Με εντολές να επιμείνουν στην καθολική εφαρμογή των στόχων του μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση φθάσουν σήμερα στην Αθήνα τα κλιμάκια της τρόικα προκειμένου να συνεχίσουν την διαπραγμάτευση για την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Το κλίμα που θα υιοθετήσου απέναντι στην κυβέρνηση αναμένεται να διαφανεί κατά την αυριανή συνάντηση των επικεφαλής της τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών.
Οι δανειστές αναμένεται να επικεντρώσουν στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014 και ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου για να επιτύχει την απαραίτητη δημοσιονομική εξοικονόμηση και κυρίως για να καλύψει την τρυπά στα ασφαλιστικά ταμεία που υπολογίζεται για το επόμενο έτος στα 1,8 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση θεωρεί πως το δημοσιονομικό κενό για το 2014 είναι 500 εκατ. ευρώ, θέση που εμφανίζεται διατεθειμένη να τεκμηριώσει επικαλούμενη το καλύτερο του προβλεπομένου μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά και τις παρεμβάσεις στο σκέλος της φορολογίας και της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ύφεση εφέτος θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αρχικώς εκτιμώμενα, αλλά και που θα δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 θα είναι μεγαλύτερο των 344 εκατ. ευρώ, κάτι που αυτομάτως περιορίζει την ανάγκη λήψης εκτεταμένων δημοσιονομικών μέτρων το 2014.
Οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν επιχειρήματα τόσο για το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών όσο και για το θέμα της διαθεσιμότητας. Η ελληνική πλευρά επιμένει στο να παραμείνουν σε λειτουργία οι αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, μέσω του διαχωρισμού του στρατιωτικού σκέλους από το πολιτικό σκέλος, αλλά οι δανειστές αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο.
Στο σκέλος της διαθεσιμότητας το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα παρουσιάσει στους δανειστές στοιχεία που θα καταδεικνύουν ότι καλύφθηκε ο στόχος των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα ζητήσει παράταση για το δεύτερο «κύμα» διαθεσιμότητας άλλων 12.500 υπαλλήλων έως και το Φεβρουάριο 2014.
Πάντως, εκτός από τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ και το δημοσιονομικό κενό του 2014 οι διαπραγματεύσεις θα εστιασθούν και στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του επομένου έτους ύψους 5,5 δισ. ευρώ περίπου, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχει το ΔΝΤ στην οικονομική στήριξη της χώρας.
Το θέμα αυτό συνδέεται με τη διαχείριση των ομολόγων που είχαν λάβει ως ενίσχυση από το Ελληνικό Δημόσιο βάσει του νόμου Αλογοσκούφη το 2009 οι τράπεζες με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές, αλλά και με την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς νέες αποκλίσεις θα διευρύνουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.