Τη δεύτερη επίσκεψη του στο Μέγαρο Μαξίμου μέσα σε ένα 24ωρο πραγματοποίησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος ενημέρωσε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα όσον αφορά τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο.
Είχε προηγηθεί η χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα η κυβέρνηση έναντι των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας.
Έτσι, σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξετάστηκαν οι μνημονιακές δεσμεύσεις για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, με τα νέα οργανογράμματα στα υπουργεία και στη συνέχεια την αξιολόγηση των δομών σε φορείς του δημοσίου, καθώς και την επίσπευση της υλοποίησης του σχεδίου κινητικότητας των υπαλλήλων και τη μείωση των δαπανών του προσωπικού.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια ανοιχτά θέματα ώστε να υπάρξει σύγκλιση με την τρόικα, ενώ σύντομα θα πρέπει να συνεδριάσει, υπό τον πρωθυπουργό και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, για την οριστικοποίηση των τελευταίων οργανογραμμάτων σε πέντε υπουργεία (Οικονομικών, Άμυνας, Παιδείας, Ανάπτυξης και Δημόσιας Τάξης).
Πάντως, ο κ. Μανιτάκης, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως, εκτιμά με βεβαιότητα ότι ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους, μπορεί να επιτευχθεί με το πρόγραμμα κινητικότητας, τις συνταξιοδοτήσεις, την πιστή τήρηση της εφαρμογής μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, αλλά και τον εντοπισμό, πέρα από τους επίορκους, όσων είναι ακατάλληλοι για το δημόσιο (κοπανατζήδες, κατά φαντασίαν ασθενείς, υπαλλήλους με πλαστά πτυχία και μεταπτυχιακά κλπ), αλλά και την αξιολόγηση των υπαλλήλων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλα θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσουν οι επικεφαλής της τρόικας και κατά πόσο θα πειστούν από τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που έχει λάβει, αλλά και στο αν θα διατηρήσουν ορισμένες εμμονές τους για τη συρρίκνωση του δημοσίου, που πλήττουν την όποια προσπάθεια για ένα καλύτερο, αποτελεσματικότερο και εξορθολογισμένο δημόσιο τομέα.