Η μείωση της ανεργίας θα ξεκινήσει από το τέλος του 2014 ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών αλλαγών και της αύξησης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας. Την πρόβλεψη αυτή έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κωνσταντίνου Αγραπιδά «Επιχειρήσεις προσωρινής απασχόλησης και ιδιωτικές επιχειρήσεις εύρεσης εργασίας».
Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα της αλλαγής του νομικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, αλλαγή που πρέπει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών, να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Έως σήμερα και σύμφωνα με τη νομοθεσία, (ν. 3863/2010) ως ομαδικές απολύσεις θεωρούνται α) όταν η επιχείρηση απασχολεί 20-150 εργαζομένους, οι περισσότερες των έξι, β) όταν η επιχείρηση απασχολεί άνω των 150 εργαζομένων, οι άνω του 5%, αρκεί να μην υπερβαίνουν τις 30. Η έγκριση των ομαδικών απολύσεων απαιτεί διαβουλεύσεις και αιτιολογημένη απόφαση του υπουργού Εργασίας χωρίς την οποία οι απολύσεις θεωρούνται άκυρες.
Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας «ελληνική πρωτοτυπία, μοναδική στην Ευρώπη» και τόνισε ότι η άσκηση του δικαιώματος της αρνησικυρίας από τους υπουργούς Εργασίας, σε επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονταν σε κατάσταση αναδιάρθρωσης «δεν έσωσε ούτε τις επιχειρήσεις, ούτε τις θέσεις εργασίας».
Αντίθετα, προσέθεσε, «οι επιχειρήσεις έκλεισαν και οι εργαζόμενοι έχασαν τα δεδουλευμένα και την εργασία τους, χωρίς να λάβουν επίδομα ανεργίας αφού συνήθως δεν είχε προηγηθεί κανονική απόλυση». Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ακόμη ότι στο νέο νομικό πλαίσιο θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ανάληψη υποχρεώσεων από τον εργοδότη για τη στήριξη και την επανακατάρτιση των εργαζομένων που θα απολύσει ώστε να είναι δυνατή η επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, υπάρχει γενικότερη ανάγκη αναπροσαρμογής των στόχων στην ελληνική αγορά εργασίας. «Πρέπει να εστιάσουμε στην προστασία της εργασίας και των εργαζομένων και όχι των θέσεων εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες του υπουργείου Εργασίας για την άρση των θεσμικών και διοικητικών εμποδίων και την περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Επανέλαβε ότι μετά τη μείωση κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες του μη μισθολογικού κόστους στο τέλος του 2012, θα υπάρξει και νέα μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Σημείωσε όμως ότι για να ξεπεραστεί το αναπόφευκτο δημοσιονομικό κενό, οι μειώσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες και ανέφερε χαρακτηριστικά τους μακροχρόνια ανέργους και τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
Το θέμα των ομαδικών απολύσεων αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να απασχολήσει και την αποψινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τις απαντήσεις του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν σε σχετικές ερωτήσεις των ευρωβουλευτών Νίκου Χουντή της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς τον περασμένο Σεπτέμβριο και του Κώστα Πουπάκη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το Νοέμβριο, «η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να επανεξετάσει τις υφιστάμενες διατάξεις για τις ομαδικές απολύσεις ώστε οι νέες ρυθμίσεις να συμβάλουν στην προσέλκυση επενδύσεων και στη στήριξη της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης».
Οι νέες ρυθμίσεις θα είναι έτοιμες έως το τέλος του έτους και, σύμφωνα με το υπουργείο, στηρίζονται σε σχετική μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), ενώ εκτός από την κατάργηση του υπουργικού βέτο το υπουργείο Εργασίας εξετάζει και την αύξηση του ορίου του 5% για επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της αναδιάρθρωσης.
Οι αλλαγές θα αφορούν πάντως ένα σχετικά μικρό αριθμό επιχειρήσεων αφού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», περίπου το 90% των ελληνικών επιχειρήσεων απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους.
Στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Βρούτση με την τρόικα θα βρεθεί και το θέμα της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος.
Με δεδομένο ότι η κρατική ενίσχυση θα είναι μειωμένη κατά περίπου 1, 4 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,76 δισ. ευρώ έναντι 3,88 δισ. το 2012, η ελληνική πλευρά θα υποστηρίξει ότι πιθανά κενά θα καλυφθούν από την αύξηση των εσόδων που θα προέλθουν από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, τη ρύθμιση οφειλών και τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες βάσεις δεδομένων του υπουργείου Εργασίας, η «Εργάνη» για την απασχόληση και ο «Ήλιος» για το ασφαλιστικό σύστημα.
Πρόσθετα έσοδα αναμένονται και από τη λειτουργία του μηχανισμού αυτόματης διασταύρωσης των υποβληθεισών μηνιαίων εισφορών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέσω Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) σε σχέση με τις καταβληθείσες, από τους διαρκείς ελέγχους για αδήλωτη εργασία και από τη λειτουργία του Ενιαίου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.
Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι το «νοικοκύρεμα» του συστήματος αποδίδει και ότι ήδη το ΙΚΑ παρουσιάζει αύξηση εσόδων για δεύτερο διαδοχικό μήνα, ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια.