Οι ομαδικές απολύσεις και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από το ερχόμενο καλοκαίρι θα τεθούν επί τάπητος στη νέα συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ενώ η διάσταση απόψεων με την τρόικα σε πολλά κρίσιμα ζητήματα παραμένει ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, με την επίτευξη συμφωνίας να απομακρύνεται και την κυβέρνηση να στοχεύει πλέον σε μια θετική έκθεση προόδου.
Όλα τα επιχειρήματα και οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για τα δύο ζητήματα που έχουν τεθεί στη διαπραγμάτευση συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι, μετά την ανάθεση της ευθύνης για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας, που έως τώρα μπορούσε να ασκήσει «βέτο», έχει ουσιαστικά αρθεί και έχει ικανοποιηθεί η βασική απαίτηση της τρόικας να μην υπάρχει κρατική παρέμβαση στις διαδικασίες αυτές.
Μετά τις χθεσινές επαφές πάντως, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η επίτευξη συμφωνίας έως τις 10 Μαρτίου, που συγκαλείται το Eurogroup έχει απομακρυνθεί και ότι η Κυβέρνηση αναμένει μια θετική έκθεση προόδου από την τρόικα.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τα τραπεζικά και τα εργασιακά ως τα «μεγαλύτερα αγκάθια», ξεκαθαρίζοντας πως η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να νομοθετήσει αλλαγές στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο και το 2015 ξεκαθάρισε πως αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Κυβέρνηση και δεν είναι κάτι που θα γίνει αποδεκτό.
Για το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε πως θα υπάρξει μια εύλογη περίοδος για τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Ξεκαθάρισε πως ακόμη και με το ακραίο σενάριο της άσκησης κεφαλαιακών αναγκών της Τραπέζης της Ελλάδος το οποίο τοποθετεί στα 9,4 δισ. ευρώ το κεφαλαιακό έλλειμμα των τραπεζών, το απόθεμα του ΤΧΣ υπερεπαρκεί για να καλύψει αυτές τις ανάγκες.