάκη που οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι εποχικές και δεν έχουν συμπληρώσει τα 50 ένσημα για πάρουν το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, ενώ για τους αγρότες και κτηνοτρόφους ζήτησε να αποζημιωθούν στο σύνολο της φετινής τους παραγωγής.
Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, υποστήριξε ότι μέρος των αποζημιώσεων θα μπορούσε να διατεθεί με ρήτρα που θα αφορά τον επανασχεδιασμό των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν. Επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν με την πρώτη καταιγίδα, κρίσιμες, σύγχρονες και πανάκριβες υποδομές να αχρηστεύονται. Ζήτησε σε όλες τις περιοχές που θα γίνουν έργα πριν να γίνει επανεξέταση της αντιπλημμυρικής ασφάλειας των υποδομών τους.
Παρατήρησε πως οι 6 δόσεις του ΕΝΦΙΑ δεν διευκολύνουν τους πληγέντες . Για τις ρυθμίσεις με την διαφημιστική καμπάνια αναρωτήθηκε «σε ποιον άλλο κλάδο της οικονομίας επιδοτεί το κράτος τον τζίρο του», ενώ για την διάταξη που αφορά την συνδρομητική τηλεόραση είπε πως είναι μια έμμεση ενίσχυση των καναλιών αυτών ίσως των αθλητικών ομάδων μέσω των πληρωμών των αθλητικών δικαιωμάτων που κάνουν τα συνδρομητικά κανάλια.
Ο αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, ανέφερε πώς οι αποζημιώσεις των 5.000 ευρώ για ανθρώπους που έχουν πληγεί οι κατοικίες τους και 8.000 για τις επιχειρήσεις δεν επαρκούν. Η αναστολή των πλειστηριασμών είπε είναι ένα ευρύτερο θέμα που δεν αφορά μόνο τους πληγέντες από τον «Ιανό» αλλά συνολικά που χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση.
Χαρακτήρισε «αστείες τις συμπυκνώσεις των δόσεων του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2020, ενώ για τις υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης, μίλησε για νέα «λίστα Πέτσα», που αυτή τη φορά δεν θα έχει και κάποιο προσδιορισμό συνολικού κόστους. Είναι αυτές οι «λευκές επιταγές» προς συγκεκριμένους επιχειρηματίες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και όπως πρόσθεσε «εμείς στεκόμαστε απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο και σας ζητάμε πραγματικά να το αναθεωρήσετε».