Υπερψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά τις κυρώσεις των δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, με διατάξεις «για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και άλλων επειγόντων ζητημάτων» που εκδόθηκαν τον Αύγουστο, από τις επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής – Εμπορίου της Βουλής.
Επί της αρχής του νομοσχεδίου, «υπέρ» ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, «κατά» το KKE και το ΜέΡΑ 25, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για τοποθετηθούν στην ολομέλεια. Αύριο το μεσημέρι θα διεξαχθεί η κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών για τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.
Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κλείνοντας την επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου, απάντησε σε παρατηρήσεις και επικρίσεις της αντιπολίτευσης στις διατάξεις που αφορούν το υπουργείο Υγείας.
Απαντώντας στα σχόλια των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αύξηση της φαρακευτικής δαπάνης, ο υφυπουργός ανέφερε πως «πράγματι πρέπει να ελέγξουμε τη ζήτηση και το claw back -παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν είχαμε πάρει την περίοδο 2012-14 αυτά τα μέτρα, δεν τα είχε ψηφίσει».
Μάλιστα, ανέφερε πως πρόθεση του υπουργείου είναι «να κλειδώσουμε τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, έτσι ώστε να μην μπορεί κάποιος να τα παρακάμπτει και έτσι να έχουμε πραγματικά έλεγχο της στιγμιογράφησης».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί ημερών του άφησε «ανεξέλεγκτο το όλο σύστημα της ζήτησης και το claw back, κάνοντας πολιτική με ξένα κόλλυβα», με το επιχείρημα πως επειδή υπήρχε το όριο στη φαρμακευτική δαπάνη, δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό Προϋπολογισμό. «Όμως αυτό το βάρος, πέρναγε στους ασφαλισμένους και στους ασθενείς, που πλήρωναν υψηλότερες συμμετοχές σε βάρος της φαρμακοβιομηχανίας», τόνισε.
Αναφορικά με τη διάταξη της ΠΝΠ που αφορά ειδικότητες ιδιωτών γιατρών, που με απόδειξη υπηρεσιών προσφέρουν υπηρεσίες σε νοσοκομεία, ο υπουργός ανέφερε πως «προσθέσαμε τους γενικούς χειρουργούς και τους μαιευτήρες, διότι σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο υπάρχουν πολλές εγκυμονούσες και αυξημένη ζήτηση γι’ αυτές τις ειδικότητες».
Σημείωσε δε, πως «δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Αυτό γίνεται σε όλο τον πλανήτη. Αυτό γίνεται σε όλα τα σύγχρονα συστήματα υγείας. Είναι τα περίφημα locum».
Απαντώντας στις παρατηρήσεις του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, για τα entry fee, ο υφυπουργός ανέφερε πως «αυτό το επιπλέον 25%, εμποδίζει τα καινοτόμα φάρμακα να έρχονται στη χώρα και να έχει πρόσβαση ο Έλληνας ασθενής σε καινοτόμες θεραπείες».
Η αντιπολίτευση, στην επί των άρθρων συνεδρίαση κινήθηκε σε υψηλούς επικριτικούς τόνους, για διατάξεις των δύο πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πως, όχι μόνο δεν έχει ένα πραγματικό σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων της πανδημίας, αλλά την χρησιμοποιεί ως ευκαιρία για την επιβολή μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής.
Οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βαγγέλης Αποστόλου, τόνισε πως «είναι απαράδεκτο να θεσπίζεται έστω και 1 λεπτό απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, ζήτησε να ληφθούν τώρα μέτρα για τους εργαζόμενους και τους μαθητές, καλώντας την κυβέρνηση «να αφήσει την προσφιλή της τακτική να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση», χωρίς να δίνει λύσεις. Η Θεανώ Φωτίου επισήμανε, ότι ενώ κατά την ακρόαση των φορέων, όλοι οι φορείς επέκριναν τα μέτρα, αλλά η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να μην άκουσε τίποτα. Αντίθετα, χρησιμοποιεί τον κορονοϊό για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
«Έχει ξεκινήσει ήδη η ραγδαία φτωχοποίηση των νοικοκυριών, όχι των παραδοσιακά φτωχών, αλλά εκείνων που ανήκουν στα μεσαία στρώματα. Ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στις υγειονομικές διατάξεις είπε πως αυτές «δεν θωρακίζουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας» ενώ έντονη ήταν η κριτική του σχετικά με τα τεστ και όσα συνέβησαν.
Ο αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, ανέφερε πως οι αντιρρήσεις του κόμματος σε σειρά διατάξεων είναι «δομικές», καθώς διαπίστωνε ότι «ο σκοπός τους είναι η εργαλειοποίηση της πανδημίας προς όφελος μιας κακής εργοδοσίας, αντί να στηρίζεται ο κόσμος της εργασίας».
Ο ίδιος αντιτάχθηκε στις παρεκκλίσεις των κείμενων διατάξεων για τις δημόσιες προμήθειες, και σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν σχετικά με την παράταση συμβάσεων του διοικητικού προσωπικού του ΕΟΔΥ, αλλά και για τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτών γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία έως 31 Δεκεμβρίου του 2020. Ζήτησε να υπάρξει ένας διαφανής και αξιόπιστος μηχανισμός για την αξιοποίηση των δωρεών, ενώ καταλόγισε αργοπορία στο σχεδιασμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας.
Υψηλοί, επικριτικοί τόνοι ήταν και αυτοί της αγόρευσης του Χρήστου Κατσώτη από πλευράς ΚΚΕ, ειδικά για τα εργασιακά θέματα, αλλά και για την εμπορευματοποίηση της Υγείας, όπου -όπως τόνισε- «με πρόσχημα την πανδημία υλοποιήθηκαν πιο γρήγορα οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι αξιοποίησαν την πανδημία και απαίτησαν από την κυβέρνηση την υλοποίηση επιλογών τους, που σαρώνουν ό,τι έχει απομείνει από δικαιώματα».
Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, σχολίασε λέγοντας πως «η κυβέρνηση θυμίζει το πλήρωμα και τον καπετάνιο του Τιτανικού, που δεν ανησυχούσαν για τίποτα, χωρίς να βλέπουν πως το πλοίο τους κατευθυνόταν στο παγόβουνο, σε όλους τους τομείς».
Τέλος, η αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Μαρία Απατζίδη, από την πλευρά της ανέφερε ότι «η χώρα κυβερνάται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι υποστηρίζει τους εργοδότες αντί των εργαζομένων, ενώ σε όλους τους τομείς προχωρά σε μια διαχείριση με σαφές ταξικό πρόσημο, που πέρα από την αναποτελεσματικότητα και την προχειρότητά της, οι καρποί και τα αποτελέσματά της θα φανούν τους επόμενους μήνες».