Ως γνωστόν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε προ ημερών από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ότι η χώρα μας θα προχωρήσει στην προμήθεια στρατιωτικών εξοπλισμών κόστους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Τα χρήματα μπορεί να φαντάζουν πολλά αλλά πληροφορίες του newsbeast από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι επί της ουσίας πρόκειται μονάχα για το ένα τρίτο των πραγματικών αμυντικών αναγκών της χώρας μας.
Ειδικότερα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, λίγες εβδομάδες πριν ξεσπάσει η πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να του παραδώσει έναν ογκώδη άκρως απόρρητο φάκελο. Σε αυτόν αναφέρονταν αναλυτικά μια προς μια όλες οι αμυντικές ανάγκες της χώρας μας σε πεζικό, ναυτικό και αεροπορία.
«Η λίστα ήταν αναλυτικότατη για κάθε κλάδο με όλα τα λειτουργικά κόστη, τις δαπάνες συντήρησης και αναβάθμισης των οπλικών συστημάτων» όπως μας δηλώνουν οι γνωρίζοντες.
Εξαιτίας της υπερδεκαετούς απραξίας προμήθειας όπλων, λόγω της οικονομικής κρίσης, η χώρα μας είχε μείνει πίσω.
Είχαμε φτάσει στο σημείο να διαθέτουμε για παράδειγμα υπερσύγχρονα υποβρύχια όπως τα γερμανικά τύπου «Παπανικολής», αλλά να μην διαθέτουν τορπίλες που θα μετατρέπουν σε πραγματικό κίνδυνο για κάθε εχθρό
Αυτό που αναφερόταν στη μελέτη που πήρε το Μέγαρο Μαξίμου, είναι πως η Ελλάδα θα έπρεπε να δαπανήσει τα προσεχή χρόνια για την άμυνα το ιλιγγιώδες ποσό των… 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Μητσοτάκης σε συνεννόηση με τους επιτελάρχες και την πολιτική ηγεσία της Μεσογείων επέλεξε σε αυτή τη φάση να προχωρήσει στην προμήθεια οπλικών συστημάτων συνολικού κόστους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ήτοι του ενός τρίτου από αυτό που σχεδιαζόταν καθώς ο προϋπολογισμός δεν αντέχει περαιτέρω δαπάνες. «Οι επιλογές που έγιναν ήταν οι πλέον κατάλληλες» όπως μας διαβεβαιώνουν.