Μηνύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει κοινές αποφάσεις για τον κοινό κίνδυνο από τον κορονοϊό έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με αφορμή τη νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα κορονομνημονίου και άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για λογική πλειοδοσίας, που θα μετέτρεπε την Ελλάδα και πάλι στο επίκεντρο του προβλήματος. Διέψευσε επίσης τα σενάρια πρόωρων εκλογών.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ειδικότερα ο κ. Πέτσας ερωτηθείς εάν το δάνειο από πιστωτική γραμμή του ΕΜΣ που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων στην ΕΕ συνεπάγεται κορονομνημόνιο, απάντησε αρνητικά και επισήμανε ότι αυτό που συζητείται είναι η χρηματοδότηση μέχρι 2% του ΑΕΠ για κάθε κράτος-μέλος από τον ΕΜΣ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις πέραν των αυτονόητων, δηλαδή το σεβασμό στις ευρωπαϊκές συνθήκες και ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία από τον κορονοϊό.
Στο ερώτημα πότε πρέπει να λάβει η ΕΕ αποφάσεις ώστε να μην καθυστερήσουν τα μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε χαρακτηριστικά: «Χθες» και πρόσθεσε ότι «προκειμένου να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος για τη σταθερότητα της Ευρώπης, απαιτείται οι ηγέτες της να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και αυτό αφορά όλες τις ηγεσίες των κρατών-μελών, φυσικά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων» καταλήγοντας: «Ελπίζουμε ότι μέσω της κρίσης η Ευρώπη βγαίνει πάντα πιο δυνατή και τελικά ακολουθεί το σωστό δρόμο της ευημερίας και της συνεργασίας».
Όσον αφορά στα σενάρια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα, υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλους τους τόνους έχει πει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενώ πρόσθεσε με νόημα: «Δεν ασχολούμαστε με τις φοβίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Όσον αφορά στις δηλώσεις Τσίπρα πως η κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία με τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, ο κ. Πέτσας είπε: «Την απάντηση νομίζω θα τη δούμε πάντα συγκριτικά. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη κρίση που βιώνει ο πλανήτης μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δείτε τον αριθμό των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ. Τα νούμερα είναι εφιαλτικά. Στην Ελλάδα τα νούμερα τα οποία έχουμε δει μέχρι στιγμής μέσα από το σύστημα Εργάνη, δείχνουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις απολύσεις από τις 18 Μαρτίου και μετά έβαλε ένα φρένο στις απολύσεις. Άρα οι θέσεις εργασίας σε μεγάλο βαθμό προστατεύονται.
Το θέμα είναι ότι ελπίζουμε με το δίχτυ ασφαλείας, το οποίο απλώνουμε αυτή τη στιγμή στην οικονομία, να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι όταν ξεπεράσουμε – όλοι μαζί ελπίζουμε – αυτή την οικονομική κρίση, να πυροδοτήσουμε γρήγορα την επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας, αντίθετα να προστεθούν κι άλλες».
Αναφέρθηκε δε στη συνάντηση χθες του πρωθυπουργού με επενδυτές, εκτιμώντας ότι ακόμη και μέσα στο σκοτάδι υπάρχει μία χαραμάδα φωτός.
Ενώ όσον αφορά στον ισχυρισμό του Αλέξη Τσίπρα ότι υπάρχουν διαθέσιμα 50 δις για να δοθούν στην αγορά άμεσα, ο κ.Πέτσας επανέλαβε ότι: «Δεν είναι ώρα για πλειοδοσία αλλά για ευθύνη».
Και πρόσθεσε ότι: «Επομένως τα οποία ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους – που φυσικά δεν είναι 50 δισεκατομμύρια, έχει πει και ο υπουργός Οικονομικών ότι είναι περίπου 36 δισεκατομμύρια – αυτά τα χρήματα θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε με έναν τρόπο ο οποίος θα σέβεται το γεγονός της άγνοιας μας. Γιατί έχουμε άγνοια, όπως και ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχτηκε χθες, περί του χρόνου που θα τελειώσει αυτή η οικονομική κρίση.
Επομένως χρησιμοποιούμε τα ταμειακά διαθέσιμα με σύνεση. Αν τα χρησιμοποιούσαμε όλα μαζί, τι θα κάναμε το Σεπτέμβριο για παράδειγμα αν παραταθεί η υγειονομική κρίση; Αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε αφήνοντας αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δημοσιονομική ανευθυνότητα που θα έφερνε κίνδυνο νέου μνημονίου: «Χρησιμοποιούμε τα χρήματα που έχουμε στη διάθεση μας με προσοχή, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος επανάληψης μιας κρίσης με επίκεντρο την Ελλάδα.
Σημειωτέον ότι η κρίση που έχουμε σήμερα, δεν είναι κρίση ενός κράτους-μέλους της Ευρώπης, αφορά όλο τον πλανήτη. Στα κοινά προβλήματα ψάχνουμε κοινές λύσεις και δεν θα βάλουμε την Ελλάδα σε περιπέτειες.
Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα ταμειακά όπλα και δημοσιονομικά όπλα, για να μπορέσουμε να έχουμε μία ταχεία επανεκκίνηση της οικονομίας μετά».
Υπενθύμισε ότι στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε σε ένα συνολικό πακέτο που ανέρχεται σε 24 δισ ευρώ, τονίζοντας ότι δεν είναι μικρό πακέτο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα «να αντιμετωπίσουμε μέχρι τον Ιούνιο την οικονομική κρίση για να σχεδιάσουμε ξανά την επανεκκίνηση της οικονομίας».