Στο 1ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθηκε χθες ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε αποδεχόμενος τη σχετική πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, τόνισε μεταξύ άλλων ότι αναγκαίο στις μέρες μας είναι ένα εναλλακτικό σχέδιο και μια επεξεργασμένη προγραμματική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας, κάτι που αποτελεί πρόκληση και για το ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο οι πολίτες περιμένουν να δουν πόσο δικαιώθηκε η ψήφος τους. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «για να μπορεί η Αριστερά να είναι αξιόπιστη, χρειάζεται να έχει ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ικανό να συσπειρώνει και να δημιουργεί τις απαραίτητες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες και να μπορεί να προχωρά σε σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να συνδέεται με την πράσινη οπτική και να την εντάσσει σε ένα ευρύτερο σχέδιο βιώσιμης προοπτικής της χώρας μας».

Ο Μ. Τρεμόπουλος τόνισε επίσης ότι: «στην εποχή της κρίσης και του κυνισμού, οι οικολόγοι προσπαθούν να συνδυάσουν γόνιμα το ρεαλισμό με το ουτοπικό στοιχείο της πολιτικής οικολογίας. Θέλουμε ν΄ αλλάξουμε τον κόσμο τώρα και όχι στη Δευτέρα παρουσία. Να εμποδίσουμε τώρα τα χρυσά φέρετρα στη Χαλκιδική, τις εκτροπές της λογικής στον Αχελώο αλλά και τις αυταπάτες των ορυκτών καυσίμων.

Δεν πρέπει ο δικομματισμός του παρελθόντος να αντικατασταθεί από έναν ιδιότυπο νέο δικομματισμό. Χρειάζονται ευρύτερες πλειοψηφίες, που θα οδηγήσουν σε βαθιές κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές κι αξιακές αλλαγές, με δεδομένο ότι επιδιώκουν να συνδυάζουν πολιτικό ρεαλισμό με οραματικές επιλογές. Κυβερνητικές όμως συνεργασίες προϋποθέτουν προγραμματική συμφωνία και ένα συγκεκριμένο σχέδιο εναλλακτικής διακυβέρνησης που προχωράει βαθιές αλλαγές στην κατεύθυνση της κοινωνικής και οικολογικής βιωσιμότητας, όχι απλώς για τη διανομή της εξουσίας και τη συντήρηση ενός αποτυχημένου πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου».