«Η αναπτυξιακή ατζέντα του μνημονίου, δηλαδή ιδιωτικοποίηση των πάντων και ξεπούλημα δημόσιας γης είναι καταστροφική», τόνισε ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργος Σταθάκης, εκτιμώντας, παράλληλα ότι «η ελληνική οικονομία για να “γυρίσει” μετά από μια τόσο βαθιά ύφεση, χρειάζεται από 40 έως 60 δισ. ευρώ επενδυτικούς δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους»
Μιλώντας στο «Αχελώος tv», ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει, το δημόσιο χρέος θα υποστεί και άλλες αναδιαρθρώσεις, το ΔΝΤ έχει ζητήσει κούρεμα 80 δισ.» και προέβλεψε «μετά τις γερμανικές εκλογές νέο “κούρεμα” του χρέους».
Τόνισε ακόμα ότι «η ανακεφαλαιοποίηση αυτή την στιγμή είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στην αντικατάσταση των χρημάτων που έχασαν οι τράπεζες από το PSI», επισημαίνοντας ότι «οι απώλειες από τα κόκκινα δάνεια, επιχειρηματικά δάνεια, είναι αρκετά μεγάλες, οι τράπεζες αυτή την στιγμή έχουν 30% κόκκινα δάνεια που αντιστοιχούν σε 60 δισ. ευρώ. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα αυτό και χρειάζεται προσθετή χρηματοδότηση».
Ο κ. Σταθάκης εξήγησε ότι «οι τράπεζες είχαν δανείσει 300 δισ. σε δάνεια και ομόλογα, αυτό πρέπει να απομειωθεί σε κάτι που είναι συμβατό με τα σημερινή κατάσταση της οικονομίας γύρω στα 230 δισ., εάν δεν γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις δεν θα μπορεί το τραπεζικό σύστημα να λειτουργήσει»
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ένας από τους λόγους που δεν ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση τον Απρίλιο και θα ολοκληρωθεί μετά τον Σεπτέμβριο, είναι ότι δεν έχουν αποφασίσει ποια λύση θα δοθεί στα κόκκινα δάνεια.
Συνεχίζοντας επισήμανε ότι «το 2013 είναι η χρόνια που θα υλοποιηθούν πολλά από τα μέτρα του Μνημόνιου 2 και ταυτόχρονα υπάρχει και το 30% των μέτρων που θα εφαρμοστεί το 2014 και το 2015, τα οποία είναι άλλα 6-7 δισ.».
Δεν μπορεί να συνεχίζεται η εφαρμογή ενός προγράμματος, που δεν βγαίνει και είναι λάθος, όπως ομολογεί και το ίδιο το ΔΝΤ, πρόσθεσε.
«Η αναπτυξιακή ατζέντα του μνημονίου, δηλαδή ιδιωτικοποίηση των πάντων και ξεπούλημα δημόσιας γης είναι καταστροφική. Ελλείψει επαρκών κρατικών εταιρειών, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του Μνημονίου μειώθηκε από τα αρχικά 50 δισ. σε περίπου 10 δισ., και με αυτό το ποσό να θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί», τόνισε και πρόσθεσε:
«Οπότε το πρόγραμμα στράφηκε μετά μανίας στη δημόσια γη, στα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Μόνο που η δημόσια γη, ελλείψει χωροταξικών σχεδίων, κτηματολογίου και χρήσεων γης, μαζί με τη συνταγματική επιταγή περί μη πώλησής της, καθιστά το όλο βιαστικό εγχείρημα άκρως προβληματικό».