«Εμείς δεν θέλουμε πολιτικές χάρες και πολιτική διαπραγμάτευση, δεν θέλουμε να παρακάμψουμε τους αριθμούς, αλλά θέλουμε θεσμικούς συνομιλητές με νομιμοποίηση, με ικανότητα λήψης αποφάσεων, που θα συζητήσουν επί τεχνικής βάσης αλλά σοβαρά και στρατηγικά», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο διήμερο συνέδριο που συνδιοργανώνουν το Le Nouvel Observateur, σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή», την «New York Times», την «Le Soir», το «Euronews», το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στο Μέγαρο Μουσικής, με τίτλο «Τολμήστε για τη Δημοκρατία».
Παράλληλα, συμπύκνωσε το διακύβευμα της Ευρώπης σε σχέση και με τη χώρα μας με τη φράση ότι «στην Ελλάδα ως εργαστήριο της κρίσης κρίνεται η ικανότητα της Ευρώπης να παρουσιάσει ένα ευρωπαϊκό αφήγημα άλλου τύπου», και σημείωσε ενόψει των ευρωεκλογών ότι πρέπει έως τον Μάιο η Ευρώπη να πει νέα, πιο ολοκληρωμένα και πιο πρωτότυπα πράγματα στους πολίτες της.
Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ελληνικό χρέος είναι απολύτως βιώσιμο παρόλο που ορισμένοι δεν μπορούν να πειστούν ότι συμβαίνει αυτό, καθώς είναι βαθιά πεπεισμένοι ότι έχουν πληρώσει πολλά χρήματα για την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε πως όταν απευθύνεται σε ένα γερμανικό ή ευρωπαϊκό ακροατήριο επισημαίνει ότι δεν έχει πληρώσει κανένας ευρωπαίος πολίτης ούτε ένα ευρώ για τη Ελλάδα, ότι υπάρχει η έκθεση στον κίνδυνο της αποτυχίας, υπάρχουν οι εγγυήσεις και πως «αν αποτύχουμε θα χάσουν και οι εταίροι μας λεφτά». «Μπορούμε να πετύχουμε και να είναι win-win η κατάσταση», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε: «Βοηθήστε μας, κατανοήστε την πραγματικότητα».
Μιλώντας για τα μεγάλα επιτεύγματα που έχει επιτύχει η χώρα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε με τα προγράμματα προσαρμογής και είπε ότι η συνολική δέσμη είναι εντυπωσιακά μεγάλη. «Άρα η αλληλεγγύη εκδηλώνεται, αλλά εκδηλώνεται υπό πολύ αυστηρούς όρους που έχουν συνέπειες», είπε και πρόσθεσε ότι οι συνέπειες δεν είναι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής, αλλά ότι «το πιο κρίσιμο αντάλλαγμα είναι το ιδεολογικό και το αισθητικό», η αντίληψη, όπως εξήγησε, ότι π.χ. αν το φρέσκο γάλα δεν έχει διάρκεια 9 αλλά 5 ημερών, δεν θα πάρεις τη δόση. Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει ορθολογική συζήτηση» και πως «κάθε φορά υπάρχει ένα επείγον θέμα στο οποίο εστιάζεται η συζήτηση και αυτό για ιδεολογικοπολιτικούς λόγους». «Υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα αλληλοκατανόησης, είπε.
«Ο λαός έχει κάνει ένα δημοσιονομικό θαύμα», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η χώρα ταλαιπωρείται. Ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε πώς μπορείς να πείσεις έναν λαό ότι έχασε το 25% του ΑΕΠ του αλλά γλίτωσε το 75% και αν η κυβέρνηση δεν το έκανε αυτό ο λαός θα έχανε το 75%. Ωστόσο, αναρωτήθηκε αν είναι δυνατόν να αφήσεις έναν λαό να ζήσει την εμπειρία της απόλυτης καταστροφής για να μπορείς να πεις μετά «σας το είπα». «Αυτό είναι το τραγικό δίλημμα που έχουμε και εσωτερικά και ευρωπαϊκά, γιατί η ανακύκλωση αυτής της συζήτησης είναι άδικη και ατεκμηρίωτη», πρόσθεσε.
Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με τον προλαλήσαντα Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, ότι δεν φταίει η Γερμανία για το εάν κάποια χώρα, και η Ελλάδα, έχασε τον έλεγχο του ελλείμματος της, για να σημειώσει όμως ότι θα έπρεπε να υπάρχουν μηχανισμοί που να το αποτρέπουν ή έγκαιρης προειδοποίησης. «Τώρα που έχουμε ζήσει την εμπειρία αυτή, δεν βλέπω να πηγαίνουμε σε μηχανισμούς που να αποτρέπουν την επανάληψη του προβλήματος», πρόσθεσε και υποστήριξε πως «ή θα μιλήσουμε σοβαρά για μια υπέρβαση αυτού του πλαισίου ή θα αποδεχτούμε μια εξέλιξη που μοιραία θα οδηγεί την Ευρώπη σε σμίκρυνση, γήρανση και ως πολιτική οντότητα σε ένα δεύτερο ρόλο». Ο κ. Βενιζέλος επικρότησε την ευρωπαϊκή στάση που παρουσίασε ο κ. Μπαρνιέ για περισσότερη πολιτική στην Ευρώπη και λιγότερη γραφειοκρατία, σημειώνοντας όμως ότι αυτό δεν αποτελεί την κρατούσα κατάσταση.
«Πρέπει να ξανασυζητήσουμε για τα θεμελιώδη και μάλιστα με πολύ μεγάλη εντιμότητα. Αν χαθεί η αίσθηση της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών μελών τότε δεν υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις τη ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», τόνισε. Επιπλέον, υποστήριξε ότι στα κρίσιμα όργανα δεν υπάρχει αυτή η αίσθηση της ισοτιμίας, φέρνοντας ως παράδειγμα το Γιουρογκρουπ που «λειτουργεί με καθαρά ωμό τρόπο, με μια διακρατική λογική βασισμένη στο συσχετισμό των δυνάμεων.
Αναφερόμενος στο πώς αντέδρασε η Ε.Ε. στο ξέσπασμα της κρίσης, είπε ότι δεν υπήρχαν μηχανισμοί και ετοιμότητα, αλλά μια ψευδαίσθηση ότι η Ευρωζώνη είναι πλασμένη για φυσιολογικές συνθήκες και ότι κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να διαταραχτεί η «ευρωπαϊκή καντιανή ειρήνη». Αυτό, υποστήριξε, είχε ως αποτέλεσμα να φανούν ανεπαρκείς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, «οι κυβερνήσεις και ιδίως η γερμανική, επέβαλαν αποκλίσεις από το θεσμικό πλαίσιο που ούτως ή άλλως έπασχε από έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης». «Το ΔΝΤ κλήθηκε και εγκαταστάθηκε στην καρδιά της ευρωζώνης. Αυτό ήταν μια ένδειξη δυσπιστίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις δυνατότητές της να προβλέψει και να διαχειριστεί την κρίση», τόνισε. Επιπλέον, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλήθηκε να αναλάβει έναν ρόλο που δεν είχε καταστατικά, για να καταλήξει πως αυτό σήμαινε την οριστική υποβάθμιση της κοινοτικής μεθόδου και την πλήρη επιβολή της διακυβερνητικής μεθόδου λήψης αποφάσεων.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμα ότι πρέπει να αλλάξει το παράδειγμα στο οποίο κινείται η Ευρώπη και να δούμε αν μπορεί να ξανασυναντήσει τις ιδρυτικές της αξίες, τον πλουραλισμό, την ανοχή, την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, την έμπνευση. «Πρέπει να επανανομιμοποιήσουμε και να επαναπολιτικοποιήσουμε την Ευρώπη», συνέχισε, για να επισημάνει πάντως ότι αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολα να συμβούν γιατί κυριαρχούν οι διάφοροι ευρωσκεπτικισμοί, με μεγαλύτερο πρόβλημα «τον έντονο οικονομικό εθνικισμό που λειτουργεί».