Τη νέα διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας που προβλέπεται μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, αναμένεται να «εγκαινιάσει» εντός των επομένων 24ώρων η μέχρι και χθες πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Πρακτικά ωστόσο μπορεί να μην αλλάξει και τίποτα, αφού εάν βρεθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στο τμήμα των αλλαγών που έχουν προκύψει και επί της ουσίας αποσυνδέουν την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα από την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών.
Σημειώνεται πως σήμερα έγινε γνωστό πως η πρώτη ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά…
Σύμφωνα με το νέο αναθεωρημένο Σύνταγμα της Ελλάδος (άρθρο 32) η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται από τη Bουλή με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας. Η θητεία του νυν Π.τ.Δ., Προκόπη Παυλόπουλου, λήγει στις 13 Μαρτίου 2020. Σε κάθε περίπτωση η εκλογή του αρχηγού του κράτους γίνεται για πλήρη θητεία ετών.
1η ψηφοφορία
Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 200 ψήφους).
2η ψηφοφορία
Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες, όπου και παλιά απαιτούνται 200 ψήφοι.
3η ψηφοφορία
Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους.
4η ψηφοφορία
Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, μέχρι πρότινος πηγαίναμε σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Τώρα όμως η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (τουτέστιν 151 ψήφους).
5η ψηφοφορία
Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες πάλι και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία (δηλαδή όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους, ανεξάρτητα από το πόσες θα είναι αυτές).
Σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία.