Η ανάγκη αλλαγής της συνταγής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, επισημάνθηκε κατά τη συζήτηση μεταξύ μελών των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής, με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για πρόγραμμα που επιβάλλεται στην Ελλάδα χωρίς να φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά και για φορολογική πολιτική η οποία οδηγεί τον ελληνικό λαό στην απόλυτη εξάντλησή του, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή της στη φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. «Αυτός ο λαός περνάει την πέμπτη χρονιά ύφεσης, έχει χτυπηθεί πάρα πολύ σκληρά, οι Έλληνες έχουν χάσει το 30% του εισοδήματός τους. Ξέρουν ότι η Ευρώπη έδωσε ένα πολύ σημαντικό ποσό βοήθειας στη χώρα μας. Αναρωτιούνται όμως αν ορισμένες από τις αποφάσεις, τις οποίες η Ευρώπη έχει πάρει για λογαριασμό μας, είναι πραγματικά οι σωστές και αν οι συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες αποδεδειγμένα δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα στον τομέα της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ύφεσης, είναι αναγκαίες και οφείλουν να συνεχιστούν ή οφείλουν να αλλάξουν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Και συμπλήρωσε: «Πολλές φορές δογματικά αντιμετωπίζονται τα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν σήμερα τη χώρα μου. Αυτό δημιουργεί προβλήματα και πάρα πολύ μεγάλες αντιδράσεις και για πρώτη φορά υπάρχουν δύο στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι χαρακτηρίζουν τον κόσμο. Το ένα είναι η έλλειψη ελπίδας, την οποία έχει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και το άλλο είναι ότι νοιώθει αδικημένος και πολλές φορές περιπαιγμένος και αδίκως στοχοποιημένος. Το πρόγραμμα το οποίο εφαρμόσαμε δεν είχε τα αποτελέσματα τα οποία περιμέναμε. Αυτό είναι μια απλή αλήθεια, η οποία παρουσιάζεται με τα νούμερα, άρα χρειάζεται μια διαφορετική λογική σε ορισμένους τομείς. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να μας πιέζετε μέχρι τελικής πτώσεως για μια φορολογική πολιτική η οποία οδηγεί τον ελληνικό λαό στην απόλυτη εξάντλησή του, διότι δεν έχει να τα πληρώσει» συνέχισε η κ. Μπακογιάννη, και εξέφρασε ταυτόχρονα την αντίθεση της σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το πετρέλαιο θέρμανσης το κάναμε για να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και για να έχουμε έσοδα. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε μείωση εσόδων. Τους λέμε ότι η φορολόγηση αυτή δεν είχε αποτέλεσμα. Η απάντηση τους ήταν όχι».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο Δημήτρης Παπαδημούλης όσο και η Ρένα Δούρου έκαναν λόγο για πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που «διαπνέεται από το απόλυτο πνεύμα της λιτότητας».
«Υπάρχουν εκατομμύρια Έλληνες και εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες που ακούν ως ανεκδοτολογικές τις ανακοινώσεις που τιτλοφορούνται ‘μια νέα ατζέντα για την ευρωπαϊκή πολιτική καταναλωτών”. Γνωρίζετε πως χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες, αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Όλα αυτά τα εργαλεία, για τα οποία γίνεται λόγος, οι επικλήσεις για μια κοινωνική οικονομία της αγοράς, δεν είναι για μας αναποτελεσματικά, είναι αποδεδειγμένα λάθος και η Ελλάδα είναι η απτή απόδειξη του λάθους αυτού. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με τις τιμωρητικές λογικές που ξεκίνησαν από τη χώρα μου, για να θεσμοποιηθούν στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε η κ. Δούρου.
«Η συνταγή – το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται 3,5 χρόνια τώρα, με κυριαρχική ευθύνη και της Κομισιόν και της ΕΚΤ έχει πέσει έξω σε όλες τις βασικές προβλέψεις. Προέβλεπε επιστροφή στην ανάπτυξη με αθροιστική ύφεση 14% και έχουμε ήδη αθροιστική ύφεση 25% και είμαστε στον 6ο χρόνο ύφεσης, και με τους περισσότερους να λένε ότι και του χρόνου πάλι θα έχουμε ύφεση. Η επίσημη ανεργία είναι στο 27%, ενώ στους νέους είναι πάνω από 60%» τόνισε ο κ. Παπαδημούλης.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει ακούσει με τη δέουσα προσοχή τις μεγάλες ανησυχίες και τον έντονο προβληματισμό για τη δύσκολη κατάσταση και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».
«Είμαι βέβαιος ότι έχουν συγκρατήσει καλά, ότι η Ελλάδα έχει υποστεί σε τέσσερα χρόνια 25% μείωση του ΑΕΠ της. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης. Η Ελλάδα δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, όμως η οικονομία της αντιμετωπίζει τέτοια προβληματικά μεγέθη. Θέλω να πιστεύω ότι θα φύγουν από την Ελλάδα, έχοντας πεισθεί ότι η εφαρμοζόμενη ευρωπαϊκή πολιτική για την έξοδο από την κρίση έχει ανάγκη ουσιαστικών διορθώσεων» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, επεσήμανε ότι «είναι επιβεβλημένο όλοι ανεξαιρέτως να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να μιλήσουμε για ένα “κούρεμα” του δημόσιου χρέους, ώστε ο ελληνικός λαός να σταθεί όρθιος με υπερηφάνεια και δημιουργικότητα, συνεισφέροντας στην εθνική αλλά και ευρωπαϊκή προσπάθεια».
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο βουλευτής Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος τόνισε την ανάγκη όλη η Ευρώπη να συνεργαστεί χωρίς να διαχωρίζεται σε νότιους και βόρειους. «Πρέπει όλοι να δουλέψουμε μαζί γιατί στο κάτω κάτω δεν χρειαζόμαστε ξανά μια δημοκρατία της Βαϊμάρης αρχής γενομένης από την Ελλάδα. Γιατί αυτές οι αρχές, του μίσους, της εκδίκησης που δίδαξε ο Αδόλφος, βλέπουμε να ξανανθούν και να ξανακυκλοφορούν στην Ευρώπη και τώρα εμείς, όλοι μαζί πρέπει να στήσουμε ανάχωμα» κατέληξε ο κ. Γιοβανόπουλος.
«Εμείς ως Έλληνες εθνικιστές λέμε ξεκάθαρα ότι παλεύουμε για την Ευρώπη των εθνών και ότι εθνική ανεξαρτησία δεν υπάρχει χωρίς εθνικό νόμισμα» υποστήριξε από την πλευρά του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Κουκούτσης και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός αυτό που ζητά είναι δικαιοσύνη. Πρόσθεσε ότι «τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν τη δυνατότητα να ανατρέψουν τις αντίθετες πολιτικές στέλνοντας στο κοινοβούλιο αυτούς που θα υπερασπιστούν την πολιτιστική και πολιτισμική τους ταυτότητα».
Απαντώντας στις επισημάνσεις των βουλευτών και τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάλκομ Χάρμπορ, τόνισε ότι το βασικό ζήτημα της αποστολής της είναι να πει ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ηγεσίας της Ε.Ε.
«Βεβαίως, η επερχόμενη ελληνική προεδρεία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο αυτή τη θέση στα μάτια όλων. Και βεβαίως, θα καθοδηγείτε εσείς τα ευρωπαϊκά ζητήματα» υπογράμμισε ο κ. Χάρμπορ ενώ συμπλήρωσε:
«Το απογοητευτικό της συζήτησης είναι ότι είχα την εντύπωση ότι ήταν σαν να μην συνεργάζεται η Ευρώπη με την Ελλάδα για την επίλυση των προβλημάτων της. Αυτή δεν είναι δική μας εντύπωση. Δεν μας δίνει αυτή την εντύπωση ούτε η κυβέρνηση σας. Θα πω ότι, αν δεν υπήρχε αυτή η σταθερή υποστήριξη, η Ελλάδα θα βρισκόταν σε διαφορετική θέση από αυτή που βρίσκεται τώρα.
»Εάν συμφωνείτε πολιτικά ότι η κυβέρνηση αυτή λειτουργεί σωστά, έχει σωστό σχέδιο ή όχι, δεν είναι δικό μου θέμα να το σχολιάσω, αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης εδώ. Το θέμα είναι ότι η Επιτροπή μας θα συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση και τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για να προωθηθούν πράγματα τα οποία θέλουμε να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Γιώργος Χατζημαρκάκης έκανε λόγο για ανισομέρειες που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. «Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι είναι κερδισμένοι και κάποιοι που είναι χαμένοι. Η γερμανική κυβέρνηση, πράγματι, ανέφερε ότι χάρη στην αλλαγή των επιτοκίων κέρδισε 114 δισ. τα τελευταία πέντε χρόνια. Όλα αυτά πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας. Δεν πρέπει να μας οδηγήσουν να πούμε ότι φταίει η Ευρώπη για όλα αυτά, αλλά θα πρέπει να αναλύσουμε όλα αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία έχουν προέλθει από την ενιαία αγορά με ψυχραιμία και να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση για τα επόμενα χρόνια» συμπλήρωσε ο κ. Χατζημαρκάκης.
Νωρίτερα, ο Χανς -Πίτερ Μάγιερ, εισηγητής της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο, επεσήμανε ότι «ένα από τα πιο σημαντικά θέματα για όλους, αλλά κυρίως για την Ελλάδα, είναι τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία».
«Εδώ έχω ένα πρόβλημα, γιατί το συνολικό ποσό της τελευταίας επταετίας μέχρι το τέλος του 2013 είναι 23 δισ. Συμβάσεις υπάρχουν μόνο για 20 δισ. και τα ποσά που είχαν καταβληθεί μέχρι το τέλος Μαΐου ήταν το 49%» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε ότι παρότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Χατζηδάκης, τους διαβεβαίωσε ότι θα ανέβει το ποσοστό στο 67%, ωστόσο, τόνισε «ακόμη και με το 67% σημαίνει ότι απομένει ένα υπόλοιπο 33%». «Είναι μεγάλο το ποσό, είναι περίπου 10 δισ. Τα χρειάζεστε και θεωρώ ότι θα πρέπει να ρίξετε και εσείς μια ματιά προς την κυβέρνηση, προς τη διοίκηση για να πείτε ότι υπάρχουν τα χρήματα και δεν θα πρέπει να τα επιστρέψουμε στην Ε.Ε.» τόνισε.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο προεδρεύων των Επιτροπών, Γιάννης Τραγάκης, χαρακτήρισε «πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και ζωντανή τη συζήτηση» παρά το γεγονός ότι μπορεί, όπως είπε, να ακούστηκαν και ορισμένες υπερβολές, οι οποίες όμως «δεν έχουν σχέση με τις απόψεις όλου του ελληνικού λαού».
«Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κ. Gebhardt και με εκείνο το οποίο είπε, ότι είμαστε όλοι Ευρωπαίοι και είμαστε όλοι Έλληνες. Αυτό νομίζω ότι είναι η ιδέα της Ευρώπης, η ιδέα της Ευρώπης που γεννήθηκε από την Ελλάδα, όπως είναι γνωστό» κατέληξε ο κ. Τραγάκης.