Σε ριζικό ανασχηματισμό έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν εντός των αμέσως προσεχών ημερών οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, σφραγίζοντας και στο επίπεδο των προσώπων την πολιτική συνεργασία των δύο κομμάτων.

Η αρχή θα γίνει, όπως αναφέρει το Έθνος, από την επιλογή του κ. Βενιζέλου να αποδεχθεί τελικά τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Στο οικονομικό επιτελείο αμετακίνητος θεωρείται ο Γ. Στουρνάρας ενώ πιθανή θεωρείται η παραμονή του Χρήστου Σταϊκούρα. Νέο μέλος της της πολιτικής ηγεσίας δεν αποκλειόταν να οριστεί ο Φ. Σαχινίδης, ο οποίος θα τοποθετηθεί σε θέση αναπληρωτή υπουργού.

Αλλαγή φρουράς θα υπάρξει στο υπουργείο Εργασίας καθώς ο κ. Γ. Βρούτσης έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο επιθέσεων από τον Ευ. Βενιζέλο και θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην παραμονή του. Στο υπουργείο Υγείας ο Ανδρέας Λυκουρέντζος θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του ίσως στη Φώφη Γεννηματά, το όνομα της οποίας ακούγεται και για το υπουργείο Εσωτερικών από το οποίο θα αποχωρήσει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο κ. Μουσουρούλης αποχωρεί επίσης από το υπουργείο Ναυτιλίας και τη θέση του θα καταλάβει κάποιος εκ των Μ. Βαρβιτσιώτη ή Γ. Πλακιωτάκη.

Σε ό,το αφορά το υπουργείο Παιδείας και τα δύο κυβερνητικά κόμματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η ΝΔ προκρίνει τον Χ. Αθανασίου αλλά συναντά αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ.

Προκειμένου να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» είναι πιθανόν να προκριθεί πρόσωπο που δεν έχει έντονη κομματική «σφραγίδα», όπως είναι π.χ. ο καθηγητής κ. Αλιβιζάτος. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι επιλογές από την πλευρά της ΝΔ είναι είτε να το αναλάβει ο Δημ. Σταμάτης είτε να αναβαθμιστεί σε υπουργό ο Μ. Βολουδάκης.

Στο Παιδείας ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος παραμένει θα αποκτήσει όμως ως αναπληρωτή υπουργό την κυρία Ευ. Χριστοφιλοπούλου, ενώ στο υπουργείο Πολιτισμού ο κ. Τζαβάρας θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο σε στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Μανιάτης φαίνεται ότι θα αντικαταστήσει τον κ. Λιβιεράτο στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ αμετακίνητοι θα είναι ο Ν. Δένδιας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Όλγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού.
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εάν παραμείνει ο κ. Τσαυτάρης στη θέση του υπουργού, όλα δείχνουν ότι θα μείνει εκτός κυβέρνησης ο κ. Χαρακόπουλος.

Αλλαγή είναι πιθανόν να υπάρξει και στο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς στη θέση του κ. Κεδίκογλου είναι πιθανόν να τοποθετηθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, και όχι κατ’ανάγκη βουλευτής.

Τέλος, σύμφωνα με τα «Νέα» ο κ. Βενιζέλος εξετάζει να προτείνει για τη θέση του νέου υφυπουργού που θα εποπτεύει το νέο φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ένα πρόσωπο-έκπληξη, τον συγγραφέα Θανάση Χειμωνά.

Από τα στελέχη της νέας γενιάς προβάδισμα για είσοδο στο νέο σχήμα φέρεται ότι έχουν οι βουλευτές κ.κ. Συμεών Κεδίκογλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Κώστας Τριαντάφυλλος.

Επιτελικά κομματικά στελέχη εξάλλου δεν αποκλείουν να γίνει συγκεκριμένη πρόταση και στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση.