Απρόσμενα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη σχετική συζήτηση για την ευρωπαϊκή οικονομία που έγινε την Τετάρτη στο Στρασβούργο.
Επιχείρησε μάλιστα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, να αποδυναμώσει τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι η επιμονή στη λιτότητα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχει αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
«Βλέπουμε ότι οι προσπάθειες για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω μεταρρυθμίσεων αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς.
Το αποδεικνύει το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πέρσι οι αναλυτές προέβλεπαν τη διάλυση του ευρώ.
Κι όμως, σήμερα όμως έχουμε μεγαλύτερη σταθερότητα, σε πολλά κράτη-μέλη τα ελλείμματα έχουν μειωθεί κατά το ήμιση σε σχέση με το 2009, ενώ αναμένεται να πέσουν στο 3% μέχρι το τέλος του χρόνου» δηλώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές αμφισβητούν όχι μόνο την αποτελεσματικότητα των πολιτικών επιλογών, αλλά ακόμα και την ορθότητα των προβλέψεων που διατυπώνει η Κομισιόν.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας Στέφεν Χιούζ δηλώνει χαρακτηριστικά: «Δεν βλέπω πώς μπορούμε να εμπιστευθούμε τα στοιχεία της Κομισιόν. Τον Οκτώβριο του 2011 προβλέπατε ανάπτυξη 0,6% στην ευρωζώνη για φέτος, σήμερα μας λέτε ότι βρισκόμαστε στο -0,6%».
Όμως, οι ευρωβουλευτές από τις χώρες του μεσογειακού Νότου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το οδυνηρό αντίτιμο της πολιτικής λιτότητας και κυρίως για τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία.
Μιλώντας στην Ολομέλεια, η καθηγήτρια Οικονομικών Ελίζα Φερέιρα προειδοποιεί: «Στην ευρωζώνη οι ανισορροπίες είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Πώς θα επιβιώσει η ευρωζώνη, όταν η ανεργία στην Ελλάδα ή στην Ισπανία είναι πενταπλάσια από ό,τι στην Ολλανδία ή την Αυστρία; Πώς θα επιβιώσει, όταν η ανεργία των νέων ξεπερνά το 60% στην περιφέρεια της ευρωζώνης;»
Τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν, όσο και η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, αλλά και οι Φιλελεύθεροι, υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική προστασία. Οι πολιτικές ομάδες αριστερά του Κέντρου έχουν διαφορετική άποψη.
Πάντως η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις της κρίσης δεν είναι μόνο οικονομικές.
«Στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και αλλού έχουμε μία κοινωνική κρίση άνευ προηγουμένου και έχουμε και μία απειλή συστημικής κατάρρευσης, αυτή τη φορά όχι των χρηματοπιστωτικών αγορών, αλλά του πολιτικού συστήματος και δη του φιλοευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος.
Δείτε το ευρωβαρόμετρο: Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης δείχνει ότι μεταξύ των 27 κρατών-μελών, μόνο σε δύο υπάρχει πλειοψηφία εμπιστοσύνης προς την Ευρώπη και τους θεσμούς της».