Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, έχει στην κατοχή του συνολικά 38 ακίνητα εκ των οποίων τα 15 διατίθενται προς ενοικίαση σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και πρόσφυγες.
Βεβαίως, η αγορά τους είναι καθ’ όλα νόμιμη, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις πόθεν έσχες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καθώς τα εισοδήματα και η περιουσιακή του κατάσταση δικαιολογούν απόλυτα την απόκτησή τους, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πόσα χρήματα τελικά μπορεί να αποκομίζει κάθε μήνα ένας Έλληνας ευρωβουλευτής. Όπως προκύπτει και από την έρευνα που κάναμε, συνομιλώντας με εκπροσώπους της χώρας μας στις Βρυξέλλες, η απάντηση είναι «πάρα πολλά».
Πέντε χρόνια δεν σε «κουνάει» κανείς από τη θέση σου
Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους που πολλοί πολιτικοί είναι διατεθειμένοι ακόμη και να εγκαταλείψουν τον θώκο του βουλευτή προκειμένου να μεταπηδήσουν σε αυτόν του ευρωβουλευτή. Συν τοις άλλοις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια ολόκληρη πενταετία έχεις τη σιγουριά ότι δεν πρόκειται κανείς να σε «κουνήσει» από τη θέση σου. Ακόμη κι αν έρθεις σε σύγκρουση με την ηγεσία του ίδιου του κόμματός σου και διαγραφείς, έχεις το δικαίωμα να μην παραιτηθείς και να παραμείνεις ανεξάρτητος ευρωβουλευτής μέχρι να λήξει η πενταετία.
Το ίδιο συμβαίνει βέβαια και στο εθνικό Κοινοβούλιο, με τη διαφορά όμως ότι εδώ η θητεία διαρκεί πολύ λιγότερο καθώς η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αποτελεί τον κανόνα στη χώρα μας και όχι την εξαίρεση. Έχουν υπάρξει τα μεταπολιτευτικά χρόνια βουλευτές που έμειναν στα έδρανα μόλις για μερικές μέρες ή μήνες καθώς στήθηκαν εκ νέου πολύ γρήγορα κάλπες. Πάμε να δούμε τώρα αναλυτικά τα υλικά οφέλη ενός ευρωβουλευτή στις μέρες μας.
8.757 ευρώ μικτά ο κύριος μισθός
Καταρχάς, κάθε εκλεγμένος εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δικαιούται μηνιαίως μισθό της τάξης των 8.757 ευρώ μεικτά. Μετά την αφαίρεση των προβλεπόμενων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών μειώνεται στις 6.825 ευρώ και πέφτει ακόμη περισσότερο καθώς υπόκειται και σε φόρο εισοδήματος στη χώρα προέλευσής του. Πριν… στεναχωρηθείτε όμως διαβάστε και τη συνέχεια αφού υπάρχει μια σειρά από σημαντικές παραμέτρους που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας.
4.613 ευρώ χωρίς παραστατικά για τα έξοδα γραφείου
Ο ευρωβουλευτής έχει στη διάθεσή του δύο πολύ ευρύχωρα και πλήρως εξοπλισμένα γραφεία, ένα στις Βρυξέλλες και ένα στο Στρασβούργο. Έχοντας επισκεφθεί αρκετά εξ αυτών, μετά βεβαιότητας σας λέμε ότι το κάθε ένα έχει έκταση όσο… τριών μελών της Βουλής των Ελλήνων. Και αναφερόμαστε σε γραφεία με προθάλαμο για γραμματειακή υποστήριξη, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές, τραπέζια συσκέψεων, καναπέδες, τηλεφωνικές γραμμές και πάσης φύσεως παροχές. Το καλό είναι ότι κάθε ευρωβουλευτής λαμβάνει μηνιαίως άλλες 4.613 ευρώ για… έξοδα γραφείου, χωρίς μάλιστα να είναι υποχρεωμένος να δώσει λογαριασμό για το πού ακριβώς ξοδεύει το εν λόγω ποσό.
Παραστατικά δεν ζητούνται ποτέ. Είναι αυτονόητο ότι σχεδόν άπαντες ενθυλακώνουν αυτό το ποσό το οποίο προσθέτουν στον προσωπικό τους τραπεζικό λογαριασμό. Άλλωστε το γραφείο όπως αναφέραμε διαθέτει σχεδόν τα πάντα και καλύπτονται ακόμη και τα πιο φθηνά αναλώσιμα όπως είναι το χαρτί για τον εκτυπωτή ή τα στυλό, τα ντοσιέ και οι συνδετήρες.
320 ευρώ ημερήσια αποζημίωση στις συνεδριάσεις
Προχωράμε στα ακόμη… καλύτερα. Για κάθε μέρα που ο ευρωβουλευτής βρίσκεται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο κατά τις επίσημες ημέρες λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου, δικαιούται αποζημίωση της τάξης των 320 ευρώ (για την κάλυψη εξόδων σίτισης και διαμονής). Το μόνο που έχει να κάνει προκειμένου να καρπωθεί τα χρήματα είναι να υπογράψει στην ειδική κατάσταση, ότι είναι παρών.
