Πρόσκληση «συμπόρευσης όλου του χώρου που πιστεύει στον ευρωπαϊκό δημοκρατικό σοσιαλισμό, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς» με ορίζοντα τις επικείμενες ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην κεντρική ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκε το διήμερο συνέδριο για την 3η Σεπτέμβρη.
Ο κ. Βενιζέλος οριοθέτησε τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, και άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ουσιαστικά ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε επαφή και συζήτηση με έναν χώρο «η ηγεσία του οποίου βασίζει την ύπαρξή του στη συκοφάντηση, την υπονόμευση, την ακύρωση όχι απλά και μόνο του σημερινού ΠΑΣΟΚ αλλά της ιστορικής διαδρομής της παράταξης».
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει «σχέδιο Β» εκτός ΕΕ και ζώνης του Ευρώ, αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009 «με τη χώρα να είχε οδηγηθεί στον εθνικό εγκλωβισμό, στον άμεσο κίνδυνο της ασύντακτης χρεοκοπίας». Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «το εθνικό καθήκον αλήθειας» του επιβάλλει να πει «σε όσους διαχωρίζουν τη θέση τους από το πρώτο πρόγραμμα, αλλά συμφωνούν με το δεύτερο πρόγραμμα μέσα στο πλαίσιο του οποίου πορεύεται η χώρα από τα τέλη Οκτωβρίου 2011, ότι ναι το δεύτερο πρόγραμμα έπρεπε να έχει υιοθετηθεί εξαρχής, μόνο που αυτό δεν μπορούσε δυστυχώς να γίνει μονομερώς από την Ελλάδα. Και χωρίς το πρώτο πρόγραμμα δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δεύτερο». Επανέλαβε ότι έπρεπε να επιμείνει το Μάιο του 2010 στην πρότασή του για υπερψήφιση του πρώτου μνημονίου με αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων.
Επιπλέον, εντόπισε τις αιτίες για την κρίση, στην πενταετία 2004-2009, αναφέροντας ότι το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την εξουσία στις αρχές 2004 με την Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης «έτοιμη να υποδεχθεί το μεγάλο γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων» και «βρέθηκε στα τέλη του 2009 ξανά στην εξουσία αντιμέτωπο με μια κατάσταση που κανείς δεν μπορούσε εύκολα να συνειδητοποιήσει στην πλήρη της διάσταση». Επεσήμανε δε ότι «η κρίση που εμφανίστηκε το 2008 και μετά ως κρίση δημοσιονομική και διαρθρωτική, κρίση νοοτροπιών, στερεοτύπων και πρακτικών, κρίση μοντέλου οργάνωσης του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας, δείχνει, δυστυχώς, ότι απουσίαζε η εθνική και ευρωπαϊκή επίγνωση». Επιπλέον, υποστήριξε ότι «πολύ πιο ήπια μέτρα που μπορούσαν να ανακόψουν την αρνητική πορεία δεν ελήφθησαν ούτε όταν η κρίση είχε γίνει ορατή δια γυμνού οφθαλμού διεθνώς από το 2007 και μετά».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ η πιο επώδυνη πτυχή της κρίσης είναι η σύγκρουσή του με ένα μεγάλο μέρος της ίδιας της κοινωνικής και εκλογικής του βάσης. Τόνισε δε ότι ένα χρόνο μετά που ο ίδιος μπήκε στην «πρώτη γραμμή» του κόμματος, μπορεί να πει ότι «εκεί που είχαμε φθάσει ως χώρα η επιλογή αυτή ήταν η καλύτερη στο όνομα της εθνικής ανάγκης, της αλήθειας που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε κατάματα», διότι «οι οποίες άλλες επιλογές -που πρακτικά ούτε υπήρχαν, ούτε υπάρχουν- είχαν και έχουν ασύγκριτα και ασύμμετρα μεγαλύτερο κόστος». Μίλησε δε για «επιλογή που έγινε μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς».
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι οι διαφορές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ είναι «διαφορές ιστορικές, ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας, διαφορές προφανείς που καθίστανται ακόμα προφανέστερες τώρα, παρά τη συνεργασία μας στο σχήμα εθνικής ευθύνης, λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών που αναδεικνύουν τις διαφορετικές πλατφόρμες του ΕΛΚ και του ΕΣΚ. Τόνισε επίσης ότι η προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ «δεν είναι μια συμφωνία των δύο κομμάτων που επωμίζονται τώρα το βάρος της διαχείρισης της κρίσης», αλλά «το πολιτικό πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου ανασυγκρότησης» που βασίζεται στην παραδοχή ότι «νέα δημοσιονομικά περιοριστικά μέτρα δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε η πολιτική ζωή της χώρας.
Αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που αξιοποιείται προεκλογικά το θέμα του ελληνικού χρέους από τη γερμανική πλευρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε υπεύθυνη στάση από τους εταίρους, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο και προκλητικό να επανέρχονται στη διεθνή συζήτηση αρνητικά στερεότυπα και να παράγεται πανευρωπαϊκή αβεβαιότητα για να ικανοποιηθούν εσωτερικές προεκλογικές σκοπιμότητες σε κάποιες χώρες και όλα αυτά να στρέφονται σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και ευρύτερα της Ευρωζώνης». Στο ίδιο πλαίσιο κάλεσε τους εταίρους «να αναγνωρίσουν τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, σημειώνοντας ότι «ήδη η Ελλάδα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα μέσα στην Ευρωζώνη από πλευράς διαρθρωτικού πρωτογενούς πλεονάσματος και πως τώρα σημασία έχει η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί η οριστική έξοδος από την κρίση είναι «ο νέος ριζοσπαστισμός, που μας βγάζει από την κρίση είναι ο προοδευτικός ριζοσπαστικός εκσυγχρονισμός, χωρίς αμφιθυμίες και αμφιταλαντεύσεις».
Αφού σημείωσε ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ κυβερνά ο καθένας μόνος του, τόνισε ότι «η επιτυχία της προσπάθειας μας αφορά περισσότερο από κάθε άλλο γιατί θα σημαίνει τη δικαίωση των δύσκολων επιλογών μας και των μεγάλων πολιτικών θυσιών που έκανε η παράταξη».
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε «λύπη» για το ότι η ΔΗΜΑΡ, όπως είπε, «έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω και τώρα αμφιταλαντεύεται μεταξύ εθνικής ευθύνης και αντιπολιτευτικής ευκολίας».
Ασκώντας κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάλεσε «όσους ενδιαφέρονται για τη σχέση μας με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτηθούν», μεταξύ άλλων, «ποια μπορεί να είναι η αξιόπιστη και έντιμη κοινή βάση με ένα κόμμα που ακόμα και τώρα θέτει ζήτημα μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου που οδηγεί τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο από την Ευρωζώνη και στις παρυφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Είπε ακόμα ότι «αριστερός λόγος δεν είναι η υπεράσπιση της ακινησίας και του συντεχνιασμού»
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αν υπάρχει κάτι νέο στον δημόσιο βίο, τότε αυτό είναι «η ανάληψη της ευθύνης για δύσκολες αποφάσεις».
«Η Δημοκρατική Παράταξη είναι λοιπόν η παράταξη των μεγάλων ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων», σημείωσε και τόνισε ότι «απευθυνόμαστε σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου», υπογραμμίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει συνείδηση της ευθύνης του και την αναλαμβάνει χωρίς κανένα ηγεμονισμό».
Συνεχίζοντας, είπε ότι «είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε όσους μοιράζονται τις ίδιες αξίες, εκτιμήσεις, αντιλήψεις, επιλογές, σε όσους αποδέχονται την πλατφόρμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, σε όσους τοποθετούν τον εαυτό τους στον χώρο της προοδευτικής παράταξης, όπως και αν την ορίζουν», ότι «αντιμετωπίζουμε όλα τα πρόσωπα, όλες τις κινήσεις, όλες τις πρωτοβουλίες, με σεβασμό και απόλυτη ισοτιμία» και πως «θέλουμε μια νέα συλλογικότητα, μία δημιουργική σύνθεση χωρίς αποκλεισμούς», σημειώνοντας όμως ότι «αξιώνουμε όμως από όλους σεβασμό προς το ΠΑΣΟΚ».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «οι επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι η μεγάλη ευκαιρία των τοπικών κοινωνιών να κάνουν επιλογές αξιοκρατικές, ενωτικές, πραγματικά προοδευτικές» και πως «είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τις επιλογές αυτές». Υπογράμμισε επίσης ότι «οι επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η στιγμή, το μομέντουμ, η ευκαιρία να προβληθεί και να κερδίσει η ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για μια άλλη Ευρώπη, έναν άλλον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έναν άλλον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
«Απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.