Μέτρα για τη στήριξη των χωρών- μελών της ΕΕ εν μέσω πανδημίας κορονοϊού συζητούσαν όλη νύχτα οι υπουργοί Οικονομικών με τον εκπρόσωπο του προέδρου του συμβουλίου Λουίς Ρέγκο να δίνει το στίγμα των προσπαθειών γράφοντας νωρίτερα στο Twitter «εργαζόμαστε σκληρά για να καταλήξουμε σε συμφωνία» κι αργότερα πως το Eurogroup βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για να καταλήξει σε συμφωνία αλλά δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί.
Οι ανακοινώσεις είναι προγραμματισμένες για τις 11 το πρωί.
«Η δουλειά για μια φιλόδοξη οικονομική πολιτική της ΕΕ σε αντίδραση στην COVID-19 είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Η συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε στις 10:00 ώρα Βρυξελλών (11:00 ώρα Ελλάδας). Καληνύχτα» ήταν η τελευταία ανάρτησή του εκπροσώπου του Μάριο Σεντένο.
Είχαν προηγηθεί τρεις αναβολές της επανέναρξης του Eurogroup, μετά τον πρώτο γύρο, μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν τρόπους χρηματοδότησης της ευρωζώνης για να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορονοϊού.
Η απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών θα συνδυαστεί με την ένεση ρευστότητας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώνοντας την ευρωπαϊκή «απάντηση» στις προκλήσεις που έφερε για τις οικονομίες των χωρών η σαρωτική εξάπλωση του ιού.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του συμβουλίου αναφορικά με το κορονο-ομόλογο, η έκδοση του οποίου υποστηρίχθηκε σθεναρά από κάποιες χώρες αλλά προσέκρουσε στην εξίσου σθεναρή άρνηση άλλων.
«Η Ε.Ε. πρέπει να δείξει ότι αντιμετωπίζει την πανδημία που υπονομεύει τις δημοκρατίες»
Να απαντήσει γρήγορα στις ανάγκες των πολιτών της, κινητοποιώντας πόρους «χωρίς προηγούμενο» μπροστά στην πανδημία του Covid-19, που υπονομεύει τις δημοκρατίες της ηπείρου, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων έξι ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.
«Η σοβαρότητα της κατάστασης συνεπάγεται, μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης που αποτελεί το θεμέλιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση πόρων, ιδίως στην ευρωζώνη», γράφουν απευθυνόμενοι στους προέδρους των κύριων θεσμών της ΕΕ.
«Έχουμε την υποχρέωση να αποδείξουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη μέλη της, είναι αποφασισμένα να δώσουν μια συγκεκριμένη και ταχεία ανταπόκριση στις προσδοκίες και τις ανάγκες των λαών μας», σε συνθήκες που «υπονομεύουν την ίδια τη σταθερότητα των δημοκρατιών μας», συνεχίζουν οι υπογράφοντες της επιστολής, πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβενίας.
Ζητούν επίσης την ενίσχυση της «ευρωπαϊκής βιομηχανικής κυριαρχίας για την παραγωγή των βασικών αγαθών και υλικών στον τομέα της δημόσιας υγείας», καθώς και «μηχανισμούς αλληλεγγύης» για την καλύτερη αντιμετώπιση πανδημιών.