Σε συνομιλίες με τη Γαλλία για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται η Ελλάδα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο συμπεριλαμβάνονται μαχητικά αεροσκάφη.
«Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τη Γαλλία και όχι μόνο, προκειμένου να αυξήσουμε το αμυντικό δυναμικό της χώρας», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters με το όνομά του να μην αναφέρεται.
Μάλιστα ο αξιωματούχος σημείωσε πως «σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει μία συζήτηση που περιλαμβάνει την αγορά αεροσκαφών»
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν είχαν ληφθεί τελικές αποφάσεις.
Το Reuters αναφέρει ότι «ελληνικά Μέσα ανέφεραν τη Δευτέρα ότι η Αθήνα συμφώνησε να αγοράσει 18 μαχητικά Rafale από τη Γαλλία».
«Δεν υπάρχει συμφωνία όπως γράφτηκε σε πολλά Μέσα. Ωστόσο, υπάρχουν συζητήσεις για διάφορα θέματα», είπε πηγή της γαλλικής κυβέρνησης, χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο μεταξύ άλλων σημειώνει πως αυτές οι κινήσεις της Ελλάδας για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, έρχονται μετά τις εντάσεις που αυξάνονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των ενεργειακών πόρων.
Προ των πυλών η αγορά νέων οπλικών συστημάτων αξίας 10 δισ. ευρώ για την άμυνα της χώρας μας
Η ελληνοτουρκική κρίση καθιστά επιτακτική την ανάγκη προμήθειας νέων οπλικών συστημάτων προκειμένου αφενός να εξακολουθεί η χώρα μας να είναι θωρακισμένη έναντι των εξ ανατολών γειτόνων και αφετέρου να διατηρήσει τη συμμαχία με τις προμηθεύτριες χώρες.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας δαπανώντας για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
Άλλωστε εμμέσως πλην σαφώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςπροανήγγειλε προ ημερών στη Βουλή τις αγορές νέων όπλων σημειώνοντας ότι «όπου χρειάζεται να κάνουμε τις στοχευμένες εκείνες επενδύσεις που δυστυχώς η γεωπολιτική μας θέση επιβάλλει. Αν αυτό σημαίνει κάποιες μικρές παραπάνω θυσίες από τον ελληνικό λαό, να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι αυτές τις θυσίες πρέπει να τις αναλάβουμε για να μπορέσουμε επιτέλους να θωρακίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμειςμας».
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας νωρίτερα στον Alpha τόνισε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις θα ενισχυθούν, και όχι μόνον εξοπλιστικά. Έχουμε όλες τις επιλογές για να τις στηρίξουμε. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε τους φόρους – παροδικά ή μόνιμα – να είμαστε κοντά στην κοινωνία, και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων».
Από τα περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ που θα κατευθυνθούν στον εκσυγχρονισμό του στρατεύματος, το 1 με 1,5 δισ. θα εκταμιευτεί τους προσεχείς μήνες για την προμήθεια βλημάτων, τορπιλών, ανταλλακτικών και συναφούς υλικού. Παράλληλα φαίνεται ότι έχουν αναθερμανθεί οι επαφές με τη Γαλλία για την αφορά 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale» τέταρτης γενιάς και των πολυσυζητημένων δύο φρεγατών τύπου «Bejhara». Είναι άλλωστε κι αυτός ένας από τους λόγους που οι Γάλλοι μας στηρίζουν αυτές της δύσκολες ώρες.
Την ανάγκη αγοράς τέτοιου είδους φρεγατών επιβεβαιώνει και ο ναύαρχος εν αποστρατεία Γιάννης Εγγολφόπουλος που μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open επεσήμανε πως «η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλα πλοία για την άμυνα μιας τόσο μεγάλης περιοχής όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος και βεβαίως για να καλύψουμε όλο το φάσμα». Από την πλευρά του ο αναλυτής Νικόλαος Παούνης στο ίδιο δελτίο σημείωπε πως «τα Rafale μπορούν να πλήξουν από μεγάλες αποστάσεις ασφαλείας τους εχθρικούς αεροπορικούς σχηματισμούς, να τους απομειώσει αριθμητικά και στη συνέχεια να τους αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις σε «κλειστή» εμπλοκή».