Διχασμένη εμφανίζεται η τρόικα, ως προς τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Κομισιόν φέρεται να είναι ανοικτή -αν όχι και θετικά διακείμενη- στην πρόταση του ελληνικού οικονομικού επιτελείου να καλυφθεί εξ ολοκλήρου το χρηματοδοτικό κενό του 2014, μέσω της αναχρηματοδότησης (μετακύλισης) ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία κατέχουν οι τράπεζες της χώρας μας και λήγουν την επόμενη χρονιά. Πρόκειται για ομόλογα που είχε δώσει το Δημόσιο στις τράπεζες το 2009 προκειμένου να τις στηρίξει, έναντι απόκτησης προνομιούχων μετοχών (νόμος Αλογοσκούφη).
Με αυτό τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση θα αποφύγει ένα νέο δάνειο (και άρα νέο Μνημόνιο) για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών.
Ωστόσο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της “Καθημερινής”, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιτίθεται -και μάλιστα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο- στην εισήγηση αυτή. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αν η Ελλάδα μετακυλίσει αυτές τις λήξεις ομολόγων, τότε ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1, δύο ελληνικών τραπεζών θα πέσει κάτω από το 9%, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση. Υπό αυτήν την έννοια, υποστηρίζει η Φρανκφούρτη, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού διά της μετακύλισης είναι δώρον άδωρον, αφού θα δημιουργήσει νέες ανάγκες. “Οι τράπεζες έχουν γράψει αυτά τα χρήματα στα βιβλία τους και αν δεν τα πληρωθούν, τότε θα έχουν πρόβλημα”, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος και έφτασε στο σημείο να υπαινιχθεί ότι σε περίπτωση που οι ανησυχίες της Φρανκφούρτης δεν γίνουν σεβαστές, τότε το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει ενδεχομένως να “τραβήξει την πρίζα” στον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA) από τις “μη επαρκώς κεφαλαιοποιημένες” ελληνικές τράπεζες.
Κρίσιμο θα είναι το επόμενο διήμερο για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ αλλά και για την περαιτέρω πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που φέρεται να ζητάει μέτρα 2 δισ. ευρώ ακόμη και για το 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στο Eurogroup, δέχθηκε… συστάσεις για νέα μέτρα.
Άλλωστε είναι πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2015-16, για να καλυφθεί ένα κενό που η τρόικα το υπολογίζει σε περίπου 4 δισ. ευρώ.