Aπόψεις και εμπειρίες για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος αντάλλαξαν κατά τη διάρκειας δύο ωρών συνάντησή τους, που έγινε «σε καλό κλίμα», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησαν οι πρώην υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτές, Δημήτρης Βίτσας και Γιάννης Μουζάλας, η γραμματέας της ΚΟ του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Γιάννης Μπουρνούς και Γιώργος Ψυχογιός.
Από πλευράς κυβέρνησης συμμετείχαν εκτός από τους δύο υπουργούς, ο γενικός γραμματέας, Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο ειδικός γραμματέας, Μάνος Λογοθέτης. Στη συνάντηση, που έγινε έπειτα από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα θέματα γύρω από τη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού, όπως η αποσυμφόρηση των νησιών, οι επιστροφές, τα κλειστά κέντρα κράτησης, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι θέσεις της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει της εκκίνησης της διαπραγμάτευσης για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης.
Πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επισήμανε: «Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό για τη μεταναστευτική κρίση, που αφορά όλη τη χώρα, να υπάρχει μέγιστη δυνατή συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων». Εξέφρασε τη χαρά του που στη συνάντηση συμμετείχαν και οι προκάτοχοί του, Δημήτρης Βίτσας και Γιάννης Μουζάλας, «οι οποίοι έχουν έντονη προσωπική εμπειρία από τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης».
Ο κ. Μηταράκης συμπλήρωσε ότι ο στόχος του είναι μια ουσιαστική συζήτηση, προκειμένου «να παρουσιάσουμε τη δική μας στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ελπίζω πάνω σε αυτή τη στρατηγική να βρούμε σημεία συμφωνίας». Στο τέλος της συνάντησης οι υπουργοί, κ. Μηταράκης και κ. Κουμουτσάκος δεν έκαναν δηλώσεις. Σύμφωνα πάντως, με πηγές του υπουργείου, η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και σημείο σύγκλισης υπήρξε γύρω από την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών, μέσω μεταφορών στην ενδοχώρα και μέσω επιστροφών. «Υπάρχουν πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, αλλά υπήρξαν και σημεία σύμπτωσης», παρατήρησαν οι ίδιες πηγές.
Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, αμέσως μετά τη συνάντηση επιβεβαίωσε ότι ήταν μια «πολύ παραγωγική και χρήσιμη συζήτηση» σε «πολύ καλό κλίμα». «Κατατέθηκε το πού συμφωνούμε, κατατέθηκε το πού διαφωνούμε, ωστόσο ήταν πολύ χρήσιμη η ανταλλαγή και της εμπειρίας της διαχείρισης που είχαμε εμείς σε σχέση με τα σχέδια που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση».
Ο πρώην υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, εξήγησε ότι ο λόγος της συνάντησης είναι «ότι ανησυχούμε πάρα πολύ με την κατάσταση που διαμορφώνεται και η οποία έχει οδηγήσει σε ένα φοβερό υπερπληθυσμό στα νησιά, όπου από τη μια πλευρά ταλαιπωρούνται οι αιτούντες άσυλο και από την άλλη οι νησιώτες και πρέπει να βρούμε λύσεις».
Ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι «σε πολιτικό επίπεδο η διαφωνία μας είναι στο peak, όμως συζητήσαμε και ορισμένα πρακτικά πράγματα. Εμείς είπαμε πάνω σε μια σειρά ζητήματα και τις εμπειρίες μας και κάποιες πρακτικές υποδείξεις τις οποίες νομίζουμε ότι αν τις αποδεχτεί, τις ενσωματώσει και πάει να τις κάνει πράξη, μόνο καλό μπορούν να βγάλουν». Ο ίδιος παρατήρησε εξάλλου ότι «είμαστε παρόντες, να βοηθήσουμε στα ζητήματα της επίλυσης του μεταναστευτικού- προσφυγικού ζητήματος, διαχείρισης στην ουσία». «Όλοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα από μόνη της δεν πρόκειται να λύσει το μεταναστευτικό- προσφυγικό, αλλά μπορούμε και τα ανθρώπινα δικαιώματα να υπηρετήσουμε, και των προσφύγων και μεταναστών και των Ελλήνων και Ελληνίδων, και συγχρόνως να καταπολεμήσουμε ξανά το κεφάλι του φιδιού που ξαναπετάχτηκε από το αβγό, με τις μικρές ομάδες δήθεν περιφρούρησης και δήθεν τάξης».
Τέλος, ο πρώην υπουργός κάλεσε την αστυνομία να συλλάβει τις ομάδες αυτές. Σημειώνεται ότι τις αναλυτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού θα παρουσιάσει η αντιπροσωπεία του κόμματος σε συνέντευξη Τύπου στη Βουλή.