«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξακολουθεί να στηρίζει ενεργά, χρηματοδοτικά και με άλλα μέσα, τη δικαστική μεταρρύθμιση στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, με την παροχή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης, καθώς και με τη διάχυση βέλτιστων πρακτικών», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της υπουργικής διάσκεψης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη Budva του Μαυροβουνίου, υπό την αιγίδα της λιθουανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Αθανασίου, ο οποίος εκπροσώπησε την επερχόμενη ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, επεσήμανε με την ανάγκη δημιουργίας στις χώρες των Βαλκανίων μίας «εταιρικής κουλτούρας» (“corporate culture”), βασισμένης στην κατανόηση και τη σωστή εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, με επίκεντρο τις αρχές της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, της ισότιμης πρόσβασης στη Δικαιοσύνη και τον σεβασμό των δικονομικών δικαιωμάτων.

«Παρά την αξιόλογη πρόοδο που έχει σημειωθεί σε νομοθετικό και θεσμικό επίπεδο τα τελευταία έτη, παραμένει σημαντική πρόκληση η αποτελεσματική εφαρμογή των αλλαγών», δήλωσε ο κ. Αθανασίου και εξέφρασε την ανησυχία του για την ανεξαρτησία των δικαστικών συστημάτων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτά.

«Απαιτείται χρόνος, θέληση και υπομονή», επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος κάλεσε τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων να αναπτύξουν ευρεία και σταθερή δικαστική συνεργασία με την ΕΕ σε αστικές και ποινικές υποθέσεις, προκειμένου να καταπολεμήσουν ιδιαίτερα σοβαρά, διεθνικά κυρίως, εγκλήματα (οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά, ναρκωτικά).

Ακόμη, ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στις προσπάθειες πάταξης της διαφθοράς. Ειδικότερα, ανέλυσε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και τις αρμοδιότητες του εθνικού συντονιστή κατά της διαφθοράς, ενός «πρωτοποριακού θεσμού», όπως δήλωσε. Περαιτέρω, υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης.

Πέρα από την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Αθανασίου είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του άλλων κρατών.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Σερβίας Nikola Selakovic επιβεβαιώθηκαν οι παραδοσιακά στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, αλλά και η υποστήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή προοπτική του Βελιγραδίου. Ο κ. Selakovic προσκάλεσε τον κ. Αθανασίου να επισκεφτεί το Βελιγράδι, πρόταση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την ελληνική πλευρά.

Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε και η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας με την οργάνωση τακτικών επισκέψεων νέων Σέρβων δικαστών στην Εθνική Σχολή Δικαστών, προκειμένου να αποκτήσουν οικειότητα με το ευρωπαϊκό δίκαιο και να πληροφορηθούν την λειτουργία των ελληνικών δικαστηρίων. Ο Σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το σύστημα ανεξαρτησίας των Ελλήνων δικαστών, το οποίο ο κ. Αθανασίου το χαρακτήρισε «αξιοζήλευτο».

Εξάλλου, ο κ. Αθανασίου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και υπουργό Δικαιοσύνης Dusko Markovic, συζήτησε την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ και την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα Δικαιοσύνης. Ο κ. Αθανασίου επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια του Μαυροβουνίου να ευθυγραμμίσει την νομοθεσία του προς το κοινοτικό κεκτημένο και να ενισχύσει τις υποδομές του, προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ακόμη, συζητήθηκε και το θέμα της παροχή τεχνογνωσίας εκ μέρους της Ελλάδας σε θέματα οργάνωσης του κράτους δικαίου και των δομών Δικαιοσύνης, αλλά και για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Ο κ. Markovic ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της στις προσπάθειες της χώρας του να εισέλθει στην ΕΕ και εξέφρασε την προσδοκία ότι στην διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα συνεχιστεί η πρόοδος στην ενταξιακή πορεία του Μαυροβουνίου.

Κατά την συνάντηση με τον Ιταλό υφυπουργό Δικαιοσύνης Cosimo Ferri, συμφωνήθηκε η ανάγκη εγγύτερης συνεργασίας στα ευρωπαϊκά θέματα, καθώς η Ιταλία θα αναλάβει μετά από την Ελλάδα, τον Ιούλιο του 2014, την προεδρία της ΕΕ. Ο κ. Ferri αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ιταλίας για την προώθηση δύο ευρωπαϊκών νομοθετημάτων που βρίσκονται ακόμα σε φάση επεξεργασίας, και τα οποία αφορούν τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα, καθώς και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ο κ. Αθανασίου κατέστησε σαφή την πρόθεση της Ελληνικής προεδρίας να εργαστεί εντατικά επί των νομοθετημάτων αυτών. «Η θέσπιση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα θα αποτελέσει την έμπρακτη απόδειξη της συνέχισης της πορείας προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.