Δωρεάν αεροπορικά ταξίδια σε business class και σοφέρ
Σημειωτέων ότι οι μετακινήσεις από την βελγική πρωτεύουσα προς την πόλη της Αλσατίας αεροπορικώς παρέχεται δωρεάν και δη σε θέση business class, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα σιδηροδρομικής μετάβασης (με εισιτήριο πρώτης θέσης) ή οδικώς με κάλυψη των σχετικών εξόδων κάτι φυσικά που σχεδόν κανείς δεν κάνει αν και δίδεται 0,53 ευρώ ανά χιλιόμετρο διαδρομής, με ανώτατο όριο τα 1.000 χιλιόμετρα. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφορικά με τα ταξίδια για διαφορετικούς σκοπούς πέραν των επίσημων συνεδριάσεων, όπως είναι για παράδειγμα οι επισκέψεις εργασίες εκτός του κράτους εκλογής τους, δύναται να λάβουν αποζημίωση έως του ποσού των 4.454 ευρώ ετησίως. Για τις εσωτερικές μετακινήσεις στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο μπορούν να χρησιμοποιούν ένα από τα εκατοντάδες οχήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σοφέρ παρακαλώ.
24.043 ευρώ το μήνα για τους συνεργάτες
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει επίσης άλλες 24.043 ευρώ το μήνα σε κάθε ευρωβουλευτή, προκειμένου να πληρώνει τους συνεργάτες του γραφείου του (συνήθως τρεις). Είναι κοινό μυστικό ότι σχεδόν πάντα προσλάμβαναν κάποιον συγγενή τους, προκειμένου να χρήματα να… μένουν στην οικογένεια. Από το 2009 και μετά όμως απαγορεύεται η πρόσληψη στενού συγγενή. Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος, ο ένας ευρωβουλευτής έπαιρνε ως υπάλληλο στο γραφείο τον συγγενή του άλλου συναδέλφου του και στην πράξη ο καθένας είχε τον δικό του άνθρωπο.
Κατά καιρούς επίσης, έχουν υπάρξει βάσιμες καταγγελίες για μέλη του Ευρωκοινοβουλίου που έκαναν προφορικές συμφωνίες με τους υπό πρόσληψη συνεργάτες, λέγοντάς τους ότι θα παίρνουν π.χ. 3.500 ευρώ το μήνα αλλά στο χέρι θα τους μένουν τα 2.000. Τα υπόλοιπα 1.500 ευρώ, θα τα επιστρέφουν στον ευρωβουλευτή ώστε να εκμυζούν χρήματα και από ‘κει.
Τα είδη βοηθών
Κάθε μέλος του Ευρωκοινοβουλίου μπορεί να επιλέξει βοηθούς μεταξύ τριών κατηγοριών: Πρώτον, των διαπιστευμένων βοηθών, με τη δυνατότητα πρόσληψης έως και τριών. Δεύτερον, των τοπικών βοηθών (με το 75% κατ’ ανώτατο όριο του συνολικού προϋπολογισμού των 24.043 ευρώ που παρέχεται να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μισθοδοσία τους) και τρίτον, για την πληρωμή προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες επιλογής του εκλεγμένου μέλους, όπως είναι για παράδειγμα οι εκπονήσεις μελετών.
100 προσκεκλημένοι το χρόνο με όλα τα έξοδα πληρωμένα
Σε ετήσια βάση οι ευρωβουλευτές μπορούν επίσης να καλύψουν τα έξοδα περίπου 100 συμπατριωτών τους για να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο και να διαμείνουν σε καλά ξενοδοχεία για λίγες ημέρες, κάτι που θεωρητικά γίνεται για να διαπιστώσουν από κοντά πως λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά καιρούς όμως τα ταξίδια αυτά χρησιμοποιούνται για λόγους δημοσίων σχέσεων και αποτελούν μια καλή ευκαιρία για σύντομες διακοπές ψηφοφόρων, δημοσιογράφων, φίλων και γνωστών. Μιλάμε για 500 άτομα σε όλη τη διάρκεια της θητείας.
Μπόνους έως και 210.185 ευρώ όταν αποχωρήσουν
Θέλετε και το κερασάκι στην τούρτα των παροχών; Όταν λήξει η θητεία τους, η αποχώρηση από το Ευρωκοινοβούλιο συνοδεύεται από ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που επισήμως ονομάζεται «επίδομα μετάβασης» εκ νέου στην αγορά εργασίας για τον εθνοπατέρα ή την εθνομητέρα. Το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε πρώην ευρωβουλευτή είναι ένας μισθός για κάθε χρόνο θητείας. Χορηγείται με πλαφόν τους 24 μισθούς και το ανώτατο ποσό μπορεί να φθάσει τα 210.185 ευρώ.
Για να καταλάβετε, ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης για παράδειγμα που εκλέγεται αδιάλειπτα από τον Μάιο του 2014, όταν λήξει η θητεία του τον Ιούνιο του 2024 θα έχει συμπληρώσει πάνω δέκα χρόνια ευρωβουλευτικής θητείας και εάν δεν επανεκλεγεί, θα δικαιούται λογικά ένα ποσό της τάξης των περίπου 100.000 ευρώ, ενώ παρεμπιπτόντως είχε και μια ακόμη θητεία την περίοδο 2004-2009. Μάλιστα, το σχετικό επίδομα συνεχίζει να καταβάλλεται ακόμη και εάν ο πολιτικός εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα. Αντιθέτως, εάν απορροφηθεί στο δημόσιο ή σε μισθωτή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται συμψηφισμός του νέου μισθού με το επίδομα.
Εν κατακλείδι ένας ευρωβουλευτής χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία μπορεί να εισπράττει κάθε μήνα πάνω από 40.000 ευρώ, όπερ σημαίνει ότι μέσα σε πέντε χρόνια θα έχει βγάλει το ιλιγγιώδες ποσό των 2.500.000 ευρώ ακόμη και εάν δεν μιλήσει ούτε μια φορά στις Επιτροπές ή στην αίθουσα της Ολομέλειας.