«Δεν υπάρχουν “μαξιλάρια”, υπάρχει το ταμείο του κράτους, το οποίο χρησιμοποιείται με σύνεση και υπευθυνότητα», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε εν κρυπτώ και με αδιαφάνεια πόρους από το λεγόμενο «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθέσιμων.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
«Δεν υπάρχουν μαξιλάρια ή άλλες ορολογίες που μπερδεύουν τους πολίτες. Υπάρχει το ταμείο του κράτους. Το ταμείο του κράτους υπάρχει σήμερα, όπως υπήρχε και χθες, όπως υπήρχε πάντα. Αυτό το ταμείο σήμερα απαρτίζεται για να το κάνουμε πιο σχηματικά από τρεις διαφορετικούς ορόφους.
Ο πρώτος είναι ο όροφος που έχει να κάνει με τα 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας από τη λήξη του τρίτου μνημονίου, δηλαδή από το 2018 και μετά ακριβώς λόγω της αναξιοπιστίας της τότε κυβέρνησης, ώστε η χώρα μας να μπορέσει να προσφύγει στις αγορές για να δανειστεί με λογικό επιτόκιο», ανέφερε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Πέτσας.
«Ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος απαρτίζονται όπως είπε από τα υπόλοιπα πόσα» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι τέτοια χρήματα όπως τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης χρησιμοποιήθηκαν και στο παρελθόν ως το τέλος του 2014 γιατί τότε τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν γίνει αρνητικά και επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση ένα αμοιβαία επωφελή τρόπο, δηλαδή να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και να επενδύονται μέσω ρέπος, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να έχει ρευστότητα και οι φορείς της ελληνικής κυβέρνησης να έχουν ένα έσοδο.
«Αυτά τα ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν κατανοούμε γιατί επιμελώς τα αποκρύπτει» σχολίασε ο κ. Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η χρήση του ταμείου του κράτους γίνεται και πρέπει να γίνεται με σύνδεσε και για τον εξής απλό λόγο: «Όταν παίρνουμε μέτρα αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όλοι καταλαβαίνουν ότι τα έσοδα του Κράτους μειώνονται απότομα.
Την ίδια στιγμή οι δαπάνες του Κράτους αυξάνονται επίσης απότομα, όταν παίρνουμε μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, όπως η χορήγηση 800 ευρώ σε εργαζόμενους, η επιδότηση επιτοκίου σε επιχειρήσεις, η στήριξη μακροχρόνια ανέργων, ειδικά προγράμματα κατάρτισης».
«Όταν λοιπόν αυξάνουν τα έσοδα και αυξάνουν οι δαπάνες, όλοι καταλαβαίνουμε ότι το ταμείο του κράτους πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη που έχουμε κερδίσει με κόπο, ώστε όλοι να είναι σίγουροι ότι το κράτος θα τηρεί τις υποχρεώσεις του», συνέχισε ο κ. Πέτσας.
Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιπλέον προσέφυγε στις αγορές από τον Ιούλιο του 2019 τέσσερις φορές, αντλώντας 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ έχει αποπληρώσει και άλλα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι αν είχαμε χρησιμοποιήσει, χωρίς προσφυγή στις αγορές και χωρίς χρήση των πρωτογενών πλεονασμάτων, την απομείωση του υποτιθέμενου πρώτου ορόφου, τότε αυτός θα είχε χάσει τη σημασία του και δεν θα μπορούσε να αποτελεί μία εγγύηση, που όλοι καταλαβαίνουμε ότι αποτελεί η ύπαρξη υψηλών αποθεμάτων υψηλών ταμειακών διαθεσίμων προς τις αγορές, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της», πρόσθεσε με νόημα.
Ο κ. Πέτσας άφησε μάλιστα αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για «ελαφρότητα προτάσεων που είχαν να κάνουν με τη χρήση άμεσα όλων των ταμειακών διαθέσιμων της χώρας τώρα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ούτε η υστέρηση των εσόδων ούτε η αύξηση των δαπανών» και δήλωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρά με σύνεση και υπευθυνότητα, προκειμένου τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας να παραμείνουν στο επίπεδο που πρέπει, ώστε συνεχώς να εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη, η οποία είναι απαραίτητη στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Χρήση του ταμείου του κράτους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα
Σε διευκρινιστική ερώτηση με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, πως η κυβέρνηση δεν έχει αγγίξει ούτε το μαλακό μαξιλάρι των 37 δισ ευρώ ούτε το σκληρό μαξιλάρι των 15,7 δισ ευρώ, ο κ. Πέτσας σχολίασε καταρχήν «Θα μπερδεύτηκαν και όσοι μας ακούνε τι είναι μαλακό και τι είναι σκληρό».
Και επανέλαβε ότι: «Έχουμε ένα ταμείο, το ταμείο του κράτους, το οποίο χρησιμοποιούμε», τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι όλοι – και οι Έλληνες πολίτες και οι ξένοι επενδυτές και οι αγορές – να καταλαβαίνουν ότι γίνεται χρήση του ταμείου του κράτους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Εκτίμησε δε ότι η σοβαρότητα με την οποία προχωρά η κυβέρνηση φαίνεται ότι αναγνωρίζεται από τις αγορές, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα άντλησε χθες από τις αγορές με επιτόκιο 2%, ποσό αντίστοιχο με αυτό που είχε αντλήσει το 2018 η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με 3,5% επιτόκιο.
«Ακόμη και εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία» σχολίασε.
Ερωτηθείς για τις δυσμενείς προβλέψεις του ΔΝΤ και του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, καθώς και εάν σχεδιάζει η κυβέρνηση νέα μέτρα για ύφεση και απασχόληση, ο κ.Πέτσας καταρχήν εξέφρασε την άποψη ότι προβλέψεις ενώ η κρίση ακόμη δεν έχει τελειώσει είναι παρακινδυνευμένες και έωλες, ενώ σημείωσε ότι συμφωνούν σχεδόν όλοι ότι θα έχουμε ύφεση το 2020 και μία ισχυρή ανάκαμψη το 2021.
«Είναι στο χέρι όλων μας – εφόσον αντιμετωπιστεί γρήγορα η υγειονομική κρίση και ελπίζουμε αυτό να γίνει εφικτό με τις προσπάθειες όλων των επιστημόνων παντού στον κόσμο- τότε η οικονομία να ανακάμψει το ταχύτερο δυνατό. Αλλά οποίος προβλέπει νούμερα αυτή τη στιγμή και για το 2020 και το 2021, υποθέτω ότι θα πέσει στο τέλος της ημέρας έξω και για αυτό δεν θέλω να σχολιάσω νούμερα», πρόσθεσε.
Εκλογές στο τέλος της τετραετίας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας Μάιο- Ιούνιο εάν χρειαστεί, σημειώνοντας ότι η λήψη μέτρων για την οικονομία συναρτάται ακριβώς με το πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση, η οποία δεν προκαλεί οικονομική κρίση μόνο στην Ελλάδα ή μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκόσμια. Επανέλαβε συνεπώς την ανάγκη για σύνεση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στη χρήση του ταμείου του Κράτους.
Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι η εντολή που πήρε από εντελώς διαφορετικές συνθήκες τον Ιούλιο του 2019, έχει ισχύ και στις νέες συνθήκες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε: «Δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το έχουμε ξεκαθαρίσει και δεν ασχολούμαστε με τις φοβίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Για τις προτάσεις του ΣΕΒ και την προστασία πρώτης κατοικίας
Ερωτηθείς για την πρόταση του ΣΕΒ για «δανεισμό» εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι θέματα όπως η μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής απασχόληση τα ζητήματα που έχουν να κάνουν κάνει με τα έκτακτα μέτρα εφαρμογής του κορονοϊού, πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση και την επόμενη μέρα να μην έχουν χαθεί θέσεις εργασίας, ώστε «όταν θα φύγουμε από την οικονομική κρίση και είμαστε έτοιμοι να πυροδοτήσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας, όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι να μην έχουν αποξενωθεί από τη θέση τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους από εκεί που σταμάτησε προσωρινά τον Φεβρουάριο του 2020».
Ερωτηθείς εάν εξετάζεται η μεταβίβαση σε κρατικό φορέα της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με δυνατότητα να μένουν στη συνέχεια με ενοίκιο στο σπίτι τους για 12 χρόνια, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς το ισχύον πλαίσιο μετά την παράταση που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση λήγει στις 30 Απριλίου και σημείωσε ότι μέχρι τότε θα είναι ξεκάθαρο ποιο θα είναι το νέο πλαίσιο που θα εφαρμόζεται από 1η Μαΐου.
«Όσον αφορά το ενδεχόμενο παράτασης της προστασίας πρώτης κατοικίας όπως ισχύει σήμερα, αυτό που έχουμε πει σε όλους τους τόνους είναι ότι δεν μπορούμε να ζητάμε από όλους τους πολίτες να μένουν στο σπίτι και την ίδια ώρα να βγαίνουν από το σπίτι κάποιοι λόγω της άρσης προστασίας πρώτης κατοικίας. Αυτά τα δύο ζυγίζονται, θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα και δεν θα ήθελα να σχολιάσω αποσπασματικά μέρη του σχεδίου αυτού» κατέληξε.