Προβληματισμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στην κυβέρνηση γενικότερα, για την στάση που κρατάει ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου, όσον αφορά την συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση.
Οι αποκαλύψεις των συνομιλιών του γραμματέα της κυβέρνησης, Παναγιώτη Μπαλτάκου, με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής φαίνεται πως εκτός από τρικυμία στο κόμμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, φέρνουν στα άκρα την ισορροπία της κυβερνητικής πλειοψηφίας και την σύνθεση του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου σε παρέμβασή του στο συνέδριο «Ideas Lab 2014» δήλωσε ευθέως πως υποστηρίζει την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση ενώ ερωτώμενος αν θα πάει η χώρα σε εκλογές σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο απάντησε πως:
«Εκλογές πάντα θα υπάρχουν. Το ζήτημα είναι να εμμένουμε στον αγώνας μας, τις αρχές μας και το δίκιο μας».
Στο συγκυβερνών κόμμα η διαφοροποίηση των στελεχών του φαίνεται ικανή να οδηγήσει σε πολιτικές αλλαγές, ενώ δημοσιογραφικοί κύκλοι αναφέρουν την ύπαρξη τουλάχιστον έξι βουλευτών που ανά πάσα στιγμή, όποτε αυτό χρειαστεί, θα ακολουθήσουν τον πρώην πρωθυπουργό, ρίχνοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση.
Η κόντρα μεταξύ του πρώην με τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, έγινε εμφανής κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και δεν έφτασε στα άκρα μόνο και μόνο λόγω του φόβου να μην υπάρχει πλέον κυβερνητική πλειοψηφία.
Όμως οι δυο πλευρές φαίνονται ανυποχώρητες με τον κ. Παπανδρέου να χαρακτηρίζει το ζήτημα θέμα δημοκρατίας.
Ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, απέφυγε να δώσει λύση στον «γόρδιο δεσμό» που έχει δημιουργηθεί, όταν ερωτηθείς τη Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 εάν χωρίζουν οι δρόμοι Παπανδρέου – ΠΑΣΟΚ ο δήλωσε πως θα πρέπει «να ρωτήσετε τον ίδιο», ενώ τα μέλη του κόμματος αποφεύγουν προς στιγμήν να επιλέξουν στρατόπεδο.
Σε περίπτωση που κάποιο κόμμα καταθέσει πρόταση μομφής από τις 11 Απριλίου, (όταν και λήγει το 6μηνο από την τελευταία πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις 11 Νοεμβρίου του 2013) και με δεδομένο πως οι Ανεξάρτητοι βουλευτές, μαζί με τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι περισσότεροι από αυτούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τότε η κυβέρνηση θα πάψει να διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 βουλευτών και η χώρα θα οδεύσει σε εκλογές.
Σε περίπτωση λοιπόν που η κίνηση Παπανδρέου πάρει σάρκα και οστά και 7 βουλευτές (μαζί με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ) αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει με 20 βουλευτές και μαζί με τους 125 βουλευτές της Ν.Δ η κυβέρνηση δεν θα έχει πια την πλειοψηφία (145 κυβερνητικοί βουλευτές).
Να θυμίσουμε πως, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή διαθέτει κοινοβουλευτική δύναμη 71 ατόμων, ενώ Χ.Α (16) , ΑΝΕΛ (15), ΔΗΜΑΡ (14), ΚΚΕ (12), οι Ανεξάρτητοι ΑΔΗΒ (14) και υπάρχουν και 6 βουλευτές που δηλώνουν ανεξάρτητοι.
Το μέλλον της «σχέσης» Βενιζέλου – Παπανδρέου φαίνεται πως θα καθορίσει όχι μόνο ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.