Για έναν μαραθώνιο συναντήσεων και επαφών προκειμένου να προβάλλει τη νέα εικόνα της Ελλάδας, ως μιας χώρας με αυτοπεποίθηση στην καρδιά της Ευρώπης, που συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις στο εξωτερικό, μεταβαίνει σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δίνοντας το στίγμα του ταξιδιού, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με τριπλό στόχο:
– Πρώτον, να συζητήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε περιφερειακά (Τουρκία, Κυπριακό, Δυτικά Βαλκάνια, προσφυγικό/μεταναστευτικό), είτε παγκόσμια (σχέσεις με ΗΠΑ, εμπορικές σχέσεις με μεγάλες οικονομίες όπως της Αυστραλίας και της Ινδίας).
– Δεύτερον, να αναδείξει διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων ξένων επενδύσεων, μέσα από τις συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες παγκόσμιας εμβέλειας.
– Τρίτον να λάβει μέρος στις συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή.
Παράλληλα, θα έχει συναντήσεις με την ομογένεια και μεταξύ άλλων θα συζητήσει την πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την εβδομάδα που μας πέρασε “ο πρωθυπουργός θα δείξει μια χώρα, που έχει άποψη για τα μεγάλα ζητήματα για όλη την ανθρωπότητα. Θα μιλήσει για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και θα έχει συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες, πολύ σημαντικούς για όλον τον κόσμο.
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινά από την Δευτέρα που θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.
Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της παραμονής του, θα απευθύνει ομιλία στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Μια ημέρα νωρίτερα, στις 26 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και Αντώνη Διαματάρη. Στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης θα βρίσκονται και οι υπουργοί Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, Ανάπτυξης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Σημαντικές συναντήσεις
Το Πρόγραμμα του πρωθυπουργού το επόμενο πενθήμερο στις ΗΠΑ, περιλαμβάνει συναντήσεις με ηγέτες μεγάλων χωρών, με ηγέτες χωρών της Ε.Ε. και των Βαλκανίων, με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες και με στελέχη της ομογένειας.
“Η Ελλάδα, μετά την διπλή περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και του λαϊκισμού, δεν περιορίζεται πλέον σε ρόλο παρατηρητή ούτε ζητάει ειδικές διευκολύνσεις με αντάλλαγμα παραχωρήσεις”, ανέφεραν οι ίδιες πηγές δίνοντας το πλαίσιο που θα κινηθεί ο πρωθυπουργός. Η κορυφαία συνάντηση είναι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ την προσεχή Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί ελάχιστες διμερείς συναντήσεις κατά την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση στον ΟΗΕ, ο οποίος αριθμεί 193 μέλη.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η πρώτη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη. Πρόκειται για «αναγνωριστική συνάντηση, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι εάν ο κ. Ερντογάν επιθυμεί μία επανέναρξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως. Όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφοντας το πλαίσιο «εμείς πάντα θέλουμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Πάντα ο διάλογος είναι προτιμότερος από την μονομερή παράθεση απόψεων. Θέλουμε, όμως, από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες που συνεχίζει, ιδίως στην Κύπρο, είτε αφορούν στη θάλασσα, την ΑΟΖ, είτε αφορούν στην παρέμβασή της, στις συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων».
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την προσεχή Πέμπτη στις 26 του μήνα.