«Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη, μακρόχρονη ιστορική εμπειρία στη μάχη με το ναζισμό από την εποχή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά και με τον ολοκληρωτισμό, στα χρόνια της δικτατορίας. Γι’ αυτό το λόγο, η κοινή γνώμη, στη μεγάλη πλειονότητά της, έχει ξεκάθαρες μνήμες και σαφή συνείδηση επί του θέματος. Επειδή εμείς έχουμε ζήσει, όπως λέγεται, ‘στο πετσί μας’ το τι σημαίνει να μην υπάρχουν η Δημοκρατία και η Ελευθερία. Και, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν χρειαζόμαστε μαθήματα από την Ευρώπη για το θέμα».

Μ’ αυτόν τον τρόπο απάντησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχθηκε μετά την ομιλία του στο φόρουμ «ΕΕ-Βαλκάνια» που διοργανώθηκε, στη Σόφια, από το «Εκόνομιστ».

Αφού σημείωσε, ότι «τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα ήδη έκαναν πολλά για την απομόνωση των ακραίων ιδεολογιών και των φορέων τους», ο κ. Κούρκουλας εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η χάραξη και η εφαρμογή πολιτικών οικονομικής ανάπτυξης, με γνώμονα την ανάκαμψη, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών της ενωμένης Ευρώπης είναι ο σωστός δρόμος για τον περιορισμό της επιρροής των εξτρεμιστικών ιδεολογιών και παρατάξεων «που λειτουργούν στο όριο του Νόμου ή πέραν αυτού σε αρκετές χώρες της Ευρώπης», όπως τόνισε.