Με μία και πλέον ώρα καθυστέρηση, λόγω τεχνικού προβλήματος στην αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου, προσήλθε στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης, και προσδιόρισε με σαφήνεια τα επόμενα βήματα του κόμματος του, μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση, τονίζοντας την ανάγκη για μια «ισχυρή παράταξη της Ευρύτερης Μεταρρυθμιστικής και Δημοκρατικής Αριστεράς».
«Προτείνω να αποφασίσουμε την εκκίνηση πολιτικών διαδικασιών και διαλόγου, ώστε μεταρρυθμιστικές, προοδευτικές, οικολογικές, αριστερές και δημοκρατικές δυνάμεις, που θέλουν μια δημοκρατική και δίκαιη Ελλάδα μέσα σε μια δημοκρατική Ευρώπη, μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής και της εργασίας, μια Ελλάδα και μια Ευρώπη της ανάπτυξης, να συγκροτήσουν τη συμμαχία τους, τη συμπαράταξή τους και νίκη τους. Οι πολίτες, η κοινωνία, με μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες θα δημιουργήσουν αυτόν το νέο πόλο» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και αντέκρουσε την άποψη ότι το κόμμα θα στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική του οποίου, όπως είπε, οδηγεί σε αδιέξοδο και δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση.
«Όταν δυνάμεις προοδευτικές και δημοκρατικές κινητοποιήθηκαν, κατάφεραν να αλλάξουν τα πάντα. Όταν παραμέρισαν μικρές διαφορές και συνασπίστηκαν, έγιναν πλειοψηφία. Πλειοψηφία που πήρε στις πλάτες της όλες τις υποθέσεις της χώρας και της κοινωνίας. Πλειοψηφία που έδωσε ιστορικές απαντήσεις σε ιστορικές προκλήσεις. Πλειοψηφία που είναι υπαρκτή και πρέπει να εκφρασθεί. Με αυτές τις δυνάμεις πρέπει να προχωρήσουμε. Αυτοί είναι σύμμαχοί μας, με αυτούς θα βρεθούμε σύντομα για να σχεδιάσουμε άμεσα για την Ελλάδα της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.
Κάνοντας εκτενή αναφορά στα όσα συνέβησαν με την ΕΡΤ, της οποίας όπως ανέφερε το «”μαύρο” έχει εκθέσει τη χώρα» και οδήγησε στην απόφαση για αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, από την κυβέρνηση, ο κ. Κουβέλης άσκησε έντονη κριτική στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
«Ο πρωθυπουργός όχι απλώς ερήμην των άλλων, αλλά ερήμην και των ίδιων των κυβερνητικών εταίρων του, και μάλιστα παρά τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεση των εταίρων, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μόνο με τους υπουργούς της ΝΔ και να κλείνει εν μια νυκτί την ΕΡΤ. Με αυταρχισμό, όμως, δεν προωθείς μεταρρύθμιση. Προκαλείς απορρύθμιση» είπε, ενώ έστρεψε τη κριτική του εμμέσως πλην σαφώς και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, χωρίς να τον κατονομάσει, για επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος και ανέφερε: «Είχα, βεβαίως, την απορία, ποιος διακινεί την υπόγεια προπαγάνδα, ότι την ώρα της δύσκολης διαπραγμάτευσης για την ΕΡΤ, δήθεν έγινε συζήτηση για τον ανασχηματισμό και αντιπροεδρίες; Τώρα δεν έχουμε καμία απορία. Ούτε κανείς άλλος στην Ελλάδα έχει απορία. Όλα διευκρινίστηκαν απολύτως μετά τον ανασχηματισμό».
«Ό,τι λέγαμε στις 11 Ιουνίου, λέμε και τώρα. Ανοίξτε τώρα την ΕΡΤ. Να την αλλάξουμε, να την εκσυγχρονίσουμε, να την επαναφέρουμε στην αποστολή της, αλλά όλα αυτά θα γίνουν με τη δημόσια τηλεόραση ανοικτή. Μεταρρύθμιση με δημοκρατία και διαφάνεια. Στο φως της μέρας» πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης και επισήμανε ότι με τη στήριξη και τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση δεν «εκχωρήθηκε η αυτονομία του κόμματος ούτε στον κ. Σαμαρά, ούτε στον κ. Βενιζέλο και στα κόμματά τους», αλλά αναζητούσε τον κοινό πολιτικό τόπο.
Ειδικότερα, για την απόφαση αποχώρησης από την κυβέρνηση, ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι οι ευθύνες της ρήξης πρέπει να αναζητηθούν αλλού, καθώς «η ουσία βρίσκεται συνολικά στον τρόπο που λειτούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση και το ζητημα της ΕΡΤ είναι η κορυφή του παγόβουνου».
«Δεν πρέπει να ερμηνεύεται μεμονωμένα και αποκομμένα από ένα γενικότερο περιβάλλον σωρευτικά επαναλαμβανόμενων περιστατικών μονοκομματικής αυθαιρεσίας. Σε πολλά και σημαντικά ζητήματα της ασκούμενης πολιτικής ο κ. Σαμαράς μετέτρεψε την τρικομματική κυβέρνηση σε μονοκομματική» είπε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι σε θέματα, που δεν ανήκουν στον πυρήνα των μνημονιακών δεσμεύσεων, έβαλε τη στενή ιδεολογικοπολιτική σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας.
Τόνισε, δε, ότι οι υπογραφές των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται στην πρόταση νόμου των δύο κομμάτων για την καταψήφιση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. «Η πρόταση θα έρθει στη Βουλή. Και τότε θα σημάνει η ώρα της αλήθειας. Για όλους» σημείωσε και πρόσθεσε πως το ίδιο ισχύει και για το «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που προώθησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, το οποίο δείχνει ότι η ΔΗΜΑΡ στέκεται με πλήρη συνέπεια στην απόκρουση του ρατσισμού και της απομόνωσης του ναζισμού». «Αντίθετα» πρόσθεσε «η στροφή της ΝΔ προς το ακροατήριο της Χρυσής Αυγής προκάλεσε τη μετατόπιση της θέσης της».
Υπερασπίστηκε, τέλος, και ευχαρίστησε τους κυρίους Μανιτάκη και Ρουπακιώτη και τα κυβερνητικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, αναγώρισε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις και λάθη και επανέλαβε ότι θα συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση, όπου διορθώνονται λάθη του μνημονίου και προωθείται η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά όπου διαφωνεί, προειδοποίησε, δεν θα στηρίζει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.