H κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις της ΕΕ με την Ελβετία, καθώς και το θέμα της καλλιέργειας γενετικώς τροποποιημένου αραβοσίτου στην ΕΕ, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στο σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το πρώτο που πραγματοποιήθηκε επί ελληνικής Προεδρίας.
Ο υπουργός εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Ευ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στο θέμα της Ελβετίας επεσήμανε, ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος είναι σεβαστά από την ΕΕ, ωστόσο αυτό που καθορίζει τις διμερείς θέσεις είναι ο σεβασμός του νομικού πλαισίου και των διεθνών συμφωνιών που διέπουν τη σχέση των δύο πλευρών. Ο Ευ.Βενιζέλος υπογράμμισε, ότι η ΕΕ αναμένει πως η Ελβετία θα σεβαστεί τις νομικές δεσμεύσεις της, αρχής γενομένης από το σεβασμό των βασικών ελευθεριών που διέπουν την ΕΕ, δηλαδή των ελευθεριών διακίνησης προσώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών. Οι τέσσερις αυτές ελευθερίες είναι εξίσου σεβαστές και αδιαίρετες, υπογράμμισε ο Ευ. Βενιζέλος.
Ως προς το ζήτημα της καλλιέργειας του γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου, μετά την αδυναμία του σημερινού Συμβουλίου να συγκροτήσει την αναγκαία πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει μόνη της ως προς την άδεια καλλιέργειας του γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου στην επικράτειά της. Ο Ε. Βενιζέλος υπογράμμισε την αντίθεση της Ελλάδας στη χορήγηση άδειας και στη δυνατότητα καλλιέργειας ΓΤΟ στο έδαφός της.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα υγείας, Τόνιο Μποργκ, αφού τόνισε, ότι οι διαβουλεύσεις για το θέμα του γενετικώς τροποποιημένου αραβοσίτου ξεκίνησαν πριν από 13 χρόνια, σημείωσε, ότι κάθε κράτος-μέλος θα αποφασίσει μόνο του αν θα το καλλιεργήσει στην επικράτειά του. Όπως είπε, κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να απαγορεύσει την καλλιέργεια αυτού του αραβοσίτου, βασιζόμενο σε λόγους άλλους από αυτούς της υγείας, τους οποίους θα πρέπει να κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Τ. Μποργκ σημείωσε, ωστόσο, ότι ο γενετικώς τροποποιημένος αραβόσιτος έχει ήδη εγκριθεί στο παρελθόν για εισαγωγή στην ΕΕ σε είδη διατροφής και ζωοτροφών.
Τέλος, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε, ότι η ελληνική Προεδρία πρέπει τώρα να οργανώσει τα επόμενα βήματα της συζήτησης για αυτό το ευαίσθητο θέμα στα Συμβούλια Περιβάλλοντος και Γεωργίας της ΕΕ. Σημείωσε, επίσης ότι είκοσι κράτη-μέλη είναι κατά της αποδοχής της πρότασης της Επιτροπής, τέσσερα είναι υπέρ, ενώ τρία κράτη-μέλη κάνουν αποχή.