Η επένδυση εξόρυξης του χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής συνιστά «οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα», τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος επισκέφθηκε την Ιερισσό και μίλησε σε συγκέντρωση κατοίκων και διακηρύσσοντας πως το κόμμα του θα σταθεί στο πλευρό όσων αντιστέκονται. «Μη δεχτείτε το ξεροκόμματο που σας πετάνε», δήλωσε, παράλληλα, απευθυνόμενους σε όσους εργάζονται στο ορυχείο.
«Δεν θα μετατρέψουν σε νεκροταφείο την πατρίδα μας», είπε ο κ. Καμμένος και αναφέρθηκε στη μάνα από την Ιερισσό που τραγούδησε απέναντι από τα ΜΑΤ στη διάρκεια συλλαλητηρίου, λέγοντας πως «η μάνα αυτή είναι μάνα όλων μας».
Επιτέθηκε εναντίον του Γιώργου Παπακωνσταντίνού, διότι ως υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε την άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τον χαρακτήρισε «υπόδικο» και σημείωσε πως στο εν λόγω «οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα» είναι ανακατεμένα «τα ίδια συμφέροντα».
«Αυτοί, που μαζί με τους ντόπιους προδότες, μας στήσανε την ιστορία με τα μνημόνια και καθυπόταξαν τον ελληνικό λαό, χρησιμοποιούν εδώ τους ντόπιους συνεργάτες όλων των κυβερνήσεων, αυτών που διακινούσαν τις μαύρες σακούλες της μεταπολίτευσης. Τους εργολάβους εκείνους που είναι σε όλες τις λίστες Λαγκάρντ. Και ποιους έστειλαν, εδώ στη Χαλκιδική, για να μιλήσουν υπέρ δήθεν των εργαζομένων; Εκείνους που συμμετέχουν, με πρόσωπα της οικογενείας τους, για ράβδους χρυσού, στα υπόγεια της Ελβετίας, στη λίστα Λαγκάρντ».
Κατήγγειλε κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των κατοίκων, με συλλήψεις, προσαγωγές και άλλες μεθόδους, καθώς και προσπάθεια να στραφούν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία εναντίον των κατοίκων και οι κάτοικοι εναντίον των εργαζομένων.
Απευθύνθηκε στους εργαζόμενους στα μεταλλεία και τους είπε: «Αντισταθείτε. Μη δεχτείτε το ξεροκόμματο που σας πετάνε, εκμεταλλευόμενοι την φτώχεια του ελληνικού λαού την ανεργία στην οποία αυτοί μας οδήγησαν. Γιατί εάν λειτουργήσει αυτή η δήθεν επένδυση οι σημερινοί εργαζόμενοι θα είναι οι αυριανοί καρκινοπαθείς που θα ζουν σε ένα κόσμο όπου τα παιδιά τους δεν θα χωράνε. Ελάτε, λοιπόν, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία μαζί με τους ψαράδες και τους εργαζόμενους στον τουρισμό να αντισταθούμε στην εξαθλίωση του τόπου. Εδώ δεν πρόκειται για ευρωπαϊκή ΑΟΖ, δεν πρόκειται να ευρωπαϊκό ορυκτό πλούτο. Εδώ πρόκειται για Ελλάδα. Να ενωθούμε για να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο εθνικό απελευθερωτικό μέτωπο».