Με αντιδράσεις μικρής ομάδας βουλευτών τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που εισήχθη προς επεξεργασία, το πρωί του Σαββάτου, στις επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής.
Το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε από τις επιτροπές κατά πλειοψηφία από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν όπως και οι Δημοκρατικοί Ανεξάρτητοι βουλευτές.
Το πολυνομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια προς ψήφιση την Κυριακή το πρωί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από δεκάωρη συζήτηση τα μεσάνυχτα.
Αντιρρήσεις στις ρυθμίσεις για το γάλα εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης και Μιχάλης Κασσής, υποστηρίζοντας πως με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, συμφώνησαν διαφορετικά πράγματα, τα οποία αν δεν ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο, τότε δεν θα το υπερψηφίσουν.
Ο κ. Μωραΐτης, μάλιστα, τάχθηκε και κατά του πιλοτικού ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, λέγοντας πως «αυτό εξυπηρετεί μόνο τις ιδεολογικές σας εμμονές», ενώ ζήτησε να αποσυρθεί και η διάταξη για τα φωτοβολταϊκά.
Αντίθετα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, μπορεί να αιφνιδίασε σήμερα, ανακοινώνοντας την παραίτησή του λόγω των διαφωνιών του με τις διατάξεις για το γάλα, όμως ξεκαθάρισε πως παρά τη διαφωνία του θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.
Ενστάσεις εξέφρασαν ακόμη στις τοποθετήσεις τους ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Δάνης Τζαμτζής και ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης.
«Δεν μπορούμε να αποστούμε από αυτά που έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Τσαυτάρη και αυτό σχετίζεται με την υπόσταση του ίδιου του κοινοβουλίου» είπε ο κ. Σηφουνάκης, ενώ ο κ. Τζαμτζής ζήτησε «πάσει θυσία να αλλάξει η ρύθμιση για το γάλα και να τεθεί χρονικό περιθώριο για την παστερίωση».
Μπροστά στον κίνδυνο διαρροών, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης δέχθηκε να προχωρήσει σε ορισμένες αλλαγές, ώστε να ικανοποιηθούν οι διαφωνούντες βουλευτές, οι οποίες θα αφορούν στο σαφέστερο προσδιορισμό της διαδικασίας παστερίωσης, ενώ θα καθορίζονται ως ανώτατο όριο ζωής για το παστεριωμένο γάλα οι επτά ημέρες.
Ωστόσο, στην τοποθέτησή του ο Κωστής Χατζηδάκης δεν ανακοίνωσε κάποια αλλαγή, αν και σημείωσε πως για το θέμα του γάλακτος «είμαστε εδώ για να ακούσουμε απόψεις» και «το συζητάμε».
Με τις αλλαγές που αναμένεται να ανακοινωθούν την Κυριακή εκτιμάται ότι και οι τελευταίοι «αντάρτες» θα πειστούν να υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο στο σύνολό του.
Κατά τη σημερινή συζήτηση του πολυνομοσχεδίου δεν έλειψαν πάντως οι εντάσεις. Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση, ενώ ο εισηγητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, διευκρίνισε πως το κόμμα του θα δώσει το «παρών» στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν εκτός του Κοινοβουλίου και θα μετάσχει κανονικά στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, προτείνοντας μάλιστα ονομαστική ψηφοφορία και επί των τριών άρθρων του πολυνομοσχεδίου.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με την έναρξη της συνεδρίασης ξεκαθάρισε προς το Σώμα πως το νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου να εκταμιευθεί η χρηματοδότηση της χώρας από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ένωσης – αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου όπου πρόκειται να υιοθετηθεί η αξιολόγηση της Τριμερούς. Ως εκ τούτου η Βουλή, δια της πλειοψηφίας, ενέκρινε την εισαγωγή του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος, ώστε να ψηφιστεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής από την Ολομέλεια, αφού όμως εκφράστηκαν από την αντιπολίτευση έντονα παράπονα για το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο σε έκταση νομοσχέδιο (πάνω από 200 σελίδες) κατατίθεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς να προλαβαίνουν οι βουλευτές να το επεξεργαστούν.
Τέλος, τα ξίφη τους διασταύρωσαν κατά τη συζήτηση ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Φέρατε εδώ ένα τούβλο 800 σελίδων σαν τα βιβλία που πουλούσε ο κ. Γεωργιάδης με τις ντάνες» είπε ο κ. Παπαδημούλης επισπεύδοντας την ομιλία του υπουργού Υγείας για να του απαντήσει ότι ο ίδιος πουλάει βιβλία γιατί δεν έχει 1,5 εκατ. ευρώ καταθέσεις στην τράπεζα όπως εκείνος.
«Να τα χαίρεστε, αλλά μιλώντας με μαρξιστικούς όρους, εσείς είστε εδώ ο εκπρόσωπος των μεγαλοκεφαλαιούχων» είπε ο υπουργός Υγείας στον κ. Παπαδημούλη